Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μεταπνευμονοϊός
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ, ΩΣΤΟΣΟ ΑΥΤΗ Η ΓΡΙΠΗ ΞΥΠΝΑ ΜΝΗΜΕΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Τρία κρούσματα μεταπνευμονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Στη ΜΕΘ 71χρονος, σε απομόνωση η σύζυγός του που νοσούν μετά τη μετάδοση του ιού από την κόρη τους η οποία είχε ταξιδέψει στην Κίνα, ενώ εισήχθη στο νοσοκομείο και επιχειρηματίας που πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη «χώρα του κόκκινου δράκου» ● Οι επιπλοκές εμφανίζονται κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου: βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία είτε από τον ιό είτε από δευτερεύουσα λοίμωξη, εξάρσεις άσθματος ή ΧΑΠ.

Οπως συνέβη με τον κορονοϊό, έτσι και με τον μεταπνευμονοϊό (HMPV) το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το «παγκόσμιο χωριό» αποδεικνύεται πολύ μικρό και η απόσταση με την Κίνα, χώρα στην οποία ο συγκεκριμένος ιός βρίσκεται σε έξαρση, είναι πολύ μικρή. Ταξίδια δύο ανθρώπων στην Κίνα στάθηκαν αρκετά για να μεταδοθεί διαπιστωμένα από την κόρη σε πατέρα και μητέρα ο ιός, με συνέπεια ο μεν 71χρονος πατέρας να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ενώ η νόσηση της μητέρας διαπιστώθηκε χθες και βρίσκεται σε απλή αλλά απομονωμένη κλίνη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Ομως τα δύο μέλη της οικογένειας δεν είναι τα μόνα κρούσματα, διότι, όπως αποδείχτηκε, χθες εισήχθη και τρίτος ασθενής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο οποίος είχε ταξιδέψει επίσης στην Κίνα.

Ο 71χρονος ασθενής αρχικά είχε μεταβεί σε ιδιωτική κλινική, αλλά από εκεί μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και συγκεκριμένα στην Α’ Πνευμονολογική, οι γιατροί και νοσηλευτές της οποίας έχουν συσσωρευμένη εμπειρία από την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού. Ο διευθυντής της κλινικής, Διαμαντής Χλωρός, είπε στην «Εφ.Συν.» ότι «ο ασθενής έφτασε σε εμάς μεταξύ άλλων αρρώστων στην εφημερία της Παρασκευής με συμπτώματα οξείας λοίμωξης αναπνευστικού και ακολούθως η κατάστασή του επιδεινώθηκε γρήγορα και γι’ αυτό εισήχθη στην Εντατική. Τα τεστ έδειξαν ότι πρόκειται περί του «νέου» ιού -νέου σε εμάς, γιατί είναι γνωστός στην ιατρική κοινότητα- και η πρόχειρη ιχνηλάτηση που κάναμε έδειξε ότι η κόρη του είχε ταξιδέψει στην Κίνα και επιστρέφοντας μόλυνε τον πατέρα. Την Τετάρτη μάθαμε ότι ασθένησε και η μητέρα της. Για λόγους πρόληψης και τα δύο άλλα άτομα που είχαν βρεθεί στον ίδιο θάλαμο της κλινικής έχουν απομονωθεί και μάλλον σήμερα θα γνωρίζουμε αν νόσησαν ή όχι. Τους παρακολουθούμε όλους πολύ προσεκτικά».

Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, θα πρέπει «η κοινωνία να επαναφέρει κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως τουλάχιστον τη μάσκα σε χώρους με συνωστισμό ή να τη φορούν όσοι έχουν έστω και μικρά συμπτώματα γρίπης, διότι και ο κορονοϊός εξακολουθεί και υπάρχει, σε μερικούς σε σοβαρή κατάσταση, αλλά δεν βλέπω πλέον να πεθαίνει κανείς, παρατείνονται όμως νοσηλείες μέχρι 15 με 20 μέρες. Συνήθως, δε, έχουμε 3 με 5 περιστατικά σε κάθε εφημερία, οι περισσότεροι πάντως φεύγουν πολύ γρήγορα».

Καθησυχαστικός για τα περιστατικά εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι καινούργιος, είναι γνωστός ιός που προσβάλλει ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία ή μικρά παιδιά» και ότι «γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο άγνωστο ή επικίνδυνο στέλεχος του ιού». Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμη ότι «μετά τις γιορτές είναι αυξημένη η πίεση. Φέτος έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα Covid και γρίπης και λιγότερες εντατικές κατειλημμένες από κορονοϊό και γρίπη. Η πίεση στο ΕΣΥ ήταν πολύ λιγότερη, μετά τις γιορτές αναμένεται μια πίεση που πάντα γίνεται».

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είπε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ κορονοϊού και κινέζικης γρίπης. Ο κορονοϊός ήταν θανατηφόρος και έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι», άρα «να μην υπάρχει ανησυχία στον κόσμο ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άλλο τύπο κορονοϊού στη χώρα μας». Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει όμως ότι παράλληλα «υπάρχει ανησυχία γιατί στα νοσοκομεία της χώρας μας αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υπάρχει έξαρση της γρίπης. Τα επείγοντα θυμίζουν αυτόν τον καιρό νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης».

Χθες το απόγευμα βέβαια διαπιστώθηκε και το τρίτο κρούσμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ -μετά την εισαγωγή στο ίδιο νοσοκομείο της συζύγου του 71χρονου-, με τον ασθενή να είναι επιχειρηματίας ο οποίος είχε κι αυτός ταξιδέψει προσφάτως στην Κίνα. Στα δύο νοσοκομεία -«Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ- σήμανε σε κάθε περίπτωση συναγερμός και η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ εξέταζε ακόμη και ενδεχόμενο απαγόρευσης επισκεπτηρίων για την προστασία των ασθενών και του προσωπικού.

Ο HMPV είναι ένας παλιός αναπνευστικός ιός

Ποια τα συμπτώματα, ποιοι είναι ευάλωτοι, τι να προσέχουμε

Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός του ανθρώπου (HMPV); Αυξάνονται τα κρούσματά του στην Κίνα; Πρέπει να ανησυχούμε; Μία έξαρση του ιού στη βόρεια Κίνα έχει προκαλέσει την ανησυχία του κόσμου, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες άλλης μιας πανδημίας τύπου Covid είναι χαμηλές.

Η «Εφ.Συν.» ρώτησε τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, παιδίατρο-επιδημιολόγο, ομότιμο καθηγητή της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για τον ιό. «Ο μεταπνευμονοϊός του ανθρώπου -HMPV- (προτιμώ αυτή την απόδοση του όρου) είναι ένας από τους πολλούς ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Είναι ένας παλιός αναπνευστικός ιός που καταγράφει μια έξαρση στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, η οποία όμως δεν υπερβαίνει τα αναμενόμενα της εποχιακής διακύμανσης με τους ιούς».

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι καθησυχαστικά, μας λέει και εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος ιός ζει ανάμεσά μας εδώ και πολλά χρόνια. «Από μόνο του το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, πιθανότατα πρόκειται για την αναμενόμενη ετήσια εποχιακή έξαρση που συμβαίνει κάθε χρόνο τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο», επισημαίνει και προσθέτει: «Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια. Για να φτάσουμε να μιλάμε για έναν νέο ιό, που μάλιστα προκαλεί σοβαρή νόσο που ξεφεύγει από την ανοσία που έχουν δημιουργήσει τα παλιότερα στελέχη, πρέπει να έχουμε καταγραφές για μεταλλάξεις που δίνουν τέτοιες ιδιότητες στον ιό, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει».

«Μετά τον κορονοϊό η επιστημονική κοινότητα ψάχνει πολύ περισσότερο τους αναπνευστικούς ιούς από ό,τι πριν από την πανδημία. Ψάχνει ακόμα και ποιοι ιοί ευθύνονται για τα κρούσματα στον πληθυσμό», μας λέει.

Ο μεταπνευμονοϊός του ανθρώπου (HMPV) είναι ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ή να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η βρογχίτιδα ή η πνευμονία ειδικότερα στους ηλικιωμένους, στα μικρά παιδιά και στους ανοσοκατασταλμένους. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), κυκλοφορεί ευρέως τον χειμώνα και ζει ανάμεσά μας τουλάχιστον από το 2001, όταν έγινε η πρώτη περιγραφή του.

ΕΠΕ: 1 στα 10 παιδιά τον περνάει κάθε χρόνο

«1 στα 10 παιδιά που θα αρρωστήσουν από αναπνευστική ασθένεια θα οφείλεται στον HMPV», σημειώνει η Αδαμαντία Λιαπίκου, πνευμονολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», υπεύθυνη της ομάδας εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, συριγμό και, σε μερικές περιπτώσεις, δύσπνοια, λέει η Βασιλική Γεωργακοπούλου, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, επιμελήτρια στη Β’ Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ, υπεύθυνη της ομάδας εργασίας της ΕΠΕ για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος.

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή με κάποιον που τον έχει μέσω σταγονιδίων (π.χ. από βήχα) ή από το άγγιγμα πραγμάτων που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η ηλικία αιχμής για σοβαρή ασθένεια από HMPV είναι μεταξύ 6 και 12 μηνών. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι: Ατομα ηλικίας <5 ετών (ιδιαιτέρως πρόωρα βρέφη) ή >65 ετών. Ατομα με χαμηλή άμυνα (από καταστάσεις όπως HIV, καρκίνος ή αυτοάνοσες διαταραχές ή από φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα). Ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, με προεξάρχοντα το άσθμα και τη ΧΑΠ.

Οι επιπλοκές εμφανίζονται κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου: βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία είτε από τον ιό είτε από δευτερεύουσα λοίμωξη, εξάρσεις άσθματος ή ΧΑΠ. Στις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με τη χρήση του film array (δυνατότητα ταυτοποίησης πολλαπλών ιών μέσω επιχρίσματος από τον φάρυγγα ή τη ρινική κοιλότητα). Συνήθως χρησιμοποιείται σε δομές τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως διαδικασία ταυτοποίησης λοιμώξεων σε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

«Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση του μεταπνευμονοϊού του ανθρώπου», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, με υγρά, αντιπυρετικά, ξεκούραση, αποσυμφορητικά ρινικού βλεννογόνου. «Δεν χορηγούμε αντιβιοτικά διότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο βακτήρια. Δεδομένου ότι ο HMPV είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν δρουν. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο για τη θεραπεία τυχόν δευτερογενών λοιμώξεων», εξηγεί.

Η πρόληψη αφορά την υγιεινή των χεριών, την κάλυψη της μύτης και του στόματος στο φτάρνισμα ή στον βήχα, τονίζει και συστήνει τη χρήση μάσκας όταν είμαστε άρρωστοι ή δεν μπορούμε να αποφύγουμε να είμαστε κοντά σε άλλους και μας θυμίζει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας.

Ο καθηγητής στέκεται στην ανάγκη επικοινωνίας με τον γιατρό και την εγρήγορση εν γένει, όταν επιμένει ο υψηλός πυρετός, εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή, επιδείνωση άλλων καταστάσεων υγείας που αφορούν συνοδά νοσήματα. Για την έξαρση των εποχικών λοιμώξεων ο Στ. Λουκίδης επισημαίνει ότι «είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 20 έτη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο» και αναφέρει ότι «επικρατεί προς το παρόν η γρίπη τύπου Α, ενώ σε σχέση με το 2024 και την αντίστοιχη περίοδο υπάρχει μείωση των περιστατικών Covid κατά 50%-60%».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τρία κρούσματα μεταπνευμονοϊού στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας