Η κατάρρευση του βρετανικού ΕΣΥ η οποία προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση των ασθενών, η ιστορική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit και η σταδιακή αποχώρηση του γαλλικού στρατού από την Αφρική αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Τα σχέδια ύψους 14 δις λιρών για την ανάκαμψη του ΕΣΥ αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους προειδοποιεί ο πρωθυπουργός» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι οι χρόνοι αναμονής των καρκινοπαθών έχουν αυξηθεί δραματικά. Ειδικότερα τονίζει ότι περίπου 2.600 ασθενείς περιμένουν εδώ και δυο χρόνια για να συναντήσουν τους γιατρούς, ενώ συνολικά στις λίστες αναμονής βρίσκονται επτά εκατομμύρια ασθενείς. O Independent από την πλευρά του έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Δεχθείτε το ή απορρίψτε το, λέει ο Σουνάκ στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. Δεν θα αλλάξω την συμφωνία μου για το Brexit» με το σχετικό ρεπορτάζ να σημειώνει ότι ο Σουνάκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές αναφορικά με την ιστορική συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, απορρίπτοντας την αντίθετη άποψη που έχουν εκφράσει βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και μέλη του Δημοκρατικού Ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP). Το δημοσίευμα πάντως αναφέρει ότι επί του παρόντος το DUP εξετάζει τη συμφωνία και θα προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Λονδίνο και Βρυξέλλες παίζουν (το παιχνίδι) του κατευνασμού μετά το Brexit” με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι Ρίσι Σουνάκ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν τη νέα συμφωνία για την Βόρειο Ιρλανδία, ένα ζήτημα που εδώ και τρία χρόνια είχε επισκιάσει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Άμυνα. Ο Μακρόν μειώνει τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Αφρική» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στο πρόσφατο ταξίδι του στη Μαύρη Ήπειρο προσθέτοντας ότι η αποχώρηση θα είναι σταδιακή και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η La Croix από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Τουρκία, η ζωή μετά το σεισμό» με το κύριο άρθρο να σημειώνει ότι καθώς δυο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες ζώνες οι επιζώντες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα, αλλά πάνω απ΄ όλα σκηνές για να διανυκτερεύσουν.
Στη Γερμανία το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του επιδιωκόμενου "Ταμείου Κυριαρχίας" περιγράφει η Handelsblatt. Σημειώνει ότι «ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι επιθυμεί την εκ νέου ανάληψη χρέους, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, απέναντι στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού αλλά και την Κίνα. Τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιδοτούν τις επιχειρήσεις τους στον ίδιο βαθμό με τα οικονομικά ισχυρά κράτη». Όμως, παρ’ ότι αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως αμιγώς θετικό, δεν είναι και υπογραμμίζει ότι «η απάντηση θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις για τη μείωση των διακρίσεων και όχι η έναρξη μιας κούρσας επιδοτήσεων ή ακόμη και μιας στροφής προς τον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η Ευρώπη δεν έχει αρκετά τανκς για το Κίεβο» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι ένα μήνα μετά την έγκριση του Βερολίνου για την αποστολή τεθωρακισμένων Leopard στο Κίεβο η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι τα τανκς τα οποία υποσχέθηκαν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να σταλούν στα μέτωπα του πολέμου. Προσθέτει δε ότι ορισμένοι στρατοί ευρωπαϊκών χωρών, ανακάλεσαν από την εφεδρεία τους εκπαιδευτές αρμάτων μάχης προκειμένου να μεταβούν στην Ουρανία και να εκπαιδεύσουν τους ουκρανούς αρματιστές στη χρήση τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας