Γερά θεμέλια για την οικοδόμηση εθνικής συμφιλίωσης και συναινετικής αντιμετώπισης των κρίσιμων ζητημάτων της οικονομίας και της ασφάλειας βάζει η ιστορική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το κοσμικό κόμμα Νιντάα Τούνες, που πέτυχε διπλή νίκη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, και ο μεγάλος ηττημένος, το ισλαμικό Ενάχντα, για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τυνησία, με τη συμμετοχή και άλλων δύο μικρότερων παρατάξεων.
Παρά τις Κασσάνδρες εντός κι εκτός της χώρας, οι οποίες απέκλειαν την πιθανότητα συμμαχίας μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών, ο πολιτικός πραγματισμός και οι επίπονοι αμοιβαίοι συμβιβασμοί κυριάρχησαν για άλλη μια φορά στο μικρό και δημοκρατικό πλέον βορειοαφρικανικό κράτος, καθιστώντας το το μοναδικό success story τής (δυστυχώς απομυθοποιημένης πια) «αραβικής άνοιξης».
Στην Τυνησία γεννήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στην Τυνησία πέτυχε παρά τα πρώτα στραβοπατήματα, με πυξίδα το νέο και αρκετά προοδευτικό -για τα δεδομένα του μουσουλμανικού κόσμου- Σύνταγμα και τις ελεύθερες πολυκομματικές εκλογές.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας καλείται τώρα να εργαστεί σκληρά στα μέτωπα της αναιμικής οικονομίας και της ισλαμικής τρομοκρατίας, αφήνοντας πίσω τα διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος.
Θυμίζουμε πως τόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο 88χρονος τεχνοκράτης Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι και ιδρυτής του Νιντάα Τούνες, όσο και ο νέος πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ, είχαν διατελέσει υπουργοί του διεφθαρμένου δικτάτορα Μπεν Αλι, με τον Εσίντ να αναλαμβάνει το κρίσιμο πόστο του υπουργού Εσωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση που ακολούθησε την πτώση του παλιού καθεστώτος το 2011.
Το Ενάχντα, που κέρδισε τις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές, χρεώθηκε την αποτυχία να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, την έκρηξη της ανεργίας ειδικά στους νέους και την καταπολέμηση των ακραίων ισλαμιστών.
Πατώντας πάνω σε ακραιφνή αντι-ισλαμική ατζέντα, το νεότευκτο Νιντάα Τούνες συνένωσε κάτω από την ομπρέλα του από φιλελεύθερους επιχειρηματίες μέχρι συνδικαλιστές και κεντροαριστερούς πολιτικούς, καταφέρνοντας να συσπειρώσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα στον πλούσιο αστικό Βορρά.
Παρά την αντι-ισλαμική ρητορική, όμως, που κυριάρχησε προεκλογικά και μετεκλογικά, το Ενάχντα διατήρησε σημαντικό έρεισμα στον φτωχό αγροτικό Νότο και συνακόλουθα κρίσιμο αριθμό 69 εδρών στο Κοινοβούλιο, αφού ο κοσμικός αντίπαλός του δεν κατάφερε να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία, κερδίζοντας 86 από τις συνολικά 217 έδρες.
Η πρώτη απόπειρα του Εσίντ να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους ισλαμιστές κατέληξε σε φιάσκο. Επειτα από μια εβδομάδα εντατικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, το νέο αντιπροσωπευτικό κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε με τη συμμετοχή πια και των ισλαμιστών, έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Το μόνο κόμμα, που είχε προαναγγείλει πως θα καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, είναι το αντιπολιτευόμενο αριστερό Λαϊκό Μέτωπο, που συνεχίζει να αντιτίθεται σφόδρα στο Ενάχντα, θεωρώντας το –μεταξύ άλλων– υπεύθυνο για τη σκοτεινή δολοφονία δύο βουλευτών του το 2013.
Μοίρασμα υπουργείων
Τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Εξωτερικών δόθηκαν σε στελέχη του Νιντάα Τούνες, ενώ οι ισλαμιστές συμφώνησαν να αναλάβουν το υπουργείο Απασχόλησης και τρία υφυπουργεία: Οικονομίας, Υγείας και Επενδύσεων. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. «Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους εξορθολογισμό των κρατικών επιχορηγήσεων, αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα και περιστολή των δημοσίων δαπανών» διακήρυξε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής υπό την πίεση του ΔΝΤ, με το οποίο η Τυνησία υπέγραψε το 2012 διετές πρόγραμμα δανεισμού ύψους 1,74 δισ. δολαρίων.
Η έτερη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας αφορά τη δράση εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων και δικτύων στρατολόγησης εγχώριων τζιχαντιστών, που φεύγουν σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς για να πολεμήσουν στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας