Την Παρασκευή 17 Μαΐου, εναρκτήρια ημέρα του Comicdom Con Athens, σε μια όμορφη τελετή στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, απονεμήθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς από την Ακαδημία Ελληνικών Κόμικς για τα έργα και τις εκδόσεις που ξεχώρισαν το 2023. Η Ακαδημία υπό την προεδρία του Λεωκράτη Ανεμοδουρά έχει καταφέρει να αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο και το έργο της τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τη διεύρυνσή της όσο και από την απήχηση των δράσεών της.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς παρουσίασε μια σειρά νέων συνεργασιών και εξωστρεφών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η Ακαδημία, ενώ επισήμανε ότι οι 112 φετινές υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι 42 αφορούσαν αυτοεκδόσεις και οι 21 πρωτοεμφανιζόμενους-ες δημιουργούς, ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Στις καινοτομίες της Ακαδημίας συγκαταλέγεται και η αλλαγή της ιστορικής μασκότ-λογότυπου των βραβείων καθώς ο γνωστός Βαγγέλης που είχε σχεδιάσει ο Τόμεκ δίνει πλέον τη θέση του σε μια άλλη δημιουργία του ίδιου καλλιτέχνη, τον Ελ Βράκο (αρκτικόλεξο των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς), με όνομα Μεξικάνου παλαιστή δρόμου αλλά με δασύτριχο στέρνο και μπότες-τσαρούχια που θα συνοδεύει πλέον τις τιμητικές πλακέτες όσων βραβεύονται.
Ως προς τα βραβεία, στα οποία πολλές υποψηφιότητες μέχρι την τελική φάση είχαν και πολλοί συνεργάτες και συνεργάτιδες του Καρέ Καρέ, αναμφίβολα μεγάλοι νικητές ήταν ο Θανάσης Καραμπάλιος (σενάριο) και ο 22χρονος Νίκος Σταυριανός (σχέδια) για τη Σκιά του Ολύμπου (εκδ. Jemma Press) καθώς το έργο τους, μια ανθολογία με σκοτεινές, τρομακτικές ιστορίες και θρύλους από τα χωριά της Ελασσόνας, απέσπασε τα βραβεία καλύτερου εξωφύλλου, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερου σχεδίου και καλύτερου κόμικς. Ξεχώρισε για ακόμη μία φορά η Γεωργία Ζάχαρη, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερου ένθετου για το Ιστορίες από την Αίθουσα Αναμονής – Ενα Κόμικ για τις Γυναίκες με Καρκίνο (εκδ. Eyes of Light), μια συλλογή ιστοριών που βασίστηκε σε πραγματικές συνεντεύξεις καρκινοπαθών, αλλά και το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου (μαζί με τη Στέλλα Στεργίου) για τη μεταφορά σε κόμικς του εμβληματικού έργου της Αλκης Ζέη, Κοντά στις Ράγιες (εκδ. Μεταίχμιο).
Το βραβείο της καλύτερης μεταφρασμένης έκδοσης απέσπασε το νουάρ Blacksad – Τα Πάντα Καταρρέουν (εκδ. Μικρός Ηρως) των Juan Diaz Canales και Juanjo Guarnido σε μετάφραση της Τατιάνας Ραπακούλια, το βραβείο καλύτερης αυτοέκδοσης πήρε ο Τάσος Μαραγκός για το 4ο τεύχος με πρωταγωνίστρια την υπέροχη γάτα, Kuro, καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνις αναδείχθηκε η Κόννυ Τσιχλογιάννη για Το Κλάμα της Μέδουσας, στον Brain Mince απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής επιμέλειας για την Τρύπια Γάτα, ενώ το βραβείο Κοινού, το μόνο που προκύπτει ύστερα από ανοιχτή ψηφοφορία και όχι από τα μέλη της Ακαδημίας, απονεμήθηκε στη Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη για το Διπολυκάκι (εκδ. Red n’ Noir).
Στα αξιοσημείωτα, επίσης, και η βράβευση του Νικόλα Στεφαδούρου με το βραβείο καλύτερου διαδικτυακού κόμικς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, για την τρυφερά χιουμοριστική σειρά Μπαμπαδοϊστορίες (εκδ. Μικρός Ηρως και neoigoneis.gr), ενώ ξεχωριστή και συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του τιμητικού Ελ Βράκο στον πολυβραβευμένο σεναριογράφο και συγγραφέα Τάσο Αποστολίδη για το σύνολο του έργου του. Ο Αποστολίδης, με καριέρα περισσότερα από 40 έτη στον χώρο των κόμικς, μας έδωσε πρόσφατα τον υπέροχο Αριστοτέλη (εκδ. Ικαρος), ένα βιβλίο για τη ζωή και το έργο του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου, σε σχέδια του Αλέκου Παπαδάτου ενώ κατά το παρελθόν έχει συνεργαστεί σε μια σειρά από επιτυχημένα εγχειρήματα με πλειάδα σχεδιαστών, όπως ο Γιώργος Ακοκαλίδης (Κωμωδίες του Αριστοφάνη), ο Γιώργος Τραγάκης (Ιφιγένεια), ο Κώστας Αρώνης (Αντιγόνη), ο Νάσος Βακάλης (Ολυμπιακοί Αγώνες), Οι Μύθοι του Αισώπου (Κώστας Βουτσάς) κ.ά. Στη διαδικτυακή, συναισθηματικά φορτισμένη ευχαριστήρια ομιλία του, μάλιστα, ανέφερε ότι το επόμενο, ιδιαίτερα απαιτητικό σχέδιό του είναι η μεταφορά σε κόμικς της ζωής και του έργου του Πλάτωνα.
Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2024
■ Καλύτερος-η Πρωτοεμφανιζόμενος-η Kαλλιτέχνης-ιδα:
Το Κλάμα της Μέδουσας, της Κόννυς Τσιχλογιάννη
■ Βραβείο Κοινού: Το Διπολυκάκι 1 της Μαρίας-Ελισάβετ Κοτίνη, καλλιτεχνική επιμέλεια: crispyshift, εκδ. Red n’ Noir
■ Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικς: Μπαμπαδοϊστορίες του Νικόλα Στεφαδούρου, εκδ. Μικρός Ηρως και neoigoneis.gr
■ Καλύτερο Ενθετο: Ιστορίες από την Αίθουσα Αναμονής – Ενα Κόμικ για τις Γυναίκες με Καρκίνο της Γεωργίας Ζάχαρη, εκδ. Eyes of Light
■ Καλύτερη Μεταφρασμένη Εκδοση: Blacksad #7 – Τα Πάντα Καταρρέουν (β’ μέρος), σενάριο: Juan Diaz Canales, σχέδιο, εξώφυλλο: Juanjo Guarnido, καλλιτεχνική επιμέλεια: Tίνα Χελιώτη, μετάφραση: Τατιάνα Ραπακούλια, εκδ. Μικρός Ηρως
■ Καλύτερη Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Η Τρύπια Γάτα του Brain Mince
■ Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: Κοντά στις Ράγιες, της Αλκης Ζέη των Στέλλας Στεργίου και Γεωργίας Ζάχαρη, εκδ. Μεταίχμιο
■ Καλύτερο Εξώφυλλο,
■ Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο,
■ Καλύτερο Σχέδιο και
■ Καλύτερο Κόμικς: Στη Σκιά του Ολύμπου – Ιστορίες & Θρύλοι απ’ τα Χωριά της Ελασσόνας των Θανάση Καραμπάλιου (σενάριο), Νίκου Σταυριανού (σχέδια, εξώφυλλο), εκδ. Jemma Press
Το Καρέ Καρέ στο Ψηφιακό Μουσείο Κόμικς
Πριν από λίγες εβδομάδες συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη δημοσίευση του πρώτου τεύχους του Καρέ Καρέ στην «Εφ.Συν.». Με αφορμή αυτή την επέτειο, εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ψηφιακό Μουσείο Κόμικς η διαδικτυακή έκθεση «10 Χρόνια Καρέ Καρέ» στην οποία οι επιμελητές του ένθετου και της έκθεσης επιλέγουν χαρακτηριστικές δουλειές όλων των συνεργατών/ιδων και όλων των σειρών του Καρέ Καρέ από το 2014 μέχρι σήμερα, μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη δεκαετία για την Ελλάδα αλλά ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για τους/τις δημιουργούς κόμικς και πολιτικούς/ές γελοιογράφους. Η έκθεση είναι ελεύθερα διαθέσιμη στην πλατφόρμα comicsmuseum.gr και πλαισιώνεται από σύντομα κείμενα για κάθε δημιουργό και κάθε σειρά που φιλοξενήθηκε στο Καρέ Καρέ αυτά τα 10 χρόνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας