Αισιόδοξοι για την ανακάλυψη νέου εμβολίου για τον καρκίνο βασισμένου στην τεχνολογία mRNA εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech, η οποί συνεργάστηκε στη διάρκεια της πανδημίας με την αμερικανική πολυεθνική του φαρμάκου Moderna για την κατασκευή ενός από τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19.
H Εζλέμ Τουρετζί και ο Ουγούρ Σαχίν ανέφεραν ότι βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών διάφορα εμβόλια που στοχεύουν σε διαφορετικές μορφές καρκίνου με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι το 2030.
Σε συνέντευξη που παραχώρησαν την Κυριακή στο BBC το ζευγάρι συνιδρυτών της BioNTech περιέγραψαν τη διαδικασία με την οποία ένα mRNA εμβόλιο, στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid, θα μπορούσε να οχυρώσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτίθεται στοχευμένα στα καρκινικά κύτταρα με παρόμοιο τρόπου συμπεριφέρεται κατά των στελεχών του κορονοϊού.
Ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού τεχνολογίας mRNA λειτουργεί εγκαθιστώντας στο οπλοστάσιο του ανθρώπινου οργανισμού τις γενετικές οδηγίες που έχουν να κάνουν με τις αβλαβείς πρωτεΐνες ακίδες του κορονοϊού. Οι οδηγίες λαμβάνονται από κύτταρα που περιέχουν την συγκεκριμένη πρωτεϊνική ακίδα που δημιουργούν αντισώματα και μηχανισμούς για την άμυνα του ανοσοποιητικού. Αυτές οι πρωτεΐνες ή αντιγόνα, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί που κατευθύνουν τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε διάφορους «εισβολείς», τους οποίους αναζητούν και στη συνέχεια επιτίθενται για να καταπολεμήσουν την εξάπλωσή τους.
Η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοσθεί για να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό κατά των καρκινικών κυττάρων, εντοπίζοντας και καταστρέφοντάς δήλωσε η Τουρετζί, που βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής ιατρικού διευθυντή της BioNTech. Αντί να περιέχει γενετικό κώδικα που αναγνωρίζει τους ιούς, το εμβόλιο περιέχει γενετικές οδηγίες που δημιουργούν αντιγόνα ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου ο οποίος προσβάλλει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας. Οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται «κολλάνε» στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων αδρανοποιώντας τα και στη συνέχεια καταστρέφοντάς τα ολοκληρωτικά εξηγούν οι επιστήμονες.
Η BioNTech εργαζόταν για τη δημιουργία εμβολίων mRNA κατά του καρκίνου προτού ξεσπάσει η πανδημία, αλλά η εταιρεία έστρεψε αποκλειστικά την προσοχή της στην παραγωγή εμβολίων κατά της Covid εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου, αλλά μπροστά της βρίσκονται ακόμη σοβαρά και σύνθετα εμπόδια. Τα καρκινικά κύτταρα που προκαλούν όγκους με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους μπορούν να εμπεριέχουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που μπορεί να ανταποκρίνεται αποκλειστικά ενάντια σε όλα τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να στοχεύει ταυτόχρονα και υγιείς ιστούς, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια πρωτεΐνη.
Η Τουρετζί είπε ότι η BioNTech είχε έμαθε ταχύτερα και πιο στοχευμένα πώς να κατασκευάζει εμβόλια mRNA στη διάρκεια της πανδημίας ενώ απέκτησε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στην τεχνολογία mRNA.
Βέβαια, οι εκτιμήσεις των επιστημονικών υπευθύνων χαρακτηρίζονται και από ρεαλισμό πέρα από αισιοδοξία. «Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο», υποστηρίζουν. Και συμπληρώνουν: «Έχουμε κάνει μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές».
Τον Αύγουστο, η Moderna είπε ότι μήνυσε την BioNTech και τον αμερικανικό κολοσσό της Pfizer, για παραβίαση της πατέντας της για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Σαχίν είπε: «Οι καινοτομίες μας είναι πρωτότυπες. Έχουμε ξοδέψει 20 χρόνια έρευνας για την ανάπτυξη αυτού του είδους θεραπείας και φυσικά θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση της πνευματικής μας ιδιοκτησίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας