Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.8° 15.8°
3 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
0 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 16.0°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.6° 12.6°
4 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
16.1° 14.8°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
0 BF
68%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
51%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
39%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
80%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
63%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
64%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
74%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kentro ygeias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ

Διαλύουν τα Κέντρα Υγείας με χαμένους τους ευάλωτους

Τα ιατρικά κέντρα του πρώην ΙΚΑ λειτουργούν με συνεχή «λουκέτα» σε κρίσιμους τομείς και τεράστιες ελλείψεις γιατρών, οι οποίοι καλύπτουν επίσης κενά και εφημερίες στα νοσοκομεία. ● Δυόμισι χιλιάδες από αυτούς πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, με μειωμένες αποδοχές, ενώ προκηρύχτηκαν μόλις 52 θέσεις. ● Στην τραγική κατάσταση αναφέρθηκαν χθες οι υγειονομικοί της Βόρειας Ελλάδας.

Ωρα μηδέν και για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Γιατροί δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν στέλνονται να καλύψουν εφημερίες και κενά σε νοσοκομεία, προσλήψεις προσωπικού δεν γίνονται, κρίσιμοι τομείς Κέντρων Υγείας βάζουν λουκέτο, στρέφοντας το πιο αδύναμο μέρος της κοινωνίας, τους ανασφάλιστους, στα ιδιωτικά εργαστήρια και επιπλέον ο υπουργός Υγείας ολοκληρώνει την καταστροφική πολιτική που είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία.

Εμειναν οι μισοί

Τα δεινά του χώρου απαρίθμησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος ΠΦΥ Βορείου Ελλάδος. Η γενική χειρουργός Νικολέτα Μανιάτη, πρόεδρος του Συλλόγου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, που εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού, είπε ότι «από το 36% των ιδιωτικών δαπανών στη χώρα μας ένα μεγάλο μέρος αφορά τις δαπάνες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Από τα Κέντρα Υγείας απουσιάζουν βασικές ειδικότητες και οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι δυσανάλογα λίγες σε σχέση με τις ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 311 Κέντρα Υγείας πανελλαδικά προκηρύχθηκαν 52 θέσεις, δηλαδή ένας γιατρός ανά 6 Κέντρα». Μιλώντας δε στην «Εφ.Συν.» σημειώνει πως «ενώ, για παράδειγμα, διαθέτουμε καινούργιο μηχάνημα για τεστ κοπώσεως, δεν το λειτουργούμε, διότι δεν έχουμε καρδιολόγους.

Πρόσφατα σταμάτησε και το τμήμα υπερήχων του Τοπικού Ιατρείου Αμπελοκήπων, σωτήριο τμήμα για τους ανασφάλιστους, το πιο ευάλωτο δηλαδή κομμάτι της κοινωνίας. Τώρα όλοι κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Οταν όμως τους δίνουν ραντεβού σε τρεις μήνες, είναι σαν να τους λένε ότι αν πληρώσουν μπορούν οι αναγκαίες γι’ αυτούς εξετάσεις να γίνουν νωρίτερα».

Περιττό να σημειωθεί πως τα Κ.Υ. λειτουργούν πλέον με τους μισούς εργαζόμενους γιατρούς, όπως και οι παλιές μονάδες του ΙΚΑ, οι υφιστάμενοι γιατροί όχι μόνο δεν αρκούν αλλά αποστέλλονται σε νοσοκομεία για να καλύπτουν κενά, οπότε από τις εφημερίες λείπουν πολλές ειδικότητες.

Κι άλλο χτύπημα

Ως «δηλητηριώδες κερασάκι» σε όλα τούτα ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου (απόφαση 2/2025) η οποία, παραβλέποντας το άρθρο 103 του Συντάγματος, μετατρέπει σε Δημοσίου Δικαίου τους γιατρούς Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Αυτό σημαίνει πολύ απλά, όπως είπε η Ζωή Καλπαζίδου, οδοντίατρος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ότι «ύστερα από 11 χρόνια, πρόσθεσαν κι άλλο χτύπημα στους εργαζόμενους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (πρώην ΙΚΑ) καθώς η απόφαση έχει συνέπεια όσοι συνταξιοδοτούνται να μη δικαιούνται ούτε καν την αποζημίωση που ορίζει ο νόμος». Και είναι η αποζημίωση που έλαβαν οι συνάδελφοί τους που συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι!

Ο Σύλλογος θα προσφύγει φυσικά εναντίον αυτής της απόφασης, με την κ. Μανιάτη να παρατηρεί πως «το ανεξήγητο και τραγικό είναι ότι από τους ανώτατους δικαστές κάποιοι συμμετείχαν και στις προηγούμενες αποφάσεις (τμημάτων αλλά και Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) και τώρα για πρώτη φορά άλλαξαν γνώμη, δεν υποστήριξαν τις προηγούμενες δικές τους αποφάσεις, ούτε αιτιολόγησαν γιατί άλλαξαν γνώμη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαλύουν τα Κέντρα Υγείας με χαμένους τους ευάλωτους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας