Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Διαταραχές ύπνου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΥΠΝΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

«Ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή»

Καμπανάκι από τους επιστήμονες για το πόσες ώρες και πόσο καλά κοιμόμαστε καθημερινά ● «Ο μη επαρκής ύπνος προκαλεί κακή γενική υγεία με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, μειώνοντας έως και 5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου», σύμφωνα με τους ειδικούς

Eνας στους τρεις ενηλίκους δεν κοιμάται αρκετά –κάτω από 7 ώρες– ή αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου. Από όσους πάσχουν από διαταραχή ύπνου μόνο το 20% είναι διαγνωσμένο και λαμβάνει κατάλληλη θεραπεία. Οι πιο ευάλωτοι είναι οι έφηβοι που δεν εξαιρούνται από τη στέρηση ύπνου αλλά και τα μικρά παιδιά που ακολουθούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, κατέδειξε η ομάδα εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τη «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας χθες, σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υπνου που φέτος γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου.

«Αναπνέω σωστά, Κοιμάμαι καλά, Ζω καλύτερα», είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υπνου με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από τις περισσότερες από 80 διαταραχές ύπνου και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους, καθώς συσχετίζονται με 70 παθήσεις, άλλες συχνές, άλλες σπάνιες. «Οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο έχουν σημαντικές επιπτώσεις την ημέρα σε πολλαπλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού», επισήμανε ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Β’ Πνευμονολογικης Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν», και μίλησε για «υπόθεση πολλών ιατρικών ειδικοτήτων» και «ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ιατρική».

«Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου συμμετέχει ως παθογενετικός μηχανισμός σε πολλές σοβαρές και συχνές νόσους, όπως οι καρδιαγγειακές, οι ψυχιατρικές, οι νευρολογικές, η επιρρέπεια σε λοιμώξεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία ακόμα και ο καρκίνος», τόνισε ο Εμμανουήλ Βαγιάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, πνευμονολόγος–εντατικολόγος, διευθυντής και επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου, Κέντρου Διαταραχών Υπνου, του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

«Ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή», εξήγησε ο Εμμ. Βαγιάκης και πρόσθεσε ότι «η ιδέα ότι μπορούμε να κόψουμε χρόνο ύπνου και να τον διαθέσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είτε εργασιακές είτε αναψυχής, είναι μια πολύ επικίνδυνη ιδέα». Ωστόσο ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη στέρηση ύπνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τον παρατεταμένο χρόνο εργασίας και τα εναλλασσόμενα ωράρια και την αυξημένη χρήση υπολογιστή, κινητού, τάμπλετ και τηλεόρασης.

«Καμία πτυχή του οργανισμού μας δεν μένει αλώβητη από τον κακό ύπνο. Ο μη επαρκής ύπνος προκαλεί κακή γενική υγεία με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, μειώνοντας έως και 5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου», επισήμανε η Γεωργία Τρακαδά, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ερευνας Υπνου (ESRS).

Αν ο επαρκής ποιοτικός ύπνος κρύβει το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας, η εξασφάλιση της φυσιολογικής αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου αποτελεί ζωτικό στοιχείο. Αν υποψιαζόμαστε ότι η αναπνοή μας δεν είναι απρόσκοπτη στη διάρκεια του ύπνου, χρειάζεται να αναζητήσουμε την ιατρική συμβουλή εξειδικευμένου πνευμονολόγου ή γιατρού ύπνου. Συμπτώματα όπως το έντονο ροχαλητό, οι παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, η νυχτερινή συχνουρία ή το αίσθημα έντονης κόπωσης όταν ξυπνάμε και οι πρωινοί πονοκέφαλοι απαιτούν άμεση προσοχή, σημείωσε η Κατερίνα Βλάμη, πνευμονολόγος, διευθύντρια και υπεύθυνη της Μονάδας Μελέτης Υπνου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν».

Η πιο συχνή διαταραχή ύπνου είναι το Σύνδρομο Απνοιας του Υπνου, ένα χρόνιο νόσημα. Οι περιοδικά επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής στον ύπνο (άπνοιες ή υπόπνοιες) προκαλούν διαλείπουσα υποξαιμία, ανέφερε η Γ. Τρακαδά, που συσχετίζεται με καρδιαγγειακή νοσηρότητα, αιφνίδιο θάνατο, σακχαρώδη διαβήτη και συχνές αφυπνίσεις, που διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου και επιφέρουν ημερήσια υπνηλία με εμπλοκή σε τροχαία ή άλλα ατυχήματα.

Συμβουλές

Να ακολουθούμε σταθερά ωράρια ύπνου. Πριν από τον ύπνο οι συνθήκες πρέπει να είναι χαλαρές, χωρίς έντονη δραστηριότητα, το βραδινό φαγητό να είναι ελαφρύ, χωρίς καφεϊνούχα σκευάσματα ή υπερκατανάλωση αλκοόλ. Το υπνοδωμάτιο να είναι ένας χώρος που αποσυρόμαστε αποκλειστικά για ύπνο, δεν θα πρέπει στον χώρο αυτό να υπάρχει υπολογιστής, τηλεόραση ή τηλέφωνο, θα πρέπει να έχει απαλό φωτισμό, αγαπημένα αντικείμενα και φυσιολογική θερμοκρασία – ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας