Σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή την τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου, του 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα χθες, από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο κεραυνοβόλου μορφής και συστήνει να μη φοβάται ο κόσμος.
«Ο 20χρονος πήγε στις 8.30 το πρωί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο με βαριά κλινική εικόνα μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας, αιμορραγικό εξάνθημα και έγιναν αμέσως οι απαραίτητες ενέργειες της διασωλήνωσης και της μεταφοράς του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά από περίπου 3 ώρες ο ασθενής δεν άντεξε, κατέρρευσε» περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΔΥ. Η βαριά ή κεραυνοβόλος μορφή είναι μια εξέλιξη, μας εξηγεί, η οποία κάποιες φορές παρουσιάζεται και έχει υψηλή θνητότητα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.
Αμέσως ο EOΔΥ επικοινώνησε με την Υγειονομική Περιφέρεια, ιχνηλάτησε τις στενές επαφές του κρούσματος -στο Πανεπιστήμιο, στους χώρους διαμονής, στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου κ.ο.κ.- στις οποίες χορηγήθηκε χημειοπροφύλαξη προληπτικά, προκειμένου να νοσήσουν πιο ελαφριά ή καθόλου. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω εξέλιξη και κρούσματα» σημείωσε ο Δ. Χατζηγεωργίου.
Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 8 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ως επί το πλείστον οροτύπου Β, την ώρα που συνολικά τα τελευταία χρόνια μετράμε 25-30 κρούσματα ετησίως που εκδηλώνονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο ορότυπος που προκάλεσε στον νεαρό φοιτητή τη νόσο.
Την αποφυγή συγχρωτισμού με ασθενείς, τη γρήγορη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν εμφανιστούν συμπτώματα της νόσου και την τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών (παιδιών και ενηλίκων) συστήνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΔΥ.
Ποια είναι η νόσος
● Τι είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος;
Μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια η οποία προκαλείται από το βακτήριο του μηνιγγιτιδόκοκκου, είναι συχνά σοβαρές και περιλαμβάνουν λοιμώξεις του περιβλήματος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (μηνιγγίτιδα) και λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος (βακτηριαιμία ή σηψαιμία).
● Πώς ταξινομούνται;
Σε οροομάδες με βάση τη σύσταση των πολυσακχαριτών της κάψας. Υπάρχουν 13 οροομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου, ωστόσο η πλειονότητα των σοβαρών μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων προκαλούνται από τις οροομάδες Α, Β, C, Υ και W.
● Ποια είναι τα συμπτώματα;
Αρχικά μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, ωστόσο η νόσος εξελίσσεται γρήγορα με πιο σοβαρές επιπτώσεις.
Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός, έμετος, πονοκέφαλος και αδιαθεσία, πόνος στα άκρα, χλωμό δέρμα, κρύα χέρια και πόδια. Ακολουθούν εξάνθημα, δυσκαμψία του αυχένα, φωτοευαισθησία και σύγχυση.
● Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης;
Στενή επαφή, Φιλί, Βήχας
H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Συγκεκριμένα, τα βακτήρια μπορεί να μεταδοθούν από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού (π.χ. σάλιο και πτύελα) κατά τη διάρκεια στενής επαφής ή σε συνθήκες συγχρωτισμού, ειδικότερα αν τα άτομα ζουν ή συναναστρέφονται στον ίδιο χώρο.
● Πώς εκδηλώνεται η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος;
Οι δύο πιο συχνές εκδηλώσεις της είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, η οποία προσβάλλει περίπου το 50% των ασθενών, και η μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, η οποία προσβάλλει ποσοστό 5%-20% των ασθενών. Λιγότερο συχνές εκδηλώσεις της είναι η πνευμονία, που εμφανίζεται σε ποσοστό 5 - 15% των ασθενών με διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η μέση ωτίτιδα, η επιγλωττίτιδα και οι εστιακές λοιμώξεις (π.χ. επιπεφυκίτιδα, ουρηθρίτιδα, αρθρίτιδα ή περικαρδίτιδα).
Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και η μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία είναι δύο πολύ επικίνδυνες για τη ζωή ασθένειες, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες καθώς μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες. Σε μη θανατηφόρες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη αναπηρία (π.χ. απώλεια ακοής, εγκεφαλικές βλάβες, ακρωτηριασμοί, σοβαρές ουλές).
● Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπλοκές και επιπτώσεις προσβολής από τη νόσο;
Ακόμη και με τα σημερινά προηγμένα πρότυπα ιατρικής περίθαλψης στις βιομηχανικές χώρες, η θνητότητα κυμαίνεται από 5 έως 10% και μπορεί να υπερβαίνει το 40% σε ασθενείς με μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Ενα ποσοστό 10-20% των ατόμων που επιβιώνουν από τη νόσο εμφανίζει μόνιμες επιπλοκές.
ΠΗΓΕΣ: ΕΟΔΥ, ECDC, WHO
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας