Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
sxedio anaplasi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ

Προς δημοψήφισμα για Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ

Φορείς και δημοτικές παρατάξεις της Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη συλλογή των 23.000 υπογραφών που απαιτούνται ώστε να τεθεί στην κρίση των πολιτών η μετατροπή του εκθεσιακού κέντρου σε χώρο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης και να αποτραπεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου.

Με 23 χιλιάδες υπογραφές και… εγένετο δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ! Μπορεί το σχετικό αίτημα για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου αντί εκθεσιακού κέντρου στο υπάρχον οικόπεδο-φιλέτο να μην «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αλλά ενώσεις πολιτών και τοπικοί φορείς που επιμένουν παρουσιάζουν σήμερα σχέδιο δημοψηφίσματος με το σύνθημα «Διεκδικούμε κάτι μεγάλο για τη Θεσσαλονίκη»!

Ανάμεσα στους φορείς που στηρίζουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος είναι δύο δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, μία δημοτική κίνηση που συμμετέχει σε δημοτική παράταξη, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και αρκετοί ακόμη. Να σημειωθεί εδώ ότι τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στηρίζουν και άλλες κινήσεις πολιτών που όμως κινούνται με διαφορετικό τρόπο, όπως, για παράδειγμα, με την προσφυγή που συζητήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το αίτημα για δημοψήφισμα συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά απορρίφθηκε με απόφαση κατά πλειοψηφία (28 αρνητικές ψήφοι, 6 θετικές, 2 παρών και 1 λευκό) λόγω διαφωνίας στη διατύπωση του ερωτήματος. Αυτή τουλάχιστον ήταν η επίσημη εκδοχή...

Ο νόμος (3463/06 αρ. 216) για τα δημοψηφίσματα, ωστόσο, προβλέπει κι άλλη διέξοδο, αυτή της συγκέντρωσης υπογραφών από το 10% των εκλογέων του δήμου, ήτοι περίπου 23-24 χιλιάδες υπογραφές για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και αυτή ακριβώς την καμπάνια ενεργοποιούν από σήμερα οι 11 τοπικοί σύλλογοι και φορείς που τη στηρίζουν. Τα δημοψηφίσματα έχουν πλέον νομοθετηθεί και πολλοί θυμούνται στην πόλη τι είχε γίνει με την αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση του νερού το 2014, που είχε διεξαχθεί χωρίς να υπάρχει καν νομοθετικό υπόβαθρο.

Ανθρωποι των κινημάτων, που ηγούνται της προσπάθειας και σήμερα παρουσιάζουν σε συνέντευξη Τύπου τη νέα πρωτοβουλία για τη ΔΕΘ, ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι «ένα δημοψήφισμα θα ξεκαθαρίσει στους αρμόδιους τι θέλει η πόλη, real estate ή μητροπολιτικό πάρκο...». Πρόκειται στην ουσία για την έναρξη της εκστρατείας συλλογής υπογραφών με σκοπό την κατάθεση αίτησης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια του πρώτου στην Ελλάδα επίσημου τοπικού δημοψηφίσματος.

Ομιλητές και ομιλήτριες θα είναι εκπρόσωποι οργανώσεων που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή του Δημοψηφίσματος και συγκεκριμένα οι:

Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη για Ολους»· Μαρία Κέκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα»· Ελένη Ιωαννίδου, εκπρόσωπος της Σύμπραξης - ΟΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο· Κώστας Σαμδάνης, γενικός γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

«Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου στον χώρο της ΔΕΘ, με ταυτόχρονη διατήρηση ορισμένων περιπτέρων με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να ανακαινιστούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και η μεταφορά των μεγάλων εκθεσιακών δραστηριοτήτων σε νέες εγκαταστάσεις στα δυτικά της πόλης, αποτέλεσαν για δεκαετίες την εκπεφρασμένη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο η πόλη θα κατάφερνε μια σημαντική αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, τα σημαντικά κτίρια και η μνήμη της ΔΕΘ θα διασώζονταν, ενώ η δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και η ίδια η ΔΕΘ θα αποκτούσαν μια πιο ισόρροπη και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική», αναφέρει το πολιτικό πλαίσιο των φορέων και συλλόγων που παρουσιάζεται σήμερα.

Το «κάλεσμα»-λογότυπο του δημοψηφίσματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης στον χώρο της ΔΕΘ κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γεγονός είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι επισήμως η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη, 1,5 τ.μ. ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως χαμηλότερο ποσοστό τα 10 τ.μ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την εξαφάνιση σχεδόν 30 χιλιάδων δέντρων στον μοναδικό πνεύμονα της πόλης, το Σέιχ Σου, λόγω της κατασκευής του flyover. Η ανάγκη για δέντρα, δροσιά, οξυγόνο, ελεύθερο χώρο γίνεται περισσότερο επιτακτική όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση, η αύξηση της θερμοκρασίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι δασικές πυρκαγιές, οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης και τα ακραία φαινόμενα.

Κι ενώ από το 2000 η πόλη είχε συμφωνήσει για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δυτικά και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο υπάρχον οικόπεδο, από το 2014 και μετά η προοπτική αυτή αντικαταστάθηκε σταδιακά από το σχέδιο της επί τόπου ανάπλασης, με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ και με την προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων, όπως ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο.

Παρότι η αρχική αιτιολογία αυτής της μεταστρoφής ήταν το υψηλό κόστος της μετεγκατάστασης, ο προϋπολογισμός της επί τόπου ανάπλασης έχει ανέλθει σήμερα στα 300 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η άμεση ή έμμεση συνεισφορά του Δημοσίου θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια!

«Είναι σαφές ότι το μόνο κίνητρο της επί τόπου ανάπλασης είναι οι επιπλέον εμπορικές χρήσεις, δηλαδή η έμμεση ιδιωτικοποίηση, και μάλιστα με δωρεάν παραχώρηση κι επιπλέον κρατικό χρήμα, του ακριβότερου οικοπέδου που διαθέτει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει εύλογα η οργανωτική επιτροπή του δημοψηφίσματος που έχει διατυπώσει το σχετικό ερώτημα για τους πολίτες ως εξής:

«Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;»

«Πιστεύουμε ολόψυχα ότι τα μεγάλα “Ναι στο δημοψήφισμα” και “Ναι στο Μητροπολιτικό Πάρκο” που θα ακουστούν μέσα από αυτήν μας την πρωτοβουλία, θα δώσουν στην πόλη και στους κατοίκους της την ανάσα που τόσο χρειάζονται», τονίζουν οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία.

Ποιοι συμμετέχουν

1. Δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη για Ολους»

2. Δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα»

3. Δημοτική κίνηση «Οικολογία - Αλληλεγγύη»

4. Σύμπραξη – Ολη η ΔΕΘ ένα Πάρκο

5. Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

6. Ενωση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΝ ΚΑΛΟ ΚΕΜ

7. Σύνδεσμος Kατοίκων Γαλαξία

8. Πρωτοβουλία Kατοίκων Κρυονερίου - Ανω Τούμπας

9. Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων/ισσών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ

10. Ενωση Eνοικιαστών/τριών Θεσσαλονίκης

11. Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προς δημοψήφισμα για Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας