O δρόμος μπροστά από την ιστορική Συναγωγή στο Κάστρο των Ιωαννίνων φέρει πλέον το όνομα του Μωυσή Ελισάφ.
Η τελετή ονοματοδοσίας έγινε την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι σε μια εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών που έγινε σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων. Τιμώνται έτσι η μνήμη και η προσφορά στην πόλη τού πρώην δημάρχου της (2019-2023) που έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, του καθηγητή της Ιατρικής, του γιατρού, του ανθρώπου του πολιτισμού, του επικεφαλής της ισραηλιτικής κοινότητας με την ιστορία αιώνων πίσω της και τη μεγάλη ρωμανιώτικη παράδοση, του πολίτη με τη μεγάλη προσφορά στον τόπο του.
Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με βαθιά μόρφωση και γνώση, μια προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση, που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά στην πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε, τα Γιάννενα. Κι αυτό ήταν το επίκεντρο όλων των αναφορών που έγιναν κατά την εκδήλωση στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Ιωάννης Τσίμαρης και Μερόπη Τζούφη, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σερ. Λιάπης, η ηγεσία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, η σύζυγός του Πάτρα και πολλοί φίλοι του Μ. Ελισάφ και κάτοικοι της πόλης.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μάρκος Μπατίνος, για να ακολουθήσουν σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πινακίδας της οδού Μωυσή Ελισάφ στην είσοδο της Συναγωγής, στην οποία και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση.
Η εκδήλωση έγινε δύο ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία, 81 χρόνια πριν, το 1944, οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής οδήγησαν στον εκτοπισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου του Αουσβιτς και του Μπιρκενάου 1.870 Γιαννιωτοεβραίους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από τους οποίους επέζησαν πολύ λίγοι, για να επιστρέψουν και να καταφέρουν στη συνέχεια να συγκροτήσουν ξανά την εβραϊκή κοινότητα της πόλης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας