Τον Μάρτιο του 2024 η κυβέρνηση ανακοίνωνε την έναρξη λειτουργίας απογευματινών χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία με στόχο –όπως είχε διατυπωθεί τότε– την αποσυμφόρηση στις λίστες αναμονής του ΕΣΥ. Εναν χρόνο μετά ανακοινώνεται ότι περιστατικά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα προωθούνται στις ιδιωτικές κλινικές, με τον ΕΟΠΥΥ να αναλαμβάνει το κόστος της αποζημίωσης, που περιλαμβάνει και το κέρδος των ιδιωτικών κλινικών.
Οπως καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, η συνολική δημόσια δαπάνη για την προώθηση των χειρουργικών επεμβάσεων στις ιδιωτικές κλινικές για το 2025 ανέρχεται σε 11,16 εκατομμύρια ευρώ. Η δε αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ανά επεμβατική πράξη θα υπολογίζεται με πολλαπλασιαστή 2,09 επί των καθορισμένων τιμών που ισχύουν σήμερα, ενώ η αποζημίωσή τους για τα συγκεκριμένα περιστατικά εξαιρείται από τους μηχανισμούς clawback και rebate, δηλαδή θα αποδίδεται στις κλινικές εξ ολοκλήρου.
«Είναι σαφές ότι πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Αντί να ενισχυθεί το κρατικό νοσοκομείο και συνολικά το ΕΣΥ με τις αναγκαίες υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό, χρηματοδοτείται ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας. Μια πραγματική κοινωνική ανάγκη –που είναι ο περιορισμός των λιστών αναμονής– αξιοποιείται από την κυβέρνηση για την περαιτέρω χρηματοδότηση των ιδιωτικών κλινικών. Πρόκειται για τη συνέχεια συγκεκριμένης πολιτικής που εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση την περίοδο της πανδημίας, με την επίμονη τότε άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ, παρόλο που η ενίσχυσή του αποτελούσε μονόδρομο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρει το σωματείο.
«Είναι γεγονός ότι το απαξιωμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ αποτελεί τον καλύτερο “εγγυητή” της διατήρησης και περαιτέρω ανόδου του ήδη υψηλού κύκλου εργασιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας που, εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές, περιλαμβάνει και την ιδιωτική ασφάλιση. Αποτελεί τον καλύτερο “εγγυητή” για τη μονοπώληση του κλάδου από τις πολυεθνικές που ελέγχουν σήμερα το μεγάλο ποσοστό της αγοράς στην ιδιωτική υγεία», επισημαίνει.
«Στον αντίποδα της αύξησης του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται η καθήλωση των μισθών των εργαζομένων, η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας που εκπροσωπεί τις κλινικές των μεγάλων ομίλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, αρνείται την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης, αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του ΟΜΕΔ να εκδώσει Διαιτητική Απόφαση για Σύμβαση, ενώ επιδιώκει να καθορίζονται οι μισθοί και τα δικαιώματα αποκλειστικά μέσω ατομικών συμφωνιών. Η αναλγησία της εργοδοτικής πλευράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κυβερνητική στήριξη που απολαμβάνει σε όλα τα επίπεδα», καταγγέλλει το σωματείο, συνδέοντας τη διεκδίκηση για αυξήσεις στους μισθούς μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις με την ανάγκη για ισχυροποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας