Μύθος Ή αλήθεια; Ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις γυναίκες. Μύθος. Ενας στους τρεις θανάτους γυναικών -περίπου ένας θάνατος κάθε λεπτό- οφείλεται σε καρδιαγγειακή πάθηση. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στο γυναικείο φύλο. Είναι πιο θανατηφόρα από όλες τις μορφές καρκίνου μαζί. Μύθος είναι ακόμα ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αφορούν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς επίσης ότι δεν αφορούν γυναίκες που διατηρούν καλή φυσική κατάσταση και γυμνάζονται.
Τα παραπάνω μεταξύ άλλων κατέδειξαν εξειδικευμένοι επιστήμονες μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ) σε ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και θέμα τις γυναικείες καρδιές.
Για τη σημασία της ενημέρωσης των γυναικών σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης τους μίλησε στη διάρκεια του χαιρετισμού του ο πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τούτουζας.
«Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα καρδιακής πάθησης μέχρι να συμβεί κάτι σοβαρό στην καρδιά τους», εξήγησε η Αννα Δαγρέ, συντονίστρια διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου. Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον έλεγχο της χοληστερόλης από την ηλικία των 20 ετών ή νωρίτερα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, καθώς και τακτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε κάθε ιατρική εξέταση.
«Παρά την επικρατούσα άποψη, η γυναικεία καρδιά δεν προστατεύεται πλήρως από τα οιστρογόνα. Τα άτυπα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται οι καρδιοπάθειες στις γυναίκες, καθυστερούν την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή τους», τόνισε η Βασιλική Ανδρουτσοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Καρδιοχειρουργικής της ΕΚΕ και ταμίας της ΕΕΧΘΚΑ.
Οι γυναίκες ασθενείς -εξήγησε-, αν και σπανιότερα παραπέμπονται για καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση, έχουν δυσμενέστερη πρόγνωση συγκριτικά με τους άνδρες. Ανεξάρτητα από το είδος της επέμβασης στο οποίο υποβάλλονται (αορτοστεφανιαία παράκαμψη, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση βαλβίδας, αντικατάσταση ανευρύσματος αορτής κ.λπ.), παρουσιάζουν περισσότερες θανατηφόρες επιπλοκές και έχουν βραδεία ανάρρωση.
Στη σημασία της άσκησης στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας των γυναικών αναφέρθηκε η Μαρία Μαρκέτου, καθηγήτρια Καρδιολογίας στο ΠΑΓΝΗ. «Η άθληση μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, το σωματικό βάρος, τη φλεγμονή, το στρες και το άγχος καθώς και την άνοια», είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι ενήλικες που ασχολούνται με οποιαδήποτε τακτική σωματική δραστηριότητα, έχουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με το να είναι αδρανείς», θυμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποιος άσκηση είναι ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των παραγόντων κινδύνου και τελικά στην εμφάνιση αθηρωματικής νόσου, σημείωσε η Ελένη Τριανταφυλλίδη, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Προληπτικής Καρδιολογίας της ΕΚΕ, διευθύντρια Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». «Υγιεινή διατροφή είναι η μεσογειακή, με την υιοθέτηση περισσότερο φυτικής και λιγότερο ζωικής διατροφής, που σχετίζεται με 10% ελάττωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας καθώς και 8% μείωση της θνησιμότητας από κάθε αίτιο», εξήγησε.
«Οι γυναίκες στην Ευρώπη ζουν κατά μέσο όρο 85 χρόνια. Ενα σημαντικό ποσοστό των γυναικών θα περάσει έως και το 40% της ζωής του στην εμμηνόπαυση», ανέφερε η Αικατερίνη Στεφανάκη, ενδοκρινολόγος, επιμελήτρια Α’ της θεραπευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», και μίλησε για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής με διατροφή και άσκηση, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους και των λιπιδίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας