Σκέτη ειρωνεία, ιστορικός σαρκασμός ή απλώς «η εκδίκηση του καλού»; Ολα μαζί και ταυτοχρόνως στη χθεσινή ανακοίνωση της Εταιρείας Υδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΕΥΑΘ Α.Ε.) για συνέχιση της πρωτοβουλίας της μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να τοποθετήσει δέκα δημόσιες βρύσες σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, «με πρώτη αυτήν απέναντι από τη στάση Αγ. Σοφίας του μετρό»! Ναι, στο ίδιο δηλαδή σημείο που το 2008 επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου έκλεινε με «ειδική τελετή» η τελευταία δημόσια βρύση μέσα στη Θεσσαλονίκη.
Η λογική αυτών που έκλειναν με τελετές τις βρύσες («Εφ.Συν.», 22.3.2024, «Η Θεσσαλονίκη δίνει -επιτέλους- ραντεβού στις δημόσιες βρύσες») ήταν ότι στις βρύσες μαζεύονταν μετανάστες οι οποίοι σπαταλούσαν το νερό, γεγονός που φυσικά αποδεικνυόταν ψευδές και ανυπόστατο από τα στοιχεία κατανάλωσης, αλλά ήταν αρκετό για να κρυφτεί πίσω του η ακροδεξιάς κοπής θέση ότι και «οι χώροι γύρω από τις δημόσιες βρύσες ήταν επικίνδυνοι για τους περίοικους οι οποίοι διαμαρτύρονταν»! Κι αν σε κάποιους η λογική αυτή φαινόταν… αφελής, αν υποστηρίξουν ότι τα χρόνια του Παπαγεωργόπουλου ήταν άλλη εποχή, δυστυχώς τα ίδια τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δυστυχώς δεν είναι έτσι. Μόλις στις 22 Αυγούστου του 2022 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης απέρριπτε το ψήφισμα που κατέθεσε η εθελοντική ομάδα «Περιβολάρηδες Θεσσαλονίκης», με τη δημοτική παράταξη «Πόλη Ανάποδα», και με το οποίο ζητούσαν τη λειτουργία κοινόχρηστων βρυσών για δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού.
Δικαιολογίες
Οι τότε αντιδήμαρχοι -αλλά και σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ζέρβα- Δημήτρης Δημητριάδης και Μάκης Κυριζίδης είχαν «επιχειρηματολογήσει» στο «πνεύμα Παπαγεωργόπουλου» ότι… μετανάστες κάνουν μπάνιο με αφρόλουτρο ή ότι παρουσιάζεται εγκληματικότητα γιατί μαζεύεται κόσμος γύρω από τη βρύση! Η ΕΥΑΘ δίνει ραντεβού στις δημόσιες βρύσες στις 22 Μαρτίου, Ημέρα του Νερού, μαζί με τον δήμο και την Greenpeace, και ελπίζουμε ότι δεν θα κατηγορηθούν και προσαχθούν… για υποκίνηση και προτροπή σε παράνομες πράξεις.
Το προσκλητήριο της ΕΥΑΘ αναφέρει πως στις 11 το πρωί η μπάντα δρόμου «Κρουστόφωνο» θα ξεκινήσει μια μουσική ειρηνική «πορεία» προς την Εγνατία, όπου και θα εγκαινιαστεί η πρώτη νέα βρύση από τις 10 συνολικά που θα εγκαταστήσει η ΕΥΑΘ σε κεντρικά σημεία της πόλης. Κι ακόμη, «το πανό της πορείας θα είναι ζωγραφισμένο με συνθήματα και ζωγραφιές για το νερό και τη σπουδαιότητά του, μια δημιουργία των παιδιών που επισκέπτονται το Μουσείο Υδρευσης για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις», ενώ «οι μουσικοί θα καταλήξουν στο ύψος της Εγνατίας, όπου θα παρουσιαστεί ένα κινησιολογικό δρώμενο από την ομάδα της Μέλπως Βασιλικού με τίτλο “Ροή - Ενα κινησιολογικό ταξίδι στο νερό”». Παράλληλα θα διανεμηθούν παγούρια στους περαστικούς για «τη σημασία της κατανάλωσης νερού βρύσης για την προστασία του περιβάλλοντος από πλαστικά μπουκάλια».
Στη δράση συμμετέχουν και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, που τρέχει ήδη το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που επιμένει σθεναρά στην υποστήριξη του δικτύου των κοινόχρηστων βρυσών, με επόμενο στοίχημα τις οθωμανικές κρήνες της Ανω Πόλης και την αποκατάστασή τους, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ θα εγκαταστήσει και τις νέες βρύσες εθελοντικά μετά την ανάλογη προσφορά του για το μέτωπο της Νέας Παραλίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας