To πάγιο αίτημά της να υιοθετηθεί, επειγόντως, από τα Ηνωμένα Εθνη μία Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των Δημοσιογράφων επαναλαμβάνουν η Διεθνής Οργάνωση Δημοσιογράφων και η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη δημοσίευση, στις 31/12/24, από τη ΔΟΔ, της λίστας με τους 122 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ, εκ των οποίων 14 γυναίκες, που σκοτώθηκαν το 2024.
● Στη Γάζα και τον Λίβανο, 64 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή που είναι ακόμη σε εξέλιξη, επίσης 6 Λιβανέζοι 1 Σύριος και επαγγελματίες ΜΜΕ, οι οποίοι αποτελούν το 58% του συνόλου των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2024. Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους ανήλθε σε τουλάχιστον 147, καθιστώντας τη χώρα αυτή μία από τις πλέον επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στη σύγχρονη ιστορία.
● Στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η ΔΟΔ θρηνεί τον χαμό 7 δημοσιογράφων στο Πακιστάν, 5 στο Μπαγκλαντές, 3 στην Ινδία, 1 στην Καμπότζη και 1 στις Φιλιππίνες. Επιπλέον, το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ συνεχίζει την καταδίωξη δημοσιογράφων, με 3 να έχουν χάσει τη ζωή τους το 2024, ενώ σε Ινδονησία και Καζακστάν σημειώθηκε μία δολοφονία στην κάθε χώρα.
● Στις 10 αυξήθηκαν οι δολοφονίες δημοσιογράφων στην Αφρική το 2024, ενώ είχαν σημειωθεί 4 το 2022 και 9 το 2023. Ωστόσο, ήταν το Σουδάν που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα με 6 θανάτους, ως αποτέλεσμα του αιματηρού πολέμου των στρατηγών. Επιπλέον, πέρυσι σκοτώθηκαν 2 Σομαλοί δημοσιογράφοι, 1 από το Τσαντ και 2 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
● Το 2024, η ΔΟΔ καταμέτρησε 9 δολοφονίες στην Αμερική σε σύγκριση με 30 το 2022 και 6 το 2023, εκ των οποίων 5 Μεξικανοί, 2 Κολομβιανοί και 2 Αϊτινοί. Οπως και στο παρελθόν, οι δημοσιογράφοι στην περιοχή έχουν υποστεί απειλές, εκφοβισμούς, απαγωγές και δολοφονίες, κυρίως λόγω των ρεπορτάζ τους με θέμα τη διακίνηση ναρκωτικών, η οποία μαστίζει το Μεξικό για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
● Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε και πάλι θύματα, με 4 δημοσιογράφους να έχουν χάσει τη ζωή τους το 2024, έναντι 13 το 2022 και 4 το 2023. Παρά τις συγκρούσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, η Ευρώπη παραμένει η ασφαλέστερη ήπειρος στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας