Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
emvolio astra zeneca
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Alberto Pezzali

Το εμβόλιο AstraZeneca αποσύρθηκε, τα ερωτήματα φουντώνουν

Εύλογες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca πως ανακαλεί το εμβόλιο που είχε κυκλοφορήσει το 2020 για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας, τότε, πανδημίας Covid-19 ● Είχε προηγηθεί η παραδοχή της εταιρείας πως το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σπάνιες πλην σοβαρές παρενέργειες όπως οι θρομβώσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια ● Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία παύει να συλλέγει στοιχεία για την αξιολόγηση του εμβολίου, το οποίο πια είναι... σαν να μην υπήρξε ποτέ!

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση για την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca. Μπορεί να μη βρισκόμαστε μέσα σε πανδημία πλέον, αλλά η αίτηση της εταιρείας για την απόσυρση του πολυσυζητημένου εμβολίου ενάντια στον κορoνοϊό με την εμπορική ονομασία Vaxzevria, που μόνο στην Ευρώπη μετρά τη χορήγηση περισσότερων από 70 εκατομμύρια δόσεων, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ολοι θέλουμε να μάθουμε γιατί το εμβόλιο που πήρε άδεια με την ένδειξη του επείγοντος της πανδημίας στην εκπνοή του 2020 στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια κυκλοφόρησε περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις σε περισσότερες από 170 χώρες παγκοσμίως ζητάει, τρία χρόνια αργότερα, να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο τελευταίος ικανοποιεί το αίτημα.

Διότι θυμίζουμε πως κανένα εμβόλιο κατά Covid-19 δεν έχει λάβει κανονική άδεια. Ολα, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν λάβει, κυκλοφορούν και διατίθενται μέχρι και σήμερα με Αδεια Χρήσης Εκτακτης Ανάγκης (EUA), έναν μηχανισμό -σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων- «που διευκολύνει τη διαθεσιμότητα και τη χρήση ιατρικών αντιμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως η τρέχουσα COVID-19».

Η εξήγηση

Η αίτηση της εταιρείας για την απόσυρση του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», η οποία ανέφερε πρώτη την εξέλιξη. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης, σύμφωνα με το «Reuters», «καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά εμβόλια COVID-19 που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων», προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν παρέχεται πλέον.

Την είδηση επιβεβαιώνει ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων (HTA) του υπουργείου Υγείας και μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), μιλάει στην «Εφ.Συν.» και λέει πως «είναι αλήθεια ότι πριν από ένα μήνα η AstraZeneca έκανε αίτηση να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης του εμβολίου της κατά του Covid-19. Η αίτηση έγινε αποδεκτή και έτσι σήμερα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ το εμβόλιο», εξηγώντας ότι από τη στιγμή που δεν θα πάρει άδεια το εμβόλιο δεν θα συνεχίσει η συλλογή στοιχείων γύρω από τα χαρακτηριστικά του, μεταξύ των οποίων τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες.

Ακαταδίωκτο

Με τον τρόπο αυτό, μας λέει, «η εταιρεία απαλλάσσεται και από την οποιαδήποτε δίωξη από πολίτες που βίωσαν παρενέργειες».

Αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια, τονίζει, «οι εταιρείες δεν φέρουν καμία ευθύνη, αφού δεν είχαν και δεν έχουν ακόμα λάβει άδειες χορήγησης». Και ποιος φέρει την ευθύνη; Οι κυβερνήσεις που τα έκαναν υποχρεωτικά, όπως στη δική μας περίπτωση, ή θα μετακυλιστεί η ευθύνη στον καθένα μας, θα γίνει ατομική;

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία και προσθέτει: «Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει προηγουμένως παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες, όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. «Οι θρομβώσεις, όπως και τα εγκεφαλικά, οι καρδιαγγειακές εμβολές, τα πνευμονικά οιδήματα, είναι όλα αποτελέσματα φλεγμονών στα αγγεία, μία από τις όχι συχνές αλλά σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων, μαζί με τις σοβαρές νευρολογικές παρενέργειες, όπως είναι το σύνδρομο Guillain-Barré», εξηγεί ο Δ. Κούβελας.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το εμβόλιο Πανεπιστημίου Οξφόρδης-AstraZeneca άνοιξε για όλες τις ηλικίες - άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών - στις 15 Φεβρουαρίου 2021. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης ήταν 12 εβδομάδες. Η τεχνολογία με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο Πανεπιστημίου Οξφόρδης-AstraZeneca ήταν γνωστή: «Παίρνουμε τον ιό και τον αδρανοποιούμε βγάζοντας το γενετικό του υλικό. Δίνουμε μόνο τις πρωτεΐνες, το ανοσοποιητικό σύστημα τις αναγνωρίζει σαν ιό και βγάζει ο οργανισμός τα αντισώματα. Επειδή ο κορονοϊός ήρθε ξαφνικά και ήθελαν να κάνουμε γρήγορα ανοσία, δοκιμάσανε δύο κομμάτια του ιού για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Πήραν λοιπόν αυτό το “χιμαιρικό” αποτέλεσμα (από τη Χίμαιρα, μυθικό πλάσμα με χαρακτηριστικά πολλών διαφορετικών ζώων) και είδαν ότι κάνει καλή αντιγονικότητα σε ποσοστό περίπου 70%», μας λέει ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

«Το γεγονός ότι είναι γνωστή δεν μας καθησυχάζει», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Κούβελας, «δεδομένου ότι μπαίνει στο γονιδίωμα (DNA), υπάρχει δηλαδή στα κύτταρα μας». Γι’ αυτό, επισημαίνει, «είναι σημαντική η φαρμακοεπαγρύπνηση, η οποία όμως τώρα σταματάει για το εμβόλιο Πανεπιστημίου Οξφόρδης-AstraZeneca, δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ η μελέτη του εμβολίου». Τι είναι η φαρμακοεπαγρύπνηση; Η αναφορά των περιστατικών για κάθε φάρμακο, εμβόλιο κοκ., που πριν από έξι χρόνια υιοθετήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Προβλέπει τη συμπλήρωση και αποστολή κίτρινης κάρτας όχι μόνο από τον γιατρό αλλά και από τον ασθενή. «Χρειάζεται όμως ακόμα δουλειά στη χώρα μας», επισημαίνει.

«Κίτρινες κάρτες» για τα εμβόλια Covid-19

Χίλιες εξακόσιες τριάντα τρεις (1.633) αναφορές για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων Covid-19 υποβλήθηκαν στη χώρα μας, στο πλαίσιο του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι τέτοια εποχή.

Από τις 1.633 αναφορές, οι 1.040 υποβλήθηκαν από φαρμακοποιούς, οι 511 από γιατρούς κα ι οι υπόλοιπες από ασθενείς, συγγενείς τους ή δικηγόρους. Επιπλέον, 6 στις 10 αναφορές (60,2%) έγιναν από γυναίκες και 4 στις 10 (39,9%) από άτομα ηλικίας 30-49 ετών.

Τι αφορούσαν οι κίτρινες κάρτες; Η μεγάλη πλειονότητα –1.344 αναφορές– αφορούσε ήπιες εκδηλώσεις, συνήθως στο σημείο της ένεσης. Υπήρξαν ωστόσο και 289 περιπτώσεις σοβαρών αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, σύμφωνα πάντα με την κρίση του αναφέροντος, από τις οποίες οι 63 αφορούσαν θάνατο μετά τον εμβολιασμό. Από τις αναφορές θανάτων, μόνο δύο περιστατικά κρίθηκαν ότι είναι πιθανό να σχετίζονται με το εμβόλιο, αν και η αξιολόγηση εκκρεμεί για 35 αναφορές στις οποίες αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία, όπως ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το εμβόλιο AstraZeneca αποσύρθηκε, τα ερωτήματα φουντώνουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας