Μπορεί οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να... πανηγυρίζουν για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» που πιθανώς να είναι έτοιμος... το 2026, αλλά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ τούς «χαλάνε το αφήγημα» και θυμίζουν την απαράδεκτη κατάσταση της δημόσιας Υγείας σήμερα.
«Η χρόνια υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η εντεινόμενη στροφή προς την ιδιωτικοποίηση δημιουργούν μια δυσχερή κατάσταση τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους πολίτες. Η ψηφιακή οργάνωση του ιατρικού φακέλου δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη βασική ανάγκη για επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο υπό διάλυση Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα δεδομένα του ηλεκτρονικού φακέλου, όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται στα όρια της εξουθένωσης, με εξαντλητικά ωράρια και ανεπαρκή μέσα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.
Ως Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, απαιτούν:
- Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον δημόσιο τομέα της υγείας, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποστήριξης.
- Διασφάλιση της δωρεάν και καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς επιβαρύνσεις και καθυστερήσεις.
- Αποκατάσταση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των υγειονομικών, ώστε να σταματήσει η «διαρροή» επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα.
- Η ψηφιοποίηση του φακέλου υγείας μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό εργαλείο, εφόσον συνοδευτεί από ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την πραγματική λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, κάθε τεχνολογική εξέλιξη παραμένει επιφανειακή και δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των υγειονομικών.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση των εργαζομένων:
«Η κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, προβάλλοντας το έργο αυτό ως ένα βήμα προς την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η νέα πλατφόρμα θα συγκεντρώνει σε ένα ενιαίο και ασφαλές περιβάλλον όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών, επιτρέποντας την εύκολη και άμεση πρόσβαση σε διαγνώσεις, φαρμακευτικές αγωγές, αποτελέσματα εξετάσεων και ιστορικό νοσηλειών.
Ωστόσο, παρά την τεχνολογική πρόοδο, η ουσία του προβλήματος στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει άλυτη. Η χρόνια υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η εντεινόμενη στροφή προς την ιδιωτικοποίηση δημιουργούν μια δυσχερή κατάσταση τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους πολίτες. Η ψηφιακή οργάνωση του ιατρικού φακέλου δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη βασική ανάγκη για επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Οι υγειονομικοί δίνουμε καθημερινά μια δύσκολη μάχη σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα δεδομένα του ηλεκτρονικού φακέλου, όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται στα όρια της εξουθένωσης, με εξαντλητικά ωράρια και ανεπαρκή μέσα. Επιπλέον, ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει την αποσυμφόρηση των πολιτών από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, την ίδια στιγμή δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, που συνεχίζουν να υφίστανται οικονομικές περικοπές και δυσκολίες πρόσβασης σε δομές υγείας.
Ως Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, απαιτούμε:
Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον δημόσιο τομέα της υγείας, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Διασφάλιση της δωρεάν και καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς επιβαρύνσεις και καθυστερήσεις.
Αποκατάσταση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των υγειονομικών, ώστε να σταματήσει η «διαρροή» επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα.
Η ψηφιοποίηση του φακέλου υγείας μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό εργαλείο, εφόσον συνοδευτεί από ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την πραγματική λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, κάθε τεχνολογική εξέλιξη παραμένει επιφανειακή και δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των υγειονομικών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας