Η ευεργετική επίδραση της άσκησης σε θέματα υγείας έχει επιβεβαιωθεί μέσω πολλών επιστημονικών ερευνών που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο άλλη μια μελέτη, η οποία καταγράφει ότι η άσκηση (μέτριας ή υψηλής έντασης) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Φίλιπ Μίλαρ (αναπληρωτής καθηγητής ανθρώπινης υγείας και διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Guelph στο Οντάριο του Καναδά), οι ασθενείς με Πάρκινσον πολύ συχνά κυριεύονται από ντροπή ή κατάθλιψη, με συνέπεια να σταματούν να πηγαίνουν σε γυμναστήριο ή να ασκούνται. Σύμφωνα με τον Φ. Μίλαρ, αυτό είναι μια πολύ κακή εξέλιξη, επειδή αν σταματήσουν τη σωματική δραστηριότητα, το σώμα τους προσαρμόζεται «ανάλογα».
Για να ανακαλύψει η επιστημονική ομάδα του Μίλαρ πόσο ωφελεί η άσκηση τους ασθενείς, χρησιμοποίησε τρεις ομάδες περίπου 10 ατόμων που ήταν σε διάφορα στάδια της νόσου του Πάρκινσον. Κάθε ομάδα ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο, για μια περίοδο 10 εβδομάδων. Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν, ήταν ηλικίας από 45 έως 79 ετών και προπονούνταν είτε με μέτρια είτε με υψηλή ένταση.
Η επιστημονική ομάδα κατέγραψε παραμέτρους, όπως τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου του δοκιμαζομένων, το επίπεδο κόπωσης ή την ευαισθησία τους στην κόπωση, τον τρόπο βαδίσματος, την ικανότητα ισορροπίας τους και τα κινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο.
«Προηγούμενες εργασίες διαπίστωσαν ότι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μπορεί να βελτιώσει την απόσταση που μπορεί να περπατήσει κάποιος με νόσο του Πάρκινσον, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι γίνεται πιο σταθερός ή σίγουρος για το βάδισμά του», δήλωσε ο Μίλαρ, προσθέτοντας ότι αυτό «μπορεί να μην είχε καμία σχέση με την καρδιο-αναπνευστική του ικανότητα, ενώ ο αντίκτυπος στα κινητικά συμπτώματα δεν είχε ποτέ μελετηθεί στο παρελθόν».
Μέσω της εν λόγω μελέτης, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι:
- Η προπόνηση αύξησε την ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου, με το μεγαλύτερο όφελος να παρατηρείται μέσω της προπόνησης υψηλής έντασης σε σύγκριση με αυτή της μέτριας έντασης
- Τα κινητικά συμπτώματα μειώθηκαν κατά περίπου 25% (χωρίς να έχει σημασία η ένταση της άσκησης)
- Τα επίπεδα κόπωσης μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από την ένταση του προγράμματος άσκησης
- Ο τρόπος βαδίσματος, η ισορροπία και η αρτηριακή πίεση δεν άλλαξαν, ανεξαρτήτως από το πρόγραμμα άσκησης
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, ως επί το πλείστον, τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορούν να επιλέξουν όποιο επίπεδο άσκησης αισθάνονται άνετα.
Ειδικά, η μείωση των κινητικών συμπτωμάτων, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα «που μπορεί να επιφέρει μια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή κάποιου», δήλωσε ο καθηγητής Μίλαρ και υπογράμμισε: «σε κάθε ασθένεια, όταν σκεφτόμαστε να πάρουμε φάρμακα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε εξίσου και την άσκηση...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας