Επιβεβαιώνεται η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορονοϊού στη χώρα μας, η οποία δείχνει ότι μπορεί να αποφύγει την απότομη κορύφωση θανάτων και κρουσμάτων. Ωστόσο, θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή, καθώς «η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση», όπως επανέλαβε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι μαραθώνιος, δεν είναι αγώνας σπριντ».
Ενδεικτικό για το τι μπορεί να ακολουθήσει είναι το γεγονός ότι διεθνώς μελετάται ακόμα και το ενδεχόμενο εναλλαγής περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, αφού το πρώτο κύμα της πανδημίας μπορεί να ακολουθήσει δεύτερο, ακόμα και τρίτο.
Αυτή τη στιγμή διαφορετικές χώρες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της πανδημίας. Τη στιγμή που η Αυστρία και η Δανία συζητούν την άρση των μέτρων, κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο κ. Τσιόδρας θύμισε ότι χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες για να αρθούν τα μέτρα στην πόλη Γουχάν της Κίνας όπου εμφανίστηκε αρχικά ο ιός.
Ο τρόπος για να ξεπεράσουμε την πανδημία, εξήγησε ο Σ. Τσιόδρας, παρομοιάζεται από διεθνείς επιστημονικούς κύκλους με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε έναν μακρύ δρόμο με πολλές στροφές, όπου μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις και να αφήσεις τα φρένα ξανά και ξανά ενώ το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται με προσοχή προς τα εμπρός, χωρίς να τρακάρει, μέχρι να φτάσει με ασφάλεια στον τελικό προορισμό.
Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για την ανάγκη τήρησης αυτής της λεπτής ισορροπίας μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και των συνεπαγόμενων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.
Ο ίδιος, ενώ προανήγγειλε μαζικοποίηση των ελέγχων σε επόμενο στάδιο, ανέφερε πως είναι δύσκολο να συγκρίνεις με ορθό τρόπο τον βαθμό αντιμετώπισης της πανδημίας σε διαφορετικές χώρες («καμία χώρα δεν μπορεί να σου πει με ακρίβεια πόσοι έχουν νοσήσει») και εξήγησε πως καθοριστικοί δείκτες είναι ο αριθμός των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων.
Στα καλά νέα, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης σε έγκυες στη Νέα Υόρκη που διαγνώστηκαν με τον ιό. Από τις 43 γυναίκες, το 86% παρουσίασε πολύ ήπια μορφή της νόσου, αντίστοιχα με ό,τι καταγράφεται στον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις επιδημίες SARS και γρίπης H1N1 που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες. Από τα μωρά κανένα δεν βρέθηκε μολυσμένο.
Ταυτόχρονα, χθες εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες προφυλακτικής αγωγής και μετεκθεσιακής προφύλαξης σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία αναφοράς, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας. Παράλληλα με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας ο καθηγητής επισήμανε ότι η φαρμακευτική αγωγή πριν και μετά τη νόσηση για τους υγειονομικούς είναι εθελοντική.
Αναφέρθηκε ωστόσο στο ευάλωτο του κλάδου, καταθέτοντας τα στοιχεία της Ισπανίας, όπου το 15% των καταγεγραμμένων διαγνώσεων αφορά υγειονομικούς -περίπου 15.000 εργαζόμενοι- και της Ιταλίας όπου σε κάποιες περιοχές το ποσοστό των μολυσμένων με τον ιό υγειονομικών ξεπερνά το 10% των συνολικών κρουσμάτων.
Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αφιερωμένη φέτος στους νοσηλευτές, ο Σ. Τσιόδρας μετέφερε το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τις χώρες με ελλείψεις στα συστήματα υγείας τους για αύξηση 8% ετησίως του νοσηλευτικού προσωπικού. Αναφέρθηκε ακόμα στα μεγάλα ωράρια, την κόπωση, το επαγγελματικό burnout, το στίγμα και τη σωματική και ψυχολογική βία που υπομένουν οι νοσηλευτές υπερβάλλοντας εαυτόν. Δεν μας είπε, πάντως, αν το μήνυμα του ΠΟΥ ελήφθη...
Τα επιδημιολογικά δεδομένα
Η χώρα μας μετράει πλέον 1.832 καταγεγραμμένα κρούσματα, καθώς 77 νέα προστέθηκαν χθες. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 28.584 έλεγχοι. Ενενήντα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 χρόνια - 19 γυναίκες και 71 άντρες. Επτά στους δέκα (70%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ χθες καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι που ανεβάζουν το σύνολο στους 81 (μέση ηλικία 74 έτη - 58 άντρες, 23 γυναίκες).
500 κινητές μονάδες νοσηλευτικής φροντίδας
Προετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη κατά της πανδημίας οι 500 κινητές μονάδες που θα παρέχουν υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού κατ' οίκον. Οπως προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, που δημοσιεύτηκε χθες, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ξεκινούν τη λειτουργία τους από σήμερα υπό τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Παρ' όλ' αυτά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ήταν αόριστος όσον αφορά το πότε ακριβώς θα βρεθούν στους δρόμους.
Για τις ανάγκες των ΚΟΜΥ η διοίκηση του ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε μίσθωση έως 500 οχημάτων, προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις και προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τα μέλη τους. Επιπλέον, θα προμηθευτεί εξοπλισμό για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, ενώ θα εκπαιδεύσει 2.000 νέους επαγγελματίες Υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μέλη των ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού. Παράλληλα θα ενισχυθεί με 100 άτομα το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ για διαχείριση κλήσεων για τους σκοπούς των ΚΟΜΥ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας