Η δικαστική απόφαση που στερεί για πέντε χρόνια το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Μαρίν Λε Πεν, ο θάνατος 15 Παλαιστινίων γιατρών και διασωστών από τα ισραηλινά πυρά στη Γάζα και η αυριανή επιβολή τελωνειακών δασμών από τον Τραμπ σε πολλές χώρες αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο o Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Οργισμένη η Λε Πεν βάλλει κατά της απαγόρευσης να είναι υποψήφια για την γαλλική προεδρία» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ότι η ακροδεξιά ηγέτιδα έκανε λόγο για πολιτική και όχι δικαστική απόφαση και τόνισε ότι η απαγόρευση να κατέβει υποψήφια σε εκλογές για την ερχόμενη πενταετία συνιστά μία «άρνηση της δημοκρατίας». Σημειώνει ότι η Λε Πεν ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση την ίδια ώρα όπου εθνικιστές και λαϊκιστές ηγέτες έσπευσαν να πάρουν το μέρος της με τον Ίλον Μάσκ να δηλώνει ότι η καταδίκη της ακροδεξιάς πολιτικού θα γυρίσει ως μπούμερανγκ στη γαλλική κυβέρνηση όπως έγινε και με τον Τραμπ στις ΗΠΑ. Σε έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ο ΟΗΕ λέει ότι το Ισραήλ σκότωσε 15 Παλαιστίνιους γιατρούς και διασώστες τους οποίους ενταφίασε στη Γάζα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Οι δασμοί του Τραμπ πιθανόν να πλήξουν το Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός».
Στη Γαλλία η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Δημοκρατικός σεισμός» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι δικαστήριο του Παρισιού προκάλεσε μια μείζονα πολιτική αναταραχή καταδικάζοντας χθες την Λε Πεν σε απαγόρευση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για μια πενταετία μια απόφαση η οποία τέθηκε άμεσα σε ισχύ εμποδίζοντας έτσι την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2027. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Μετά την Ουκρανία και την Ευρώπη ο Τραμπ απειλεί τώρα το Ιράν και τη Ρωσία». Η Le Monde από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Τελωνειακοί δασμοί : ένα κύμα παγκόσμιου σοκ» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών την οποία έχει ανακοινώσει. Υπογραμμίζει ότι η εν λόγω απόφαση σηματοδοτεί το τέλος του οικονομικού συστήματος που δομήθηκε μετά το 1945 στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών και εκτιμά ότι οι τελωνειακοί δασμοί θα αναδιαμορφώσουν τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου.
Στη Γερμανία η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt συμφωνεί πως η καταδίκη της Λεπέν δεν οφείλεται σε πολιτικά κίνητρα, τονίζοντας πάντως πως έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις, ακριβώς επειδή η Λεπέν «μπορεί να παρουσιαστεί τώρα ακόμα περισσότερο ως υποτιθέμενο θύμα του γαλλικού κατεστημένου, το οποίο θέλει να κρατήσει με κάθε τρόπο το κόμμα της μακριά από την εξουσία». Και η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να επωφεληθεί «ακόμα και στις επόμενες εκλογές από τον αποκλεισμό της επικεφαλής του κόμματος». Κατά την γερμανική εφημερίδα «είναι αδιαμφισβήτητο πως η Λεπέν χάραξε με το άλλοτε ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο μία πιο μετριοπαθή πορεία, καθιστώντας την παράταξη ελκυστική για περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Σημειώνει ότι στις προεδρικές εκλογές του 2022 συγκέντρωσε περίπου το 42% των ψήφων και ως εκ τούτου θα μπορούσε κανείς να πει πως πολλοί Γάλλοι εξαπατήθηκαν στην κάλπη για την εναλλακτική που προτίμησαν».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η απαγόρευση της Λε Πεν οδηγεί σε μάχη στη Γαλλία», ενώ η Washington Post έχει κεντρικό τίτλο : «Ο Τραμπ στοχοποιεί την χρηματοδότηση του Χάρβαρντ» και τονίζει ότι η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Αμερικανού προέδρου να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας