Οι συνεχιζόμενες μέγα-πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, η υποστήριξη του 20% των νέων βρετανών σε αυταρχικούς ηγέτες και η δημοσκοπική άνοδος της ακροδεξιάς Ενναλακτικής για την Γερμανία συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο o Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Το ένα πέμπτο των νέων αποφεύγουν τη Δημοκρατία επισημαίνει έρευνα» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι ένας στους πέντε νέους της γενιάς Ζ και των millennials προτιμά του ισχυρούς ηγέτες χωρίς αυτοί να εκλεγούν δημοκρατικά, ενώ συνολικά οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι από την πολιτική συνολικά σύμφωνα με δημοσκόπηση της FGS Global Radar. Από τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-45 συμφωνούν ότι το καλύτερο σύστημα είναι ένας ηγέτης ο οποίος δεν έχει να ασχοληθεί με τις εκλογές. Σε άλλο δημοσίευμα αναφορικά με την πύρινη λαίλαπα στο Λος Άντζελες η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ισχυρότεροι άνεμοι αναμένεται να αναζωπυρώσουν τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι ήδη 16 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 12.300 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν γίνει στάχτη στην Καλιφόρνια. Αναφορικά με την κακοκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο τέλος η εφημερίδα έχει τίτλο : «Παγωμένο πρωινό, αλλά ο καιρός αναμένεται να είναι ηπιότερος αυτή την εβδομάδα».
Στη Γαλλία η Humanite έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο νονός της παγκόσμιας ακροδεξιάς» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την ηγέτιδα της γερμανικής ακροδεξιάς παράταξης Ενναλακτική για τη Γερμανία Άλις Βάιντελ ο Έλον Μάσκ έδωσε εκ νέου τη στήριξή του στο ξενοφοβικό της κόμμα το οποίο συνιστά ένα συνονθύλευμα μεταξύ ναζισμού και κομμουνισμού». Η Le Monde από την πλευρά της έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Στη Συρία «»ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει για τους Κούρδους» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι στα βορειοδυτικά της χώρας οι φιλοτουρκικές δυνάμεις συνεχίσουν τις επιθέσεις τους και σημειώνει ότι περίπου 100.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει τα πεδία των μαχών καταφεύγοντας σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές. Η Liberation από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Λος Άντζελες. Οι βίαιοι άνεμοι προδιαθέτουν για τα χειρότερα».
Στη Γερμανία η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Βild προκαλεί εκ νέου ανησυχία καθώς για πρώτη φορά η ακροδεξιά AfD σκαρφαλώνει στο 22% και κερδίζει μισή επιπλέον μονάδα μετά και τη συζήτηση και τις αδιανόητες δηλώσεις της περί «κομμουνιστή Χίτλερ». Η Χριστιανική Ένωση CDU/ CSU υπό τον υποψήφιο καγκελάριο και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Μέρτς να πέφτει κατά μια μονάδα στο 30%, με τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος για πρώτη φορά να κινείται στο 8%. Τρίτοι έρχονται ελαφρώς ενισχυμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες του Σόλτς με 16%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 13% και η Συμμαχία της της Σάρα Βανγκενκνεχτ με 6%, ενώ Φιλελεύθεροι και Αριστερά βάσει της νέας δημοσκόπησης, μένουν εκτός βουλής.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ η USA Today γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Οι φωτιές καταστρέφουν όλα τα τμήματα της κοινωνίας του Λός Άντζελες» . Οι New York Times από την πλευρά έχουν τίτλο για το ίδιο θέμα : «Όταν ξεκίνησε η κόλαση φωτιάς στο Λος Άντζελες η δήμαρχός του Κέρν Μπας δεν βρισκόταν στην πόλη» και τονίζει ότι το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε σφοδρές επικρίσεις των πολιτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας