Με νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας χθες -2.166 γνωστές διαγνώσεις-, τον ιό απλωμένο πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και σε ανοδική πορεία, με νέα αυστηροποιημένα μέτρα σε ισχύ από χθες, τα οποία πάντως χρειάζονται ένα δεκαπενθήμερο για να αποδώσουν, και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε lockdown για πάσα νόσο εκτός από Covid, πορεύεται η Ελλάδα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η επιδημία στη χώρα μας δείχνει σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας, επισήμανε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα.
Ωστόσο αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική. Η μετάβαση αυτή στη συμπρωτεύουσα, όπως εξήγησε ο Γκ. Μαγιορκίνης, έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε Rt μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση του Rt εντός του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.
Για όλα φταίνε οι νέοι, επανέλαβε ο αν. εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Οι νέοι 19-29 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 με περισσότερες από 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, οι οποίες ξεπερνούν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, καθότι αποτελούν και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και στην ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα των 40-65 η οποία αποτελεί τη δεύτερη ομάδα που επιβαρύνει το σύστημα υγείας.
Παράλληλα ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ανέλθει σε περίπου 10 ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των συμπολιτών μας που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 150 με σαφείς αυξητικές τάσεις για πρώτη φορά, με την πίεση να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο μέρος της χώρας, πρόσθεσε ο Γκ. Μαγιορκίνης. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για χρήση μάσκας παντού, θυμήθηκε τη διατήρηση των αποστάσεων και φυσικά την «ατομική ευθύνη», καθώς όπως είπε «η έξαρση της επιδημίας σε διάστημα δύο εβδομάδων δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η χαλάρωση».
Ποια οχύρωση;
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, αφού μας θύμισε ότι «το ΕΣΥ είναι θωρακισμένο», ανέφερε ότι έξι στα δέκα (63,1%) κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid είναι κατειλημμένα - 209 από σύνολο 331. Αναλυτικότερα, στην Αττική εφτά στα δέκα (70,7%) κρεβάτια είναι καλυμμένα - 99 σε σύνολο 140, ενώ στη Θεσσαλονίκη σχεδόν εφτά στα δέκα κρεβάτια (67,6%).
Πάντως παρά τις «χιλιάδες προσλήψεις που έχουν γίνει», οι οποίες σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έχουν φτάσει τις 7.000, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέστειλε χθες μέχρι νεωτέρας τις άδειες του προσωπικού του ΕΣΥ. «Για άλλη μία φορά, όπως στη πρώτη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, το κουρασμένο ελλιπέστατο προσωπικό καλείται να δουλεύει συνεχώς χωρίς ξεκούραση. Πόσο θα αντέξουμε;» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και προσθέτει: «Η εύκολη λύση είναι η αναστολή αδειών. Το πρέπον είναι η πρόσληψη προσωπικού».
Εν τω μεταξύ ο απολογισμός κρουσμάτων Covid στο ΕΣΥ μέχρι στιγμής είναι 450 εργαζόμενοι, από τους οποίους περισσότεροι από 63 στο νοσοκομείο Παπανικολάου, 40 και πλέον στο ΑΧΕΠΑ, 8 στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, 8 στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 7 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η κατάσταση ξέφυγε. Θα ξεμείνουν τα νοσοκομεία από προσωπικό».
★ Από τις 2.166 χθεσινές γνωστές διαγνώσεις οι 595 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 542 στην Αττική, 108 στη Ροδόπη, 106 στη Λάρισα, 78 στην Πέλλα και η λίστα συνεχίζει σε ακόμα 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ σημειώθηκαν 13 νέοι θάνατοι.
★ Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει, έστω και 8 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα του ιού της πανδημίας στη χώρα μας, στην κάλυψη του τεστ μέσω του ΕΟΠΥΥ. «Με βάση την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, πλέον δεν πρόκειται απλά για μια αναγκαιότητα, αλλά για ένα προφανές και κατεπείγον μέτρο που η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει εφαρμόσει» αναφέρει η Ενωση Ασθενών Ελλάδας και καταδεικνύει ότι «η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου η εξέταση για τη νόσο Covid-19 δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον κεντρικό ασφαλιστικό φορέα, με το πρόσχημα ότι το τεστ διενεργείται δωρεάν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας».
Ωστόσο, επισημαίνει, στην πράξη χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν με το κόστος και όχι μόνο μία φορά, καθώς είτε δεν διαθέτουν τον χρόνο για την απαραίτητη αναμονή, είτε δικαιολογημένα φοβούνται να επισκεφτούν ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγείας προκειμένου να μην εκτεθούν εκεί στη νόσο. Η κάλυψη του τεστ, καταλήγουν, «είναι το αυτονόητο μέτρο για την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας