Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γάζα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Fatima Shbair

Παρατηρητής της γενοκτονίας ο ΟΗΕ

Εκκωφαντικά άπραγο, το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών φαινόταν ότι αδυνατεί να καταλήξει σε, έστω και συμβιβαστικό, ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη μαρτυρική Γάζα ● Τα μαραθώνια παζάρια στο παρασκήνιο προσέκρουαν στην αντίδραση των ΗΠΑ που αποτελούν χορηγό και συνεργό του Ισραήλ.

Από εμπαιγμό σε εμπαιγμό οδηγούνταν τα πράγματα στο διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με ευθύνη των ΗΠΑ παρέμενε εκκωφαντικά άπραγο μπροστά στην ασύλληπτης κλίμακας τραγωδία που συνεχίζει να προκαλεί ο αδυσώπητος πόλεμος του Ισραήλ στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, έχοντας σκοτώσει πάνω από 20.000 ανθρώπους.

Επειτα από τέσσερις μέρες αναβολών της σχετικής ψηφοφορίας και οργιώδη παρασκηνιακά παζάρια, τα μέλη του Σ.Α. αδυνατούσαν να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβαστικό ψήφισμα για μια κάποια κατάπαυση πυρός, αφού οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να μπλοκάρουν κάθε εκδοχή της ως ο μεγαλύτερος σύμμαχος, διπλωματικός προστάτης, στρατιωτικός χορηγός και ουσιαστικά συνεργός του Ισραήλ στη γενοκτονία και την ανθρωπιστική καταστροφή που διαπράττει εδώ και δυόμισι μήνες χωρίς καμία κύρωση, με άλλοθι την εξάλειψη της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ δήλωναν φαρισαϊκά πως ήταν «έτοιμες» να στηρίξουν «ένα ψήφισμα που θα φέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη», αποσύροντας την απειλή να θέσουν νέο βέτο μόνο όταν αφαιρέθηκε από το κείμενο ακόμα κι η μετριασμένη πρόβλεψη για «επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών», που είχε αντικατασταθεί πλέον με μια θολή έκκληση «για επείγοντα βήματα ώστε να επιτραπεί αμέσως η ασφαλής και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση, καθώς και για δημιουργία συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Η Ρωσία όμως –που διαθέτει επίσης δικαίωμα βέτο και συνεχίζει να υφίσταται ατέρμονα πακέτα δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία– όσο και άλλα μέλη του Σ.Α. δυσκολεύονταν να... καταπιούν τις αλλαγές που αποδυνάμωσαν το κείμενο για να ικανοποιηθεί η Ουάσινγκτον, χωρίς να ξεκαθαρίζουν μάλιστα αν θα στήριζαν το ψήφισμα ή όχι.

«Τη σημασία μιας ταχείας παύσης της αιματοχυσίας και της επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας» τόνισε πάντως χθες –με βάση το Κρεμλίνο– ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά ενόψει και επίσκεψής του στη Μόσχα.

Καθώς η ψηφοφορία στο Σ.Α. βρισκόταν στον αέρα, έχοντας μετατεθεί αόριστα για αργά χθες το απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο αυτό), κι άλλα εμπόδια προέκυπταν όσον αφορά τον λεγόμενο «μηχανισμό επίβλεψης» της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, απειροελάχιστης ακόμα σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες.

Το νερωμένο κείμενο δεν προέβλεπε πια «αποκλειστική» ευθύνη του ΟΗΕ –αντί του Ισραήλ– για τον έλεγχο των φορτίων αρωγής, αλλά πρότεινε τον διορισμό «συντονιστή» που θα διαβουλεύεται με «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» – πρωτίστως δηλαδή με το… Ισραήλ, που βομβάρδισε την Πέμπτη και το Κερέμ Σαλόμ: το συνοριακό πέρασμα με τη νότια Γάζα που άνοιξε λίγες μέρες νωρίτερα για να διευκολυνθεί, υποτίθεται, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία γινόταν μόνο μέσω της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Κάπου δύο εκατομμύρια εξαθλιωμένοι άμαχοι κινδυνεύουν όχι μόνο από τους βομβαρδισμούς αλλά από αρρώστιες και λιμοκτονία, προειδοποιούν τώρα υπηρεσίες του ΟΗΕ. Καταγγέλλουν δε ότι η πείνα που θερίζει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα επισκιάζει πλέον ακόμα και τους λιμούς των τελευταίων ετών στο Αφγανιστάν και την Υεμένη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παρατηρητής της γενοκτονίας ο ΟΗΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας