Σε στρατιωτική υποστήριξη ύψους 5 δισ. για την Ουκρανία συμφώνησαν τελικά τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. Ενα Ταμείο που προοριζόταν για έργα ειρήνης, τα τελευταία δύο χρόνια έχει μετατραπεί σε διευκόλυνση πολέμου, αγοράζοντας όπλα και αμυντικό εξοπλισμό για το εμπόλεμο Κίεβο.
Υστερα από περισσότερους από τρεις μήνες αδιεξόδου σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού του Ταμείου, οι χώρες συμφώνησαν τελικά με την πρόταση της Γερμανίας να μετρήσει τη διμερή βοήθεια προς την Ουκρανία ως εναλλακτική λύση για τη διοχέτευση χρημάτων στο ταμείο.
Ηταν λογικό για το Βερολίνο, αφού είναι μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, η επιμονή της Γερμανίας είχε κρατήσει εδώ και καιρό το Κίεβο «γυμνό» στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, ένα μεγάλο μέρος των συνεισφορών στο «Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας» δεν θα είναι στην πραγματικότητα με τη μορφή νέων μετρητών. Στην πραγματικότητα, οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να προεξοφλούν τις διμερείς αποστολές όπλων τους ως «συνεισφορές» στο ταμείο. Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι δεν θα πληρώσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά θα μετρήσει τις δικές της αποστολές όπλων ως συνεισφορά της.
«Τα καταφέραμε», έγραψε στο Twitter ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., Josep Borrell. «Το μήνυμα είναι σαφές: θα στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειαστεί για να επικρατήσει».
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που αρχικά σχεδιαζόταν ως νέο δοχείο φρέσκων μετρητών που θα χρηματοδοτούσε πρόσθετα όπλα για την Ουκρανία έχει μετατραπεί σε… θωρηκτό Ποτέμκιν. Είναι «δημιουργική λογιστική», όπως παραδέχτηκε ένας αξιωματούχος.
Κι αυτό γιατί οι διμερείς αποστολές όπλων στην Ουκρανία θα υπολογίζονται ως ισοδύναμες με οικονομικές συνεισφορές στο ταμείο, σε επίπεδο περίπου 50%. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια χώρα μπορεί να αφαιρέσει μόνο τις μισές πληρωμές της, όπως πίστευαν αρχικά πολλοί παρατηρητές. Αντίθετα, σημαίνει ότι για κάθε όπλα 2 ευρώ που μια χώρα δίνει απευθείας στην Ουκρανία, μπορεί να αφαιρέσει 1 ευρώ από τις συνεισφορές της στο ταμείο.
Για όλα φταίει το Βερολίνο; Οχι. Πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες συμφώνησαν ότι το τρέχον σύστημα πληρωμής χρημάτων στην «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» μόνο για την ανακατανομή τους στις χώρες της Ε.Ε. ήταν λιγότερο από το ιδανικό. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ήταν μια γραφειοκρατική ταλαιπωρία, στη χειρότερη, οι χώρες χρησιμοποίησαν το ταμείο για να εκσυγχρονίσουν τους δικούς τους στρατούς και να στείλουν τα παλιά τους όπλα στην Ουκρανία.
Το γεγονός ότι η Ουγγαρία έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε κάθε δόση που καταβάλλεται -και επί του παρόντος ακόμη μπλοκάρει περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιστροφές- έκανε επίσης την πρόταση της Γερμανίας να ακούγεται πιο ρεαλιστική.
Πλέον, αντί να δίνουν στην Ουγγαρία δικαίωμα αρνησικυρίας για τη δική τους αμυντική βοήθεια για την Ουκρανία, οι χώρες μπορούν τώρα απλώς να αγοράσουν απευθείας όπλα για το Κίεβο και να το υπολογίζουν ως «συνεισφορά». Με άλλα λόγια, το Ταμείο Βοήθειας της Ουκρανίας είναι μια υπόσχεση, πολύ περισσότερο από ένα ταμείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας