«Καμπανάκι» στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο χτυπά ο ΕΟΠΠΥ, μετά την επανακοινοποίηση της εγκυκλίου με την οποία ζητά από τους φαρμακοποιούς να χορηγούν το φτηνότερο φαρμακευτικό σκεύασμα (γενόσημο) ανά θεραπευτική κατηγορία, αλλιώς θα απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις. Όπως υποστηρίζει, η ενέργεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο «μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι φαρμακοποιοί δεσμεύονται να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων προϊόντων. Υποχρεούνται, λοιπόν, να γνωστοποιήσουν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα, καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.
Στο ρόλο του «κακού» ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τις συνταγές των φαρμακοποιών και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο, τότε θα καλούνται να... δώσουν εξηγήσεις μέσα σε δέκα ημέρες. Μάλιστα, εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «μνημονιακό νόμο Βορίδη που εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους, προκειμένου να λαμβάνουν τα φθηνότερα φάρμακα. Δεν θα γίνουμε οι αστυνόμοι», τονίζουν.
Την ανάκληση της απόφασης ζητά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος τη χαρακτήρισε ανεφάρμοστη, προσθέτοντας ότι «και αυτή η μνημονιακή απόφαση, για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό». Όσο για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται, η απάντηση του ΠΦΣ είναι... «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Οι φαρμακοποιοί, ως επιστήμονες υγείας, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να συνηγορήσουν στους ενδεχόμενους κινδύνους από την «υποχρεωτική» αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας