Το τελευταίο «αντίο» στον Μένη Κουμανταρέα είπαν συγγενείς, συνάδελφοι, συνεργάτες και πλήθος αναγνωστών του. Η κηδεία του συγγραφέα, που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, έγινε από το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων «ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο πεζογράφο, που έζησε, αγάπησε και έγραψε όπως κανένας άλλος, για την πόλη της Αθήνας».
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τον αγαπητό συγγραφέα συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία ομότεχνοί του, αλλά και πλήθος κόσμου από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Μεταξύ των ομοτέχνων του ήταν οι Βασίλης Βασιλικός, Άλκη Ζέη, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος. Επίσης παραβρέθηκαν πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι: Μάνος Ελευθερίου, Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιώργος Χρονάς, Ιωάννα Καρατζαφέρη, Θανάσης Χατζόπουλος, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Μίμης Ανδρουλάκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Λίνα Νικολακοπούλου, Ρένα Πιττακή, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λάκης Παπαστάθης και Αχιλλέας Κυριακίδης. Από την πολιτική ζωή του τόπου το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η πρώην βουλευτής Άννα Νταλάρα, ο πρώην υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης.
Στεφάνια στη μνήμη του Μένη Κουμανταρέα έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, η Εταιρεία Συγγραφέων, η οικογένεια του Μάνου Χατζιδάκι, το Θέατρο της οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
Ο φίλος του ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης, ως πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ανακοίνωσε στη διάρκεια το επικηδείου τη θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας» που θα απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους ιστοριογράφους. Η Κική Δημουλά δήλωσε: «Πολύ μεγάλη λύπη. Ήταν σπουδαίος. Είχε έναν θάνατο που δεν του άξιζε».
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος στον επικήδειο μίλησε για τον υποδειγματικό δάσκαλο Μένη Κουμανταρέα, για την «άδολη σχεδόν ενστικτώδη αγάπη» του εκλιπόντος, για τους κατατρεγμένους και τους ανήμπορους, αλλά και το μεγάλο του ενδιαφέρον για τους νέους δημιουργούς. «Η τέχνη ήταν η ζωή σου και η ζωή σου ήταν η τέχνη σου», ανέφερε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας