Τη «γύμνια» των δημόσιων νοσοκομείων από τα ζωτικά πιστοποιητικά πυρασφάλειας ανέδειξε για πολλοστή φορά η είδηση ότι, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, την ώρα που βρισκόταν σε γενική εφημερία. Ενα θέμα στοιχειωδών πρακτικών ασφαλείας σε δημόσια κτίρια και ειδικότερα στα νοσοκομεία. Ξεπερνά τον βλαπτικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον σκοπό του ΕΣΥ, που είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης στα επείγοντα περιστατικά και γενικότερα στους κατοίκους της χώρας. Είναι ζήτημα της πολιτείας, απλής προστασίας των ασθενών και των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τα γεγονότα
«Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, άρχισε να γίνεται αισθητός και ορατός καπνός, αρχικά στον χώρο διαλογής ασθενών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σε σημείο που συνδέονται δύο από τα κτίρια του νοσοκομείου, και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και στο ΤΕΠ», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
«Το προσωπικό εποπτείας του νοσοκομείου έσπευσε από την πύλη και διαπίστωσε εστία φωτιάς στο δεύτερο υπόγειο, κάτω από το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, όπου φυλάσσονται παλιοί φάκελοι νοσηλείας, που περιλάμβαναν και ακτινογραφίες. Ο καπνός ήταν πυκνός και η δυσοσμία του καμένου πλαστικού έντονη. Αμέσως με τη χρήση πυροσβεστήρων, το προσωπικό του νοσοκομείου έθεσε σε μερικό έλεγχο τη φωτιά, μέχρι να καταφτάσει η Πυροσβεστική, που ανέλαβε την κατάσβεση. Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς εκκένωσαν το ΤΕΠ και το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, μεταφέροντας τους ασθενείς σε ασφαλείς χώρους, στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου. Ταυτόχρονα, έσπευσε στο νοσοκομείο το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας. Ανεστάλη η γενική εφημερία. Οι ασθενείς που είχαν προσέλθει στην εφημερία του νοσοκομείου και δεν είχαν ολοκληρώσει τον απεικονιστικό έλεγχο διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο “Κοργιαλένειο-Μπενάκειο”, που επίσης εφημέρευε», μας λέει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.
Το πρόβλημα
Οι πτέρυγες νοσηλείας -από τον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου και πάνω, καθώς και τα κτίρια «Γεννηματάς» και «Παπαδάκης»- έμειναν ανεπηρέαστες από τον καπνό, σημειώνει ο Π. Παπανικολάου και προσθέτει ότι οι ζημιές ευτυχώς δεν ήταν σοβαρές.
Το πρόβλημα όμως παραμένει. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι έρμαιο της φωτιάς, αφού τα νοσοκομεία του δεν διαθέτουν τα αναγκαία πιστοποιητικά πυρασφάλειας.
«Υπάρχει μείζον θέμα με τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, που προφανώς δεν έχει λυθεί», επισημαίνει ο Πάνος Παπανικολάου. «Διαχρονικά αυτή η τεράστια αμέλεια -η έλλειψη ολοκληρωμένων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί από την πυροσβεστική πιστοποιητικό πυρασφάλειας- έχει στοιχίσει ζωές ασθενών σε νοσοκομεία», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Ο πρόεδρος των υγειονομικών εξηγεί ότι, για να χορηγηθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική σε ένα νοσοκομείο, πρέπει αυτό να διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης -δηλαδή συναγερμό που ενεργοποιείται με τον πρώτο λιγοστό καπνό- και πυροπροστασίας -δηλαδή σύστημα κατάσβεσης που ενεργοποιείται και «βρέχει» νερό. «Μόνο λίγα νοσοκομεία και μάλιστα καινούργια διαθέτουν τέτοια ολοκληρωμένα συστήματα πυροπροστασίας σε όλα τα ανεπτυγμένα τμήματα, όπως είναι το πανεπιστημιακό “Αττικόν” και το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης. Τα παλιά νοσοκομεία δεν διαθέτουν πιστοποιητικά. Από εκεί και πέρα», μας λέει, «υπάρχουν νοσοκομεία που διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας για ένα κτίριο ή για κάποια τμήματα».
«Εχουμε τραγικά περιστατικά με νοσηλευόμενους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία από φωτιά, στο παρελθόν, γι’ αυτό φωνάζουμε και θα συνεχίσουμε», καταδεικνύει. Οι υγειονομικοί ζητούν την άμεση εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας και τη σχετική πιστοποίηση από την πυροσβεστική υπηρεσία.
Tραγωδίες στο παρελθόν
1. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο απολογισμός της πυρκαγιάς στο 7ο Τμήμα Χρονίως Πασχόντων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ)-Δαφνί ήταν τρεις νεκροί και τρεις βαριές νοσηλείες. Η φωτιά στο προκατασκευασμένο κουτί με τις διπλοκλειδωμένες πόρτες, που φιλοξενούσε 17 ασθενείς καθηλωμένους και στην άκρη του, σε ένα ξεχωριστό κλουβί, σε μόνιμη απομόνωση, έναν «ακαταλόγιστο» ψυχικά ασθενή (βάσει του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα), έπνιξε τρεις αρρώστους που ήταν δεμένοι με ιμάντες σε καθίσματα, ενώ οι υπόλοιποι που βρίσκονταν καθηλωμένοι απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική.
2. Τον Μάρτιο του 2019, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από φωτιά που εκδηλώθηκε στο ΚΑΤ. Η πυρκαγιά ξέσπασε στον 4ο όροφο του νοσοκομείου στο τμήμα Λοιμώξεων, σε θάλαμο όπου νοσηλευόταν ένας 53χρονος ασθενής, μη περιπατητικός, με περιτροχαντήριο κάταγμα ισχίου χειρουργηθέν και κάταγμα βραχιονίου υπό συντηρητική αγωγή, ο οποίος και απεβίωσε.
3. Τον Απρίλιο του 2022, από την πυρκαγιά στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης έχασαν τη ζωή τους δύο ασθενείς -79 και 52 ετών ο πρώτος ακαριαία και ο δεύτερος λίγες ώρες μετά το συμβάν, αφού νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας