Την πιθανότητα να στέλνονται στην Ουγκάντα οι αιτούντες άσυλο (το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί) συζήτησε υπουργός της ολλανδικής κυβέρνησης. Η εν λόγω πολιτικός ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας και η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Σημειώνεται ότι πολλά κράτη της γηραιάς ηπείρου φέρεται να βρίσκονται σε αναταραχή για τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν προς την Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, η δημόσια τηλεόραση NOS μετάδωσε ότι η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Συνεργασίας για την Ανάπτυξη, Ραϊνέτε Κλέφερ, επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα την Ουγκάντα και συζήτησε το θέμα με τοπικούς υπουργούς.
«Θέλουμε να φρενάρουμε τη μετανάστευση και είναι σημαντικό οι αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Και αυτό κάποιες φορές καθυστερεί. Διατηρούμε μια σχέση πολλών ετών με την Ουγκάντα και είναι μια φιλόξενη χώρα», διαβεβαίωσε η υπουργός, η οποία είναι μέλος του Κόμματος Ελευθερίας (PVV) του ακροδεξιού Χέερτ Βίλντερς.
Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις αυτές, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι η Κλέφερ «συζήτησε εν τάχει ορισμένες πιθανότητες υποδοχής» των μεταναστών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγκάντας. «Το σχέδιο αυτό είναι ακόμη στα σπάργανα» και η ολλανδική κυβέρνηση «θα πρέπει πρώτα να ερευνήσει τις προθέσεις της Ουγκάντας και το τι είναι νομικά εφικτό και επιθυμητό», πρόσθεσε ο Γερούν φαν Ντόμελεν.
Το PVV του Βίλντερς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο ηγέτης του υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει «την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική» που έχει εφαρμοστεί ποτέ για να αντιμετωπιστεί η «κρίση ασύλου» στην Ολλανδία, όπως την αποκαλεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας