Η χθεσινοβραδινή πολιτική αναταραχή στη Νότιο Κορέα, η κατάθεση πρότασης μομφής από την Γαλλική αντιπολίτευση σε βάρος της κυβέρνησης Μπαρνιέ και οι νέοι φόροι τους οποίους σχεδιάζει να επιβάλλει η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Στροφή 180 μοιρών ; Η Ριβς αρνείται να αποκλείσει περισσότερους φόρους» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι αυξάνονται οι φόβοι ότι η κυβέρνηση των Εργατικών ενδέχεται να σχεδιάζει νέα φοροεπιδρομή καθώς η υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι δεν θα επιβάλλει νέους φόρους ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών. Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Στάρμερ δέχεται πιέσεις να μην προχωρήσει στην επιβολή νέων φόρων. Ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του « Αναταραχή στη Νότιο Κορέα καθώς ο πρόεδρος ανακοινώνει στρατιωτικό νόμο» και υπογραμμίζει ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση και ο λαός αντέδρασαν έντονα με αποτέλεσμα ο στρατός να επιστρέψει στους στρατώνες. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Οι κάτοικοι του Χαλεπίου περιμένουν με φόβο την αντίδραση του Άσαντ».
Στη Γαλλία η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Υπό πίεση ο Μακρόν ετοιμάζεται για (την εποχή) μετά τον Μπαρνιέ» και σημειώνει ότι καθώς η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μελετά ήδη τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποφύγει μία πολιτική παράλυση. Για το ίδιο θέμα που κυριαρχεί στο σημερινό γαλλικό Τύπο η Le Monde γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Η Λε Πεν επιλέγει την πρόταση μομφής ο Μπαρνιέ (οδεύει) προς την έξοδο» με το κύριο άρθρο να αναφέρει ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 με στόχο να περάσει τον προϋπολογισμό του από την Εθνοσυνέλευση. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο Μπαρνιέ επιχείρησε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπραγματευθεί με την Λε Πεν για μια σειρά ζητημάτων όπως αυτό της Υγείας, κάτι το οποίο δεν πέτυχε τελικώς.
Στην Ελβετία η Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται στην αιφνιδιαστική κίνηση του Γιουν Σουκ-γέολ, πρόεδρου της Νότιας Κορέας ο οποίος κήρυξε χθες στρατιωτικό νόμο. Σημειώνει ότι ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που κάλεσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, ενώ 190 βουλευτές καταψήφισαν την προεδρική απόφαση. Λίγες ώρες αργότερα και αφότου είχε ξεσπάσει πραγματικό χάος, ο Γιουν Σουκ-γέολ ανακοίνωσε πως τελικά θα άρει τον στρατιωτικό νόμο και η αστυνομία και ο στρατός αποχώρησαν από το κοινοβούλιο. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι : «Η κατάλυση της συνταγματικής τάξης από τον Γιουν Σουκ-γέολ ήταν μία φρικτή εξέλιξη». «Κανένα από τα επιχειρήματα του Νοτιοκορεάτη προέδρου, με τα οποία προσπάθησε να στηρίξει την απόφασή του για κήρυξη στρατιωτικού νόμου, δεν είχε λογική βάση. Αντιθέτως, επρόκειτο μονάχα για ψευδείς ισχυρισμούς».
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Οι Νοτιοκορεάτες υποχρεώνουν την απόσυρση του στρατιωτικού νόμου» και στο κύριο άρθρο τονίζουν ότι χθες ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε στρατιωτικό νόμο και λίγες ώρες αργότερα τον απέσυρε μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις αντίδρασης που καταγράφηκαν χθες το βράδι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας