Από κόπρανα προέρχονται τα κολοβακτηρίδια και η σαλμονέλα που προκάλεσαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις του ΕΟΔΥ που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο δήμος Ρήγα Φεραίου
Επιστολή στον δήμο έστειλε τη Δευτέρα η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Μαγνησίας, η οποία ανέφερε ότι έχει «γνωστοποιήσει επανειλημμένως» στον δήμο τις επανορθωτικές ενέργειες που απαιτούνται. Η διεύθυνση ζήτησε από τον δήμο να προχωρήσει σε καθαρισμό και απολύμανση των δεξαμενών και αγωγών υδροδότησης και να αυξήσει τα επίπεδα χλωρίου ώστε να εξουδετερωθούν οι μικροοργανισμοί.
Οργή των κατοίκων Μαγνησίας που ζητούν να μάθουν γιατί κανείς δεν τους ενημέρωσε και δεν τους προστάτευσε προτού καταναλώσουν μολυσμένο νερό. Στα χωριά, η κατάσταση είναι απελπιστική, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές υπό τον καυτό ήλιο, προκειμένου να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό. Ο ΕΟΔΥ δεν έχει κοινοποιήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ποιότητας του νερού και δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος που έστειλε δεκάδες πολίτες στο νοσοκομείο με σαλμονέλα.
Στο νοσοκομείο του Βόλου παραμένουν πέντε από τα εννέα παιδιά των που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Στην παθολογική κλινική εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο ενήλικες, ενώ στη ΜΕΘ παραμένει ένας ηλικιωμένος με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και καθησύχασε λέγοντας πως το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση και μιλώντας για δύο πιθανές εκδοχές: είτε από ρωγμή στο δίκτυο, είτε από δολιοφθορά. «Σήμερα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Δεν έχουμε καμία εισαγωγή, ενώ και χθες δεν είχαμε επίσκεψη για ενυδάτωση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του δήμου. Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Από τη Δευτέρα, είχε πλέον εντοπιστεί απόλυτα το μικρόβιο της σαλμονέλας στη δεξαμενή και στο περιφερειακό δίκτυο», είπε.
«Υπάρχουν δύο εκδοχές, μια πιθανή ρωγμή δικτύου σε κάποιο σημείο και η άλλη είναι η δολιοφθορά. Εκτιμώ πως μέχρι αύριο το μεσημέρι, με τα δείγματα που πήραν μέσα από τη γεώτρηση σε 160 μέτρα βάθος, θα έχουμε την απάντηση», συμπλήρωσε.
«Ούτε σύνηθες ούτε λογικό»
Ούτε σύνηθες ούτε λογικό ούτε αναμενόμενο είναι το περιστατικό μόλυνσης του νερού με εντερόκοκκο και σαλμονέλα, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων Απόστολο Βανταράκη.
«Το νερό είναι κάτι που πρέπει να έχει μικροβιολογική ποιότητα με μηδενικούς μικροβιακούς δείκτες, με μηδέν μικρόβια. Το νερό πρέπει να ελέγχεται και χημικά. Είναι ένα πολύπλοκο δείγμα περιβαλλοντικό το οποίο θα πρέπει να ελέγχεται και να έχει καλή ποιότητα, μηδενικά νούμερα σε όλους τους μικροβιολογικούς και χημικούς παράγοντες ή κάτω από κάποια όρια», υπογράμμισε ο Α. Βανταράκης στο Ράδιο ΕΝΑ.
Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελία Βόλου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση ζητώντας τη διερεύνηση των αιτίων που έχουν θέσει τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, αλλά και ποιοι ευθύνονται για τη κατάσταση και την ολιγωρία ενημέρωσης των κατοίκων, με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε κίνδυνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας