Η πρωτοφανής ενέργεια ψυχιάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών να μηνύσει ασθενή με διπολική διαταραχή, που εμφάνισε επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας της ασθένειάς του, οδήγησε στην καταδίκη του ασθενούς από το Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών την περασμένη εβδομάδα.
Η υπόθεση βρίσκεται τώρα στην Εισαγγελία Γιαννιτσών, που καλείται να ασκήσει έφεση στην απόφαση, ύστερα από αίτηση του ασθενούς, ο οποίος δικάστηκε χωρίς δικηγόρο. Οπως λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», είχε ζητήσει συγγνώμη από την ψυχίατρο και είχε εξασφαλίσει τη διαβεβαίωσή της ότι θα ανακαλέσει τη μήνυση.
«Είχα τη διαβεβαίωσή της και δεν θέλησα να πληρώσω το παράβολο του δικηγόρου, καθώς έχω μηδενικό εισόδημα. Βρέθηκα προ εκπλήξεως στο δικαστήριο. Δεν είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω στοιχεία και μαρτυρίες ότι βρισκόμουν σε υπομανία και άρα δεν μπορεί να μου καταλογιστεί ευθύνη ούτε μάρτυρες που αμφισβητούν την κατάθεση της ψυχιάτρου», μας λέει ο Κ.Σ.
«Μια κατάσταση κρίσης του ασθενούς, που μπορεί να εκφράσει με διάφορους τρόπους την αγωνία, τον πανικό και τη δυσκολία του απέναντι στις διάφορες λύσεις που του προτείνουν, ή απέναντι στη συμπεριφορά των γιατρών και στο πώς θα την εκλάβει ο ίδιος, δεν αντιμετωπίζεται με προσφυγή στη Δικαιοσύνη αλλά με θεραπευτικές μεθόδους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής ψυχίατρος της 9ης Κλινικής του ΨΝΑ.
Η ιστορία του 40χρονου ασθενούς
Το περιστατικό συνέβη στις 10 Οκτωβρίου του 2013, όταν ο Κ.Σ., τότε 40 χρόνων, διαγνωσμένος από τα 25 του με διπολική διαταραχή, επισκέφτηκε τα έκτακτα περιστατικά. Είχε ζήσει καιρό στην Ολλανδία και, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι εμφάνισε συμπτώματα υπομανίας (μεταξύ άλλων: έντονη ενεργητικότητα, αυξημένη αυτοπεποίθηση και μερική απώλεια αυτοελέγχου). Η φαρμακευτική αγωγή που είχε πάρει από την κλινική δεν έφερε βελτίωση και πήγε στο νοσοκομείο για να ζητήσει αυξημένη δόση.
Οπως αναφέρει, η ψυχίατρος που ήρθε να τον δει ήταν εκνευρισμένη, του μίλησε απαξιωτικά και στον ενικό. «Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου μιλάτε στον πληθυντικό;» της ζήτησε. «Οχι, δεν μπορώ», του είπε. Και δεν τον άφησε να της εξηγήσει το ιστορικό του. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά από ψυχίατρο. Πού σπουδάσατε;» της είπε. Του ζήτησε να φύγει, αλλιώς θα φωνάξει την αστυνομία. Αυτός αρνήθηκε και την είδε να σηκώνει το τηλέφωνο, λέγοντας: «Τώρα θα σου κάνω αναγκαστική εισαγωγή».
«Εχω υποστεί στο παρελθόν αναγκαστική εισαγωγή και η φράση της μού ξύπνησε πολύ δυσάρεστες μνήμες. Ενιωσα πως η ζωή μου εξαρτάται απόλυτα από την αυθαιρεσία μιας γιατρού», μας λέει. Σηκώθηκε βρίζοντας, της χτύπησε το χέρι που κρατούσε το ακουστικό για να το κατεβάσει και έφυγε. «Η μήνυση και το γεγονός πως επέμεινε σ’ αυτήν και με έφερε προ εκπλήξεως στο δικαστήριο δείχνει πως η πρόθεσή της ήταν εκδικητική», λέει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας