Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Διαγνωστικό τεστ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωταθλητές στην Covid-19

Το φθινόπωρο και οι ιώσεις του είναι εδώ ● Η καλοκαιρία κρατάει χαμηλά τα κρούσματα της γρίπης, αλλά το Κοξάκι έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στη Λάρισα ● Η Ελλάδα σταθερά στην πρώτη θέση του βάθρου σε κρούσματα και θανάτους με Covid ● Οι επιστήμονες καθησυχάζουν μεν για την εξέλιξη των ασθενειών, κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του ΕΣΥ ● Τι πρέπει να προσέχουμε και ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνουμε

Ξεκινάει το πάρτι ιών και ιώσεων στη χώρα, με την επιστημονική κοινότητα να είναι καθησυχαστική όσον αφορά την πρόγνωση της εξέλιξης των ασθενειών, αλλά ταυτόχρονα να κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την πρόγνωση των αντοχών του ΕΣΥ.

Ανοδο της κυκλοφορίας ιών προκαλεί η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους - σχολεία, χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, σουπερμάρκετ και μαγαζιά. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για πολυδημία προκειμένου να μη βρεθούν τα αποψιλωμένα από υγειονομικό προσωπικό νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές σε συνθήκες «πολέμου» ακόμα μία φορά.

Μια σειρά από αναπνευστικές λοιμώξεις, προεξαρχόντων της Covid-19, του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους τον χειμώνα. Οπου υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός, παρά την καλοκαιρία που επικρατεί για τα χειμερινά δεδομένα στη χώρα, ο ένας κολλάει τον άλλο, με αποτέλεσμα κύματα αδιαθεσίας, νοσηλειών και απουσιών. Για τον λόγο αυτό συστήνονται η χρήση μάσκας, όχι υποχρεωτικά αλλά ως ανάγκη της εποχής που διανύουμε, και ο εμβολιασμός των άνω των 60 με τις επαναληπτικές δόσεις για την Covid-19 και τη γρίπη H1N1.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν αυξημένα κρούσματα Covid, ρινοϊού και εντεροϊού, τοπική έξαρση του Κοξάκι με ήπια όμως συμπτωματολογία και υποτονική δραστηριότητα της γρίπης, τονίζουν οι επιστήμονες και επιμένουν ότι εκείνο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας που όλο και περισσότερο απομειώνεται.

● Γρίπη

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, με ελάχιστα δείγματα να βγαίνουν θετικά στους ιούς. Παρόμοια τάση καταγράφεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η θετικότητα στα τεστ γρίπης παραμένει κάτω από 10%. Μόλις το 2% των επισκέψεων σε γιατρούς αφορά «γριπώδη συνδρομή», δηλαδή αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετός, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Παρόμοια είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη. Σε πρόσφατη έκθεση, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σημειώνουν πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν βασικά επίπεδα δραστηριότητας της γρίπης. Θυμίζουμε ότι παραδοσιακά η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο και κυκλοφορεί μέχρι τον Μάρτιο.

● Κοξάκι

Κρούσματα Κοξάκι καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας -συνολικά 41 παιδιά-, ωστόσο τα συμπτώματά τους είναι ήπια.

Το Κοξάκι είναι μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως εκείνα στην καρδιά - μυοκαρδίτιδα. Τόσο όμως ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων όσο και η κλινική εικόνα των μικρών ασθενών δεν εμπνέουν ανησυχία, εξηγούν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο έχουμε τοπικές επιδημίες.

Αλλωστε το νόσημα, που δεν υπάγεται στα επιτηρούμενα νοσήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στη χώρα μας, εντοπίστηκε λόγω της ενισχυμένης επιτήρησης νοσημάτων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι: πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο.

Ο ιός ανήκει στο γένος των εντεροϊών και ταξινομείται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού (με τον βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής είναι το κύριο μέτρο πρόληψης από τον ιό (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και ύστερα από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα).

Επιπρόσθετα, συνιστώνται ο καλός αερισμός όλων των χώρων και ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών.

● Covid

Πρώτη σε κρούσματα και θανάτους Covid διατηρείται η χώρα μας σε μια Ευρώπη που καταγράφει έκρηξη κρουσμάτων Covid σε άτομα άνω των 65 ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Τα κρούσματα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι διπλάσια από τον μέσο όρο στον γενικό πληθυσμό. Σε επίπεδο Ευρώπης, η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά και στους άνω των 65 ετών, με τριπλάσια αναλογία σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (358,7 ανά 100.000, έναντι 111,1).

Σταθερά η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση σε θανάτους ασθενών με Covid. Προβληματισμό προκαλεί το ότι η χώρα μας εμφανίζει μεγάλη αύξηση από το τέλος Οκτωβρίου, όταν το ίδιο διάστημα οι θάνατοι είναι αμετάβλητοι στην Ευρώπη - από 9,9 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με μέση ευρωπαϊκή αναλογία 3 ανά εκατομμύριο στα τέλη Οκτωβρίου, στους 12,2 θανάτους ανά εκατομμύριο, με τη μέση ευρωπαϊκή αναλογία να παραμένει στους 3 ανά εκατομμύριο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της παρακολούθησης της νόσου και της εφαρμογής προστατευτικών μέτρων στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μεταξύ των στελεχών του κορονοϊού που επικρατούν, η ΧΒΒ.1.5 με πρόσθετη αλλαγή αμινοξέων F456L εντοπίστηκε στο 68% των δειγμάτων, η «Κράκεν» (ΧΒΒ.1.5) στο 19% και τα υπόλοιπα αφορούν την ΒΑ.2.86 (Pirola) και την ΒΑ.2.75 (Κένταυρος).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρωταθλητές στην Covid-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας