Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
vivlia
© Dreamstime.com

ΠΟΕΒ: Η ΕΕ θέλει να βάλει το βιβλίο στον δασμολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, η οποία αναφέρει πως η ΕΕ σχεδιάζει να εντάξει και το βιβλίο στα εισαγόμενα προϊόντα προέλευσης ΗΠΑ, στα οποία θα επιβάλλει «ανταποδοτικούς» δασμούς.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει την αντίθεσή της στο «σχέδιο» αυτό της Ε.Ε. και αναδεικνύει το γεγονός πως από μια τέτοια έκβαση, αν υλοποιηθεί, θα ωφελήσει εγχώριους μεγαλοεκδότες και θα καταστήσει το βιβλίο πιο ακριβό και κατά συνέπεια πιο απρόσιτο στους πολίτες.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΒ

Ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος που δεν είναι άσχετος με τους ευρύτερους ανταγωνισμούς και τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης, επιδρά και στο βιβλίο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εντάξει και το βιβλίο στα εισαγόμενα προϊόντα προέλευσης ΗΠΑ στα οποία θα επιβάλλει «ανταποδοτικούς» δασμούς. 

Δε μας προκαλεί καμία εντύπωση ότι «παραδοσιακοί» σύμμαχοι (ΗΠΑ - ΕΕ) πρωτοστατούν στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο. Πρόκειται για έκφραση της όξυνσης του μεταξύ τους ανταγωνισμού, με την έννοια ενός διαρκούς «πολέμου συμφερόντων». Αντιθέτως, μας κάνει ανήσυχους για τις επερχόμενες εξελίξεις. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε κατάσταση πολέμου κάθε πτυχή της ζωής των λαών. 

Ο δασμοί είναι ένα όπλο στα χέρια στα χέρια κυβερνήσεων και Ενώσεων (ΕΕ) για την εξισορρόπηση των μεταξύ τους ανταγωνισμών με ολέθρια αποτελέσματα για τους λαούς σε αμφότερα τα κράτη στα οποία επιβάλλονται και υιοθετούνται δασμοί και αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. 

Ένα «όπλο» που δεν κάνει διάκριση σε προϊόντα, δεν ξεχωρίζει τα πολιτιστικά προϊόντα, που η χρήση του συνοδεύεται από αδιαφορία για τα αποτελέσματά του. 

Κριτήριο των επιλογών της ΕΕ το σε ποια προϊόντα θα επιβάλλει δασμούς δεν ήταν, δεν είναι η ποιότητα ή ωφελιμότητα των προϊόντων, ασχέτως αν σε «ανώδυνο» χρόνο ρητορεύουν ανέξοδα για τα οφέλη του βιβλίου και την ανάγκη προστασίας του. Επιδίωξή τους είναι η ενίσχυση της θέσης της ίδιας της Ένωσης και των ευρωπαϊκών ομίλων, σε βάρος των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ.

Ισχυρίζονται ότι υιοθετούνται δασμοί προκειμένου να προστατευτούν «εθνικά συμφέροντα» ή ότι θα προκύψουν «εθνικά οφέλη», στην πραγματικότητα όμως δεν είναι παρά «ταξικά συμφέροντα» με ωφελούμενους μερίδα του κεφαλαίου.

Και στο βιβλίο ένα κομμάτι των Ευρωπαίων μεγαλοεκδοτών θα βγει ωφελημένο. Ήδη και στη χώρα μας μερίδα των μεγαλοεκδοτών τάσσεται υπέρ των δασμών στο βιβλίο προσβλέποντας σε ευκαιρίες κερδοφορίας τους. 

Αποκαλύπτεται ότι οι «πύρινοι λόγοι» περί «ελεύθερου εμπορίου» και «ελεύθερου ανταγωνισμού» δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πρόσχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου στη φάση της επιθετικής του ανάπτυξης. Ξεχνιούνται όμως στις εποχές της ύφεσης, όταν το κεφάλαιο απαιτεί «προστασία» του για να αντιμετωπίσει τις δυσχέρειες ή να ανακτήσει έδαφος σε διεθνείς αγορές.      

Για όλους αυτούς τους λόγους, στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να εστιάσουμε μόνο στους δασμούς στο βιβλίο το οποίο αντικειμενικά θα καταστεί πιο ακριβό άρα και πιο απρόσιτο στους αναγνώστες ασχέτου εθνικότητας.   

Ως ΠΟΕΒ με επιστολή μας στο υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε κατά των δασμών στο βιβλίο όπως επίσης και τη γενικότερη αντίθεσή μας σε δασμούς και επιπρόσθετους φόρους που επιβαρύνουν τον καταναλωτή, τον απλό πολίτη – εργαζόμενο. 

Σε καιρούς «οξυμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας» όπως ονομάζουν το ξαναμοίρασμα του κόσμου, σε καιρούς που λαοί στενάζουν υπό το βάρος αντιλαϊκών πολιτικών, που το αίμα λαών ρέει ποτάμι στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών, συντασσόμαστε με όλους εκείνους που εστιάζουν στις αιτίες των δεινών των λαών και καλούμε συναδέλφους και αναγνώστες σε εγρήγορση στα σχέδια και τους ανταγωνισμούς τους. 

Με εκτίμηση, το Δ.Σ. της ΠΟΕΒ

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΠΟΕΒ: Η ΕΕ θέλει να βάλει το βιβλίο στον δασμολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας