Ορόσημο στον «πόλεμο» κατά του νέου κορονοϊού συνιστούν τα ενθαρρυντικά νέα από την Κίνα. Πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε χθες πως την Τετάρτη δεν υπήρξε καμία εγχώρια νέα μόλυνση, παρά μόνο 34 «εισαγόμενα» νέα κρούσματα που προήλθαν από το εξωτερικό. Καταγράφηκαν «μόλις» 8 νέοι θάνατοι στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της φονικής ίωσης COVID-19, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην ηπειρωτική Κίνα σε 3.245, σύμφωνα με την επιτροπή.
Από τα 81.000 και πλέον κρούσματα στη χώρα, μόνο 7.263 εξακολουθούν να νοσούν. Μάλιστα, όπως έγραφε χθες η (ελεγχόμενη από το κομμουνιστικό καθεστώς) εφημερίδα China Daily, αν δεν υπάρξουν νέες μολύνσεις τις επόμενες 14 μέρες, η μαζική καραντίνα στη Χουμπέι και την πρωτεύουσα της Γουχάν (που επιβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου) ενδέχεται να αρθεί σταδιακά, προμηνύοντας μια αργή έστω επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα.
Είναι προφανές πως –παρά το αρχικό εγκληματικό κουκούλωμα της υγειονομικής κρίσης από τις αρχές– τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα στην Κίνα απέδωσαν, με τον κίνδυνο να επανέρχεται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων που επιστρέφουν από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, πιο επικίνδυνες είναι μέχρι στιγμής το Ιράν, η Ιταλία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις οποίες αναχωρούν κυρίως οι εντέλει νοσούντες.
Ειδικά το Ιράν –όπου η πανδημία θερίζει– συνδέεται με τα περισσότερα από τα 20.000 περίπου κρούσματα που καταγράφονται στη Μέση Ανατολή, εν μέσω εντεινόμενης υποψίας (αν όχι βεβαιότητας) πως το θεοκρατικό καθεστώς συγκαλύπτει εξ αρχής τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης. Εξ ου και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε μεταξύ άλλων τα κράτη της Μέσης Ανατολής (χωρίς να κατονομάσει το Ιράν) να δημοσιοποιήσουν περισσότερα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, την οποία ο επικεφαλής του ΠΟΥ αποκάλεσε δραματικά «εχθρό της ανθρωπότητας».
«Βάσει των πληροφοριών μας, κάθε 10 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον κορονοϊό και σχεδόν 50 άνθρωποι μολύνονται από τον ιό κάθε ώρα στο Ιράν» τουίταρε χθες σοκαριστικά σε μια... έξαρση διαφάνειας ο Κιανούς Τζαχανπούρ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε πως οι θάνατοι είχαν ανέλθει σε 1.284 και οι νοσούντες σε 18.407.
Η χώρα ερχόταν τρίτη κατά σειρά σε θύματα και κρούσματα μετά την Κίνα και την Ιταλία, καθώς από την Τρίτη ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 100 και αυξανόταν από 24ωρο σε 24ωρο, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Χθες, π.χ., αναφέρθηκαν 149 νέοι θάνατοι και 1.046 νέα κρούσματα.
Αρκετά ιρανικά ΜΜΕ φρόντισαν, πάντως, να αναδείξουν εμψυχωτικά την εξαιρετικά παράδοξη ανάρρωση μιας γυναίκας 103 ετών (!), επαινώντας το σύστημα δημόσιας υγείας που στενάζει όχι μόνο λόγω της αδιάκοπης εισροής ασθενών αλλά και εξαιτίας των ανελέητων αμερικανικών κυρώσεων. Μια ζοφερή εικόνα αποτυπώνουν ωστόσο ερευνητές στο Sharif University of Technology της Τεχεράνης, προβλέποντας μέσω προσομοίωσης ότι ενδέχεται να υπάρξουν έως και 3,5 εκατομμύρια θάνατοι στο Ιράν, αν μέχρι τα τέλη Μαΐου οι αρχές δεν καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να επιβραδύνουν τη διασπορά του ιού.
Μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να ανακόψουν τις παραδοσιακές μετακινήσεις πολιτών για το Νορούζ –την ιρανική πρωτοχρονιά– που γιορτάζεται σήμερα, χωρίς να έχει επιβληθεί έως χθες απαγόρευση εγχώριων ταξιδιών.
Η κυβέρνηση Ροχανί έχει λάβει μεν αυστηρά μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, τζαμιών και εμπορικών κέντρων, εξακολουθούσε όμως να μην επιβάλει μαζική καραντίνα σε πόλεις ή περιοχές, με τον δήμαρχο της Τεχεράνης Πιρούζ Χανατσί να αποδίδει τον δισταγμό στην ανησυχία πως η διαλυμένη, λόγω κυρώσεων, οικονομία της χώρας δεν θα μπορούσε να αντέξει το σοκ.
«Τα ταξίδια για το Νορούζ είναι σαν να καλωσορίζετε τον θάνατο» εκφωνούσε διαρκώς χθες το κρατικό ραδιόφωνο, καλώντας τον κόσμο να μείνει σπίτι, καθώς φωτογραφίες από κυκλοφοριακό κομφούζιο σε δρόμους και συνωστισμό σε υπαίθριες αγορές πλημμύριζαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά, πάντως, την προσωρινή απελευθέρωση 85.000 φυλακισμένων προκειμένου να αποσυμφορηθούν κάπως τα σωφρονιστικά ιδρύματα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αμνηστεύει ελέω Πρωτοχρονιάς 10.000 κατάδικους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται –ασυνήθιστα– και πολιτικοί κρατούμενοι.
Σύμφωνα δε με την Guardian, το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει παρασκηνιακά τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν ώστε να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οπως άφηναν να διαρρεύσει, πάντως, ευρωπαϊκές πηγές, οι ΗΠΑ ενδέχεται να βάλουν βέτο στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, για να μπλοκάρουν το δάνειο 5 δισ. δολαρίων που ζήτησε πρωτοφανώς την περασμένη εβδομάδα η ιρανική κυβέρνηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας