Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Στο συμπέρασμα ότι η χρήση των δύο κυριότερων κατηγοριών φαρμάκων για την μείωση της χοληστερόλης, των στατινών και των φιβρατών, σχετίζεται με μια αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού σε υγιείς ηλικιωμένους, κατέληξε μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Κριστόφ Τζουριό του Πανεπιστημίου του Μπορντό και του ιατρικού ερευνητικού κέντρου INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν σχεδόν 7.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 74 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.). Από αυτούς, το 27% έπαιρναν στατίνες ή φιβράτες.

Η μελέτη έδειξε ότι οι στατίνες και οι φιβράτες, που μειώνουν το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα, μείωσαν πάνω από 30% τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αυτά τα φάρμακα.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλη μελέτη, καθώς επίσης ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει μεν πως τα αντιλιπιδαιμικά όντως μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αποκάλυψε όμως μια θετική συσχέτιση. Έτσι, ανέφεραν ότι -εφόσον υπάρξει η σχετική επιβεβαίωση από άλλη έρευνα- ανοίγει ο δρόμος να χρησιμοποιηθούν τα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα για την πρόληψη του εγκεφαλικού στην τρίτη ηλικία. Παγκοσμίως -και ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες- αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η έρευνα δεν βρήκε ανάλογη θετική συσχέτιση των φαρμάκων για την χοληστερίνη, με την μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και για έμφραγμα σε βάθος χρόνου. Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη διαφορά αποτελεσματικότητας μεταξύ των στατινών και των φιβρατών, όσον αφορά την μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό.

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί αποφεύγουν να συνταγογραφούν στατίνες σε άτομα άνω των 75 ετών, καθώς τα οφέλη αυτών των φαρμάκων είναι λιγότερο ξεκάθαρα στους ηλικιωμένους, ενώ συνδέονται και με πιθανές παρενέργειες, όπως ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η γνωστική διαταραχή κ.α. Αντίθετα, οι στατίνες χορηγούνται ευρέως σε εκατομμύρια νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για να μειώσουν την «κακή» χοληστερίνη τους (LDL).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας