Το περιστατικό ενός κρούσματος μηνιγγίτιδας σε πεντάχρονο κοριτσάκι από νηπιαγωγείο του Καματερού άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για ένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά της ασθένειας και αν αυτό πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Τη συζήτηση αναζωπυρώνουν διάφορα δημοσιεύματα που ουσιαστικά παρουσιάζουν τους γονείς και τα παιδιά τους ανυπεράσπιστους απέναντι στην ασθένεια, αλλά κι ένα κράτος ανάλγητο που δεν καλύπτει το κόστος των εμβολίων.
Ποια είναι όμως η αλήθεια; Απευθυνθήκαμε στην επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας Τζωρτζίνα Τζανακάκη η οποία μας είπε τα εξής:
«Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τρία εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα. Ενα εμβόλιο για την C ομάδα που κυκλοφόρησε το 2005 και χορηγείται σε παιδιά άνω του έτους κι ένα τετραδύναμο για τις ομάδες A, C, W, Y που κυκλοφορεί από το 2010 και που χορηγείται σε παιδιά από 11 ετών και πάνω. Το κόστος και των δύο καλύπτεται κανονικά από το κράτος.
»Αυτό που δεν καλύπτεται είναι το τρίτο εμβόλιο, για την ομάδα Β, που συνιστάται για βρέφη. Πρόκειται για ένα καινούργιο εμβόλιο που κυκλοφορεί από το 2014. Σε καμία χώρα της Ευρώπης το εμβόλιο αυτό δεν είναι ενταγμένο στα εθνικό σύστημα εμβολιασμών.
»Η μοναδική περίπτωση εξαίρεσης είναι αυτή του εμβολιασμού που έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα). Φέτος επίσης εμβολιάστηκαν συγκεκριμένα παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για μαζικό εμβολιασμό».
Σε περίπτωση επιδημίας
Στην πρώτη στήλη καταγράφονται γενικά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας ανά έτος απ' το 1993 έως το 2015. Στη δεύτερη στήλη καταγράφονται ειδικά τα κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, τα οποία παρουσιάζουν πτωτική τάση Πηγή: Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν όντως απαιτείται η ένταξη του εν λόγω σκευάσματος στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και ακόμα περισσότερο αν χρειάζεται οι γονείς να το κάνουν στο παιδί τους. Σύμφωνα με την κ. Τζανακάκη, ο εμβολιασμός γίνεται μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνηγορούν σ' αυτόν, με λίγα λόγια αν υπάρχει επιδημία της ασθένειας.
Τα επίσημα στοιχεία, όπως έχουν καταγραφεί στο Κέντρο, δεν συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντιθέτως μάλιστα, τα κρούσματα είναι ελάχιστα σε σχέση με τον πληθυσμό και παρουσιάζουν πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια.
«Ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται σωστά και όχι να πανικοβάλλεται», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Τζανακάκη, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Κέντρου όπου από τα 261 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2000, υπήρξε πτώση σε 74 το 2008 και σε 57 κρούσματα το 2015.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί, επικαιροποιεί και προσαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ό,τι αφορά την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεκτιμώντας ότι:
α) σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές,
β) στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή,
γ) σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,
Γνωμοδοτεί ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
«Ναι στο εμβόλιο, η ασθένεια έχει 10% θνησιμότητα»
Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας
Υπέρ της ένταξης του επίμαχου εμβολίου στον εθνικό εμβολιασμό τάσσεται, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο παιδίατρος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.«Ο τύπος Β της ασθένειας είναι σοβαρός, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως έχει άμεση σχέση με την επιδημιολογία της ασθένειας που ισχύει σε κάθε ήπειρο. Στην Αμερική που έχουν πρόβλημα με τον τύπο Β, έχουν εντάξει το εμβόλιο στον σχεδιασμό τους.
»Στην Ευρώπη ευδοκιμούσε –και πριν από κάποια χρόνια στην Ελλάδα– ο τύπος C, τον οποίο και αντιμετωπίσαμε –ήμουν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τότε– εντάσσοντας το αντίστοιχο εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.
»Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα μας, ο τύπος Β σύμφωνα με τη στατιστική έχει θνησιμότητα 10% και άλλες σοβαρές παρενέργειες σε ποσοστό 10-15%. Συνεπώς είμαι της άποψης ότι γι' αυτό πρέπει να γίνεται εμβολιασμός για τον τύπο Β και αυτό αποτελεί θέση της Παιδιατρικής Εταιρείας.
»Φέτος είχαμε ήδη δύο περιστατικά με βρέφη Ρομά στο Μενίδι και άλλα δύο στα Ιωάννινα. Αντιλαμβάνονται ότι το οικονομικό κόστος του εμβολίου είναι ένα θέμα. Θα μπορούσε, ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο να καλύψει ένα μέρος του και το υπόλοιπο να καλύπτεται απ' τους γονείς».
Φλεγμονή των εγκεφαλικών μηνίγγων
Πρόκειται για τη φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου. Μπορεί να προκληθεί από διάφορα μικρόβια, τόσο από μικροοργανισμούς όσο και από ιούς.
Η τελευταία ονομάζεται ιογενής και μπορεί να προέλθει από τους ιούς της ιλαράς, της ανεμοβλογιάς και της παρωτίτιδας.
Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα είναι λιγότερο συχνή, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή και χρειάζεται επείγουσα θεραπεία με αντιβιοτικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Ρωτάμε την κ. Τζανακάκη τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και η απάντηση είναι μία:
«Να ενημερωθούν σωστά και να μην πανικοβάλλονται. Παρ' όλα αυτά, αν παρατηρήσουν τα παρακάτω συμπτώματα: έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, εμετός, αυχενική δυσκαμψία, πόνος στις αρθρώσεις, φωτοφοβία, εξάνθημα κόκκινων κηλίδων, ζαλάδα, σύγχυση, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και σε περίπτωση άμεσης ανάγκης να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο. Η μηνιγγίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά, αρκεί να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση».
Η περίπτωση του πεντάχρονου κοριτσιού
Το κρούσμα του Καματερού συνέβη στα μέσα Οκτώβρη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κοριτσάκι εισήχθη αρχικά σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων.
Εκεί παρέμεινε νοσηλευόμενο για μία εβδομάδα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.
Σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς της, η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της, παρ' όλα αυτά εμφάνισε μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία συνήθως δεν προλαμβάνεται.
Λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων που επήλθαν στο αριστερό κάτω άκρο, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και θα ακολουθήσει η πλαστική αποκατάσταση του σκέλους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το ΚΕΕΛΠΝΟ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης στο νηπιαγωγείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας