Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Dreamstime.com

Προσδοκίες για «νέα εποχή» από υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του καρκίνου

Το εμβόλιο mRNAτης Moderna απευθύνεται σε άτομα με προχωρημένο μελάνωμα, καρκίνο του πνεύμονα και άλλους καρκίνους συμπαγούς όγκου.

Ένα νέο εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου που δοκιμάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προαναγγέλλει την «αυγή μιας νέας εποχής» θεραπειών για την ασθένεια, σύμφωνα με επιστήμονες.
Με την ανάπτυξη της αναδυόμενης τεχνολογίας εμβολίων να έχει υπερτροφοδοτηθεί από την πανδημία του κορονοϊού, Βρετανοί ασθενείς συγκαταλέγονται σε μια παγκόσμια κλινική μελέτη για να δοκιμαστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Το εμβόλιο – που ονομάζεται mRNA-4359 και παράγεται από τη Moderna – απευθύνεται σε άτομα με προχωρημένο μελάνωμα, καρκίνο του πνεύμονα και άλλους καρκίνους συμπαγούς όγκου.

Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εμβόλια δημιουργούνται ειδικά για κάθε ασθενή σε εργαστήρια χρησιμοποιώντας τις δικές τους γενετικές πληροφορίες, το εμβόλιο που δοκιμάζεται από Βρετανούς ασθενείς είναι ένα από αυτά που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, που μπορούν να παραχθούν πολύ πιο γρήγορα και εύκολα, αναφέρει σε σχετικό του ρεπορτάζ ο Independent.

Ένας άνδρας από το Σάρεϊ της Αγγλίας με κακοήθη καρκίνο του δέρματος που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία ήταν ο πρώτος Βρετανός που έλαβε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Hammersmith στα τέλη Οκτωβρίου, ως μέρος του δοκιμαστικού σκέλους που διοικείται από το Imperial College London και το Imperial College Healthcare NHS Trust.

«Είχα διαφορετική ανοσοθεραπεία, έκανα ακτινοθεραπεία, το μόνο που δεν έκανα ήταν χημειοθεραπεία. Άρα, οι επιλογές ήταν είτε να μην κάνω τίποτα και να περιμένω είτε να εμπλακώ και να κάνω κάτι», είπε ο 81χρονος ασθενής.

«Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στα νοσοκομεία και στα άτομα που εκτελούν αυτές τις δοκιμές. Κάπως πρέπει να αλλάξουμε το γεγονός ότι ένας στους δύο ανθρώπους παθαίνει καρκίνο κάποια στιγμή και πρέπει να βελτιώσουμε τις πιθανότητες».

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί μόνο του και σε συνδυασμό με ένα υπάρχον φάρμακο Πεμπρολιζουμάμπη, το οποίο είναι μια εγκεκριμένη θεραπεία ανοσοθεραπείας, επίσης γνωστή ως Keytruda.

Μεταξύ 40 και 50 ασθενών στρατολογούνται σε όλο τον κόσμο για τη δοκιμή, γνωστή ως Mobilize, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, της Ισπανίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, αν και θα μπορούσε να επεκταθεί, σημειώνει ο Independent. Μόλις βρεθεί στο σώμα, το mRNA «διδάσκει» στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς διαφέρουν τα καρκινικά κύτταρα από τα υγιή κύτταρα και το κινητοποιεί για να τα καταστρέψει.

Ο Δρ Kyle Holen, επικεφαλής ανάπτυξης, θεραπείας και ογκολογίας στη Moderna, είπε ότι οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσει μια σειρά καρκίνων πέρα από αυτά της τρέχουσας δοκιμής.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στον καρκίνο κεφαλής-τραχήλου, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στον καρκίνο των νεφρών», είπε. «Αλλά ξεκινάμε με τα δύο που πιστεύουμε ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά και αυτά είναι το μελάνωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα».

Ο Δρ Holen είπε ότι η επιτυχία της τεχνολογίας mRNA για τα εμβόλια Covid-19 έδωσε μια ώθηση στην επιτάχυνση της ανάπτυξης καρκινικών εμβόλων χρησιμοποιώντας mRNA και ότι δύο δεκαετίες εργασίας για τα εμβόλια κατά του καρκίνου αρχίζουν επιτέλους να αποδίδουν καρπούς, με το πεδίο να έχει «φθάσει επιτέλους σε ένα σημείο όπου αρχίζουμε να βλέπουμε ένα πραγματικό όφελος στους ασθενείς».

«Αυτό ήταν κάτι που είδαμε με το πρώτο μας εμβόλιο, όπου μπορέσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο υποτροπής κατά περισσότερο από το ήμισυ σε ασθενείς που είχαν μελάνωμα υψηλού κινδύνου», είπε.

«Έτσι, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με μερικά από τα πρώιμα αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι αυτό θα φέρει την αρχή μιας νέας εποχής για τις θεραπείες για τον καρκίνο».

Οι παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του καρκίνου της Moderna φαίνεται να είναι λιγότερες από ό,τι θα αναμενόταν με άλλες ανοσοθεραπείες, πρόσθεσε.

Η δοκιμή Mobilize εξακολουθεί να στρατολογεί ασθενείς, με τη Moderna να αναμένει να αναφέρει αποτελέσματα κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προσδοκίες για «νέα εποχή» από υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας