Επείγουσα διεθνή δράση για πολιτική και όχι στρατιωτική λύση, που θα ανακόψει τη βύθιση της Λιβύης στο απόλυτο χάος και θα αποτρέψει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των γειτονικών της χωρών, ζήτησε χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κλιμάκωση της κρίσης στη σπαρασσόμενη βορειοαφρικανική χώρα.
«Η επιδείνωση της κατάστασης στο έδαφος αναγκάζει τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί ταχύτερα, πριν να είναι πολύ αργά» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποιώντας πως ο χρόνος εξαντλείται την ώρα που «υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος συμμαχίας του Ισλαμικού Κράτους με εγχώριες [ένοπλες] ομάδες».
Απευθύνοντας έκκληση στον ΟΗΕ να διπλασιάσει τις προσπάθειές του για διπλωματική διέξοδο, διευκρίνισε πως η Ιταλία «μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως προαναγγέλλει περιπέτειες ή σταυροφορίες». Είναι, όμως, έτοιμη να υποστηρίξει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός υπό το πρόσταγμα του ΟΗΕ, να συνδράμει στην επίβλεψή της και να παράσχει στρατιωτική εκπαίδευση ώστε οι πολιτοφυλακές να ενσωματωθούν στον τακτικό λιβυκό στρατό.
Η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφύλιου πολέμου, διχασμένη μεταξύ της αυτοανακηρυχθείσας «ισλαμικής κυβέρνησης», που στηρίζει η επονομαζόμενη «Αυγή της Λιβύης» υπό την οποία έχουν συνενωθεί πάμπολλες ισλαμικές πολιτοφυλακές έχοντας πλέον τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης και άλλων πόλεων, που μάχονται με δυνάμεις της «νόμιμης κυβέρνησης», η οποία αναγνωρίζεται μεν από τη διεθνή κοινότητα, παραμένει ωστόσο αυτοεξόριστη στα ανατολικά της χώρας, με έδρα το Τομπρούκ.
Στην κρίση έχει ήδη επέμβει μονομερώς η Αίγυπτος, προχωρώντας τη Δευτέρα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ισλαμικών στόχων για λόγους «αυτοάμυνας» και ζητώντας παράλληλα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τον ΟΗΕ, μετά τον μαζικό αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων κοπτών χριστιανών από τζιχαντιστές του Ι.Κ. στις λιβυκές ακτές. Στο αποτρόπαιο βίντεο της εκτέλεσης, οι σουνίτες εξτρεμιστές απείλησαν με νόημα ότι απέχουν «μια ανάσα νότια της Ρώμης».
Ζητούν ενισχύσεις
Με ιταλικά νησιά να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων βόρεια της Λιβύης και τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές να σημειώνουν ήδη αλματώδη αύξηση σχεδόν κατά 60% τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2015 συγκριτικά με πέρσι (για άφιξη περισσότερων από 5.300 εκτοπισμένους σ’ αυτό το διάστημα έκανε λόγο ο Ιταλός ΥΠΕΞ), οι αρχές της Ιταλίας εκφράζουν φόβους πως τρομοκράτες ενδέχεται να αναμειχθούν στους χιλιάδες μετανάστες ή πρόσφυγες που φτάνουν με δουλεμπορικά σκάφη σε ιταλικό έδαφος.
Ο Τζεντιλόνι συνέδεσε αυτή την «έκρηξη» με την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη, απευθύνοντας δραματική έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει την (ανεπαρκέστατη) επιχείρηση φύλαξης των υδάτινων συνόρων «Τρίτων», «ώστε να συμβαδίζει πλέον με τη ρεαλιστική κλίμακα του προβλήματος».
Παρ’ ότι η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές, η κυβέρνηση Ρέντσι, στον απόηχο και των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Κοπεγχάγη, έχει βγάλει 4.800 στρατιώτες στους δρόμους, εντείνοντας τα μέτρα φύλαξης σε Βατικανό, πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, τουριστικά αξιοθέατα και εβραϊκούς στόχους.
Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ξεκίνησε αργά χθες τη νύχτα, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών της «νόμιμης κυβέρνησης» Μοχάμεντ Ντάιρι και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι ζήτησαν την άρση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ώστε να αναδιοργανωθεί ο κυβερνητικός στρατός και να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.
Στηρίζοντας την πρόταση, ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού Μπερναντίνο Λεόν, που καταβάλλει παράλληλα προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, προειδοποίησε πως οι τρομοκράτες θα ηττηθούν μόνο με την εγκαθίδρυση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα απολαμβάνει την ισχυρή στήριξη της διεθνούς κοινότητας.
«Το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη έχει βρει γόνιμο έδαφος μέσα στη διογκούμενη μετα-επαναστατική πολιτική αστάθεια, κεφαλαιοποιώντας επίσης την αδυναμία των κρατικών θεσμών και του τομέα κρατικής ασφάλειας» υπογράμμισε ο Λεόν, στηρίζοντας μια διπλωματική και όχι στρατιωτική λύση. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ από την πλευρά του ζήτησε επίσης την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού για τη μεταφορά όπλων σε όσες περιοχές της Λιβύης βρίσκονται εκτός του ελέγχου της «νόμιμης κυβέρνησης», προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση όπλων από τις ισλαμικές πολιτοφυλακές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας