Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
COP28
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο άνθρωπος που προέδρευσε της COP28 | AP Photo/Kamran Jebreili

Αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα για έναν κόσμο που φλέγεται

Το κείμενο συμφωνίας της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή μιλά για «μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα», ώστε να μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ώς το 2050, όμως οι γενικόλογες διατυπώσεις και το ιστορικό προηγούμενο της καταπάτησης της Συμφωνίας του Παρισιού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας

Ιστορική συμφωνία-ορόσημο για την αρχή του τέλους των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων ή άλλη μια δειλή, μεσοβέζικη λύση, που δεν αντιμετωπίζει δραστικά τη ρίζα του κακού όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ούτε και βάζει φρένο στην τρελή κούρσα της ανθρωπότητας προς μια κλιματική κόλαση; Διίστανται οι απόψεις για το πρακτικό αποτέλεσμα και το τελικό κείμενο συμφωνίας της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που ολοκληρώθηκε χθες στο Ντουμπάι μετά από 12 μέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων και 24ωρη σχεδόν παράταση, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Κάπου 200 χώρες -197 κι η Ευρωπαϊκή Ενωση- κατέληξαν πρώτη φορά σε συμφωνία, που προβλέπει μη δεσμευτική «μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο και επιτάχυνση της δράσης αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθούν καθαρά μηδενικές [εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου] μέχρι το 2050, σε συμφωνία με την επιστήμη». Δεδομένης όμως της διεθνούς αποτυχίας ώς τώρα να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δεν κατέστη δυστυχώς εφικτή μια πολύ πιο φιλόδοξη, δεσμευτική συμφωνία που θα περιελάμβανε ρητά τη σταδιακή κατάργηση ή έστω τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως ζητούν περισσότερες από 130 χώρες, ο ΟΗΕ, η επιστημονική κοινότητα και περιβαλλοντικές οργανώσεις και μάλιστα στα τέλη μιας χρονιάς που αναμένεται να κηρυχθεί και επίσημα ως η θερμότερη που έχει καταγραφεί στα μετεωρολογικά χρονικά.

Η αδύναμη φρασεολογία κι οι γενικότητες της συμβιβαστικής συμφωνίας για τα ορυκτά καύσιμα δεν προκάλεσαν έκπληξη, αφού η έκβαση της COP28 θεωρούνταν από πολλούς προδιαγεγραμμένη μιας και διεξήχθη σκανδαλωδώς στα πετρελαιοπαραγωγά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό την προεδρία του διευθύνοντα συμβούλου του εθνικού πετρελαϊκού κολοσσού ADNOC, Σουλτάν αλ Τζάμπερ. Εξίσου σκανδαλωδώς δε και με απαισιόδοξη προοπτική, η COP29 θα γίνει του χρόνου στο Αζερμπαϊτζάν, σημαντικό παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κυβερνιέται την τελευταία 20ετία από τον αυταρχικό και βαθιά διεφθαρμένο Ιλχάμ Αλίγιεφ. Η πανίσχυρη πετρελαϊκή βιομηχανία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες από το καρτέλ του ΟΠΕΚ πέτυχε τελικά να μην υπάρξει αναφορά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, παρά την έντονη αντίδραση ειδικά της Συμμαχίας των Μικρών Νησιωτικών Κρατών, που εκπροσωπεί 39 χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και άλλα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή.

Σύγχυση

Λίγο πριν από το τέλος της διάσκεψης, μάλιστα, προκλήθηκε σύγχυση αφού ο Αλ Τζάμπερ ανακοίνωσε με συνοπτικές διαδικασίες ότι το κείμενο υιοθετήθηκε, χωρίς να είναι παρόντες στην αίθουσα οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας. Η επικεφαλής διαπραγματεύτριά της, η Αν Ράσμουσεν από τη Σαμόα, δεν υπέβαλε επίσημα ένσταση, δήλωσε ότι η συμφωνία έχει θετικές πλευρές, υπογράμμισε ωστόσο πως «η διαδικασία μάς απογοήτευσε» και το κείμενο περιέχει «μια σειρά από παραθυράκια». Αρκετά κράτη του Παγκόσμιου Νότου αλλά και ακτιβιστές υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι το κείμενο είναι επακόλουθα ελλειμματικό και στο φλέγον ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο και στο θέμα της χρηματοδότησης, πρωτίστως από τις πλούσιες και αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες που φέρουν ιστορική ευθύνη ως μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, αρνούνται όμως να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα και φτωχά κράτη να αντιμετωπίσουν τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να προχωρήσουν την πράσινη μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας.

Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόβλεψη για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διεθνώς και διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2030, χωρίς να περάσει όμως η πρόταση για κορύφωση των παγκόσμιων εκπομπών ως το 2025. «Η φρασεολογία που υποστηρίζεται από τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων βρήκε τρόπο να μπει στο κείμενο, συμπεριλαμβανομένων των “μεταβατικών καυσίμων” -κωδικής ονομασίας για το φυσικό αέριο- και της “δέσμευσης, εκμετάλλευσης και αποθήκευσης άνθρακα”», σημείωνε η Guardian. «Είτε σας αρέσει είτε όχι, η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη», διαμήνυσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έρθει πολύ αργά».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα για έναν κόσμο που φλέγεται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας