«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί διώκονται πειθαρχικά στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους σε απεργία που έχουν προκηρύξει τα συλλογικά τους όργανα, για την εφαρμογή τού συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία;». Με αυτή την ερώτηση απευθύνεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην Κομισιόν για το ζήτημα των πρωτοφανών πειθαρχικών διώξεων σε βάρος των εκπαιδευτικών.
Στην ερώτηση ο ευρωβουλευτής κάνει λόγο για πάνω από 2.000 εκπαιδευτικούς εις βάρος των οποίων έχουν ξεκινήσει «απαράδεκτες πειθαρχικές διώξεις» επειδή εναντιώνονται στην αξιολόγηση και για τον λόγο αυτό συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από τη διαδικασία, όπως έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες τους.
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το υπουργείο Παιδείας δίνουν ρεσιτάλ αυταρχισμού απέναντι στους εκπαιδευτικούς», σημειώνει, ενώ συμπληρώνει πως ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί «των οποίων τη μονιμοποίησή τους αρνείται πεισματικά το υπουργείο, εκπαιδευτικοί που καθαιρέθηκαν από θέσεις ευθύνης γιατί πήραν μέρος στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου τους».
Ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει πως στόχος της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι «να τους καθυποτάξουν, ώστε να αποδεχτούν και να υπηρετήσουν το σχολείο της “αυτονομίας”, της έντασης των ταξικών φραγμών, της υποβάθμισης και ταξικής κατηγοριοποίησης, της εντατικοποίησης, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, των καθηλωμένων για χρόνια μισθών, την απαξίωση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού», ενώ, την ίδια ώρα, όπως συμπληρώνει, οι εκπαιδευτικοί υπερασπίζονται το ίδιο το απεργιακό δικαίωμα το οποίο «βρίσκεται στο στόχαστρο»: «Με τη στάση τους αγωνίζονται ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης, στην καταστολή με χημικά που δέχτηκε το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριό τους» αναφέρει το ΚΚΕ.
«Είναι οι κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις της Ε.Ε. για την αξιολόγηση που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση και ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και, διαψεύδοντας για μια ακόμα φορά τους ισχυρισμούς περί “κράτους δικαίου” της Ε.Ε., επιβάλλουν τιμωρητική ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών;» ρωτά εν κατακλείδι ο κ. Παπαδάκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας