Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
farmaka
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI
Ο απόλυτος παραλογισμός του Αδωνη Γεωργιάδη

Φάρμακο... στις ελλείψεις οι αυξήσεις - «φαρμάκι»!

Η εκτόξευση κατά 35% στις τιμές 850 φαρμάκων, που θα επιβαρύνει ασφαλισμένους και ασφαλιστικά ταμεία κατά 30.000.000 ευρώ, είναι «απολύτως παραπλανητική» κατά τον υπουργό Υγείας.

Tο ότι θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη το γνωρίζαμε όλοι ήδη από τον Ιούνιο, όταν ακόμα αναμένονταν οι νέες τιμές στα φάρμακα. Κι αν δεν είχαμε όλοι γονατίσει από το ράλι των αυξήσεων σε όλα τα αγαθά, αν δεν ήμασταν ξέπνοοι από τους λογαριασμούς ρεύματος, αν δεν ήμασταν παραζαλισμένοι από τη μια φωτιά μετά την άλλη –κυριολεκτικά και μεταφορικά–, μπορεί να μας φαινόταν αστείο το αφήγημα που επιστράτευσε χθες ο υπουργός Υγείας για να μας χρυσώσει το χάπι.

Μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται στο 35% κι εκτοξεύονται οι τιμές σε 850 σκευάσματα – αυτό σημαίνει πως ασφαλισμένοι και ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να επιβαρυνθούμε κατά 30.000.000 ευρώ. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα, αλλά ας δούμε αυτά που δίνει ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης. LASIX: αντιυπερτασικό φάρμακο, από 1,35€ σε 1,89€, T3: φάρμακο για τον υποθυρεοειδισμό, από 1,59€ σε 4,79€, MILITHIN: αντιψυχωσικό φάρμακο, από 2,85€ σε 5,22€, URSOFALK: φάρμακο για τη χολολιθίαση, από 6,55€ σε 8,48€, ETOPOSIDE: ογκολογικό φάρμακο, από 8,11€ σε 22,88€. Αντιβιοτικά, ινσουλίνες και πολλά άλλα σκευάσματα παίρνουν την άγουσα προς τα επάνω και, προφανώς, η φαρμακοβιομηχανία έχει κάθε λόγο να χαμογελά ευτυχισμένη.

Ασθενείς και ασφαλισμένοι θα έπρεπε επίσης να χαμογελάμε, ισχυρίζεται ο υπουργός, άλλωστε το κλίμα για την αύξηση προετοιμάζεται εδώ και μήνες. Αλλά στη χθεσινή ανάρτησή του μας το κάνει... λιανά, ναι μεν οι τιμές αυξήθηκαν, αλλά κι αυτό για το καλό μας γίνεται. Ηδη από τον Ιούνιο, όταν είχε αναρτηθεί η λίστα με 461 κωδικούς, το κυβερνητικό αφήγημα ήταν έτοιμο: ότι τα φάρμακα είναι δυσεύρετα λόγω «χαμηλών τιμών» και τεχνητών ελλειμμάτων που δημιουργούνται προκειμένου να εξαχθούν σε χώρες όπου λαμβάνουν υψηλότερες τιμές.

Πάνω ακριβώς σε αυτά τα χνάρια πατάει και τώρα ο κ. Γεωργιάδης. «Κατά κανόνα», γράφει, «πρόκειται για προσαρμογές τιμών στον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους την τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στην περίοδο της κρίσης. Οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν σε μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, οι προσαρμογές αφορούσαν κυρίως σε οικονομικές θεραπείες, που το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν».

«Λύσαμε το πρόβλημα»

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κι ενώ τα ΜΜΕ βοούν για αυξήσεις και οι πολίτες αντιδρούν με οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι «οι τίτλοι περί οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000 ευρώ είναι απολύτως παραπλανητικοί», προσθέτοντας: «Τα φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε, ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα. Οι εταιρείες που τα παράγουν στην Ελλάδα αύξησαν ήδη την παραγωγή τους λόγω των νέων τιμών και οι εταιρείες εισαγωγής (π.χ. για την ETOPOSIDE), ενώ τα είχαν αποσύρει, τα επαναφέρουν στα φαρμακεία».

Εντέλει, θα πληρώνουμε όλοι περισσότερα, αλλά κατά τον υπουργό «επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα και τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα. Δηλαδή, οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή, της αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα φάρμακα».

Τυχερούληδες, μας φρόντισε η κυβέρνηση πάλι...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φάρμακο... στις ελλείψεις οι αυξήσεις - «φαρμάκι»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας