Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
korioi polydynamo kentro astegon
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δήμαρχοι αλλάζουν μα οι κοριοί μένουν

Σε «σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης κοριών» αναφέρεται επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, που κοινοποίησε η παράταξη Μπακογιάννη ● Για διαστρέβλωση εμπιστευτικού εγγράφου έκανε λόγο ο Χάρης Δούκας ● Το χρονίζον θέμα είχε αναδείξει τον Μάιο η «Εφ.Συν.»

«Σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης κοριών» εγείρει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) για το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων που βρίσκεται στην πλατεία Βάθη, με επιστολή του προς τον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για ένα θέμα που «χρονίζει», σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, όπου συζητήθηκε το θέμα στο πλαίσιο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης νυν και τέως δημοτικής αρχής.

Η επιστολή του ΣτΠ κοινοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση από την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, με τον νυν δήμαρχο Χάρη Δούκα να καταγγέλλει τον τέως δήμαρχο για διαστρέβλωση του περιεχομένου της επιστολής, καθώς και για δημοσίευση ενός εμπιστευτικού εγγράφου της Ανεξάρτητης Αρχής για ένα ζήτημα κοινωνικά ευαίσθητο.

Ο καθαρισμός

Από πλευράς ελάσσονος αντιπολίτευσης, επισημάνθηκε ότι το Πολύκεντρο «αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, ήδη από τις ημέρες της προηγούμενης δημοτικής αρχής». «Ο τέως δήμαρχος επικαλείται ψευδώς την εικόνα ενός κέντρου “προτύπου” επί των ημερών του», τονίστηκε από πλευράς «Ανοιχτής Πόλης».

Πέραν του προβλήματος των κοριών (θέμα το οποίο έχει αναδειχθεί από την «Εφ.Συν.»: Κώστας Ζαφειρόπουλος, 31/5/2024, «Αστεγοι στο έλεος των κοριών»), ο ΣτΠ σε έγγραφό του προς τον Δήμο Αθηναίων με ημερομηνία 10/2/2025 (κατόπιν αυτοψίας στις 11/11/2024) διαπιστώνει μεταξύ άλλων «ύπαρξη τρωκτικών σε ακάλυπτους χώρους του κτιρίου», «ελλιπή καθαρισμό κτιρίων» που «οφείλεται σε έλλειψη σταθερού, τακτικού και εξειδικευμένου συνεργείου καθαρισμού», «ελλείψεις σε προσωπικό γενικών και ειδικών καθηκόντων» και καλεί τα στελέχη της δημοτικής αρχής «να εξετάσετε το ενδεχόμενο συνολικής σφράγισης της δομής με σκοπό την απεντόμωση».

Στη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου υπήρξε έντονη αντίδραση και κατηγορίες για «διαστρέβλωση» και «ψέματα» προς την παράταξη του κ. Μπακογιάννη, «Αθήνα Ψηλά», σε ανακοίνωση της οποίας υπήρξε η υπόνοια ότι ο ΣτΠ ζητά γενική σφράγιση της δομής. Ο Δήμος Αθηναίων είχε απαντήσει στην Ανεξάρτητη Αρχή από τις 21/2/2025, ενημερώνοντας για τα μέτρα που είχε λάβει κατόπιν της επιστολής του Συνηγόρου. Σύμφωνα με την απάντηση της δημοτικής αρχής, μεταξύ άλλων, στο Πολυδύναμο Κέντρο:

● Λαμβάνονται μέτρα που «επαρκούν για την οριστική εξάλειψη των κοριών», όπως στοχευμένες απεντομώσεις και αλλαγές επίπλων και στρωμάτων, κάθε 10-15 ημέρες, κατόπιν ενδελεχούς καθαρισμού. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα των κοριών «μπορεί να εμφανιστεί εκ νέου». Στη δομή «μένουν άνθρωποι που είναι δύσκολο να αποτινάξουν τις συνήθειες του δρόμου και διατηρούν μπόγους και σακούλες», επισήμανε στη χθεσινή συνεδρίαση η αντιπρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Ελένη Μαντζαβίνου.

● Εχουν δρομολογηθεί νέα πρωτόκολλα που στοχεύουν στην ολοκληρωτική εξάλειψη των εντόμων από τους χώρους διανυκτέρευσης των ωφελούμενων της δομής.

● Πραγματοποιούνται τακτικές μυοκτονίες, δεδομένης της ύπαρξης τρωκτικών στην περιοχή γύρω.

● Η καθαριότητα των κτιρίων είναι επαρκής «παρ’ όλο που θα μπορούσε να είναι καλύτερη», με τον δήμο να έχει δρομολογήσει διαγωνιστική διαδικασία για σύμβαση με εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού.

Το έγγραφο του Συνηγόρου προσέφερε αφορμή για (ακόμη μία) υψηλών τόνων αντιπαράθεση μεταξύ τέως και νυν δημοτικής αρχής. «Σας αφήσαμε ένα Πολυδύναμο σε πολύ καλή κατάσταση και το αφήσατε στο έλεος θεού», υποστήριξε ο Κ. Μπακογιάννης, με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας να επιστρέφει τα πυρά στην τέως δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη Μαρία Στρατηγάκη, η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη αφ’ ενός μεν συνυπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου και πέντε ΜΚΟ οι οποίες, ωστόσο, «δεν συμβάλλουν» καθώς το μνημόνιο δεν προβλέπει για τις ίδιες ουσιαστικό ρόλο, αφ’ ετέρου δε άφησε αναξιοποίητα για την κοινωνική πολιτική του δήμου τα 100 εκατ. ευρώ της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης» (ΟΧΕ) και προτίμησε «άλλες δράσεις, όπως η επιχειρηματικότητα». «Είναι κωμικό ενάμιση χρόνο μετά να μιλάτε για την κατάσταση που παραλάβατε», αντέτεινε ο Κ. Μπακογιάννης.

«Λήψη μέτρων»

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, «πολύ σύντομα» ο δήμος θα επικαιροποιήσει το μνημόνιο με τις ΜΚΟ, θα αξιοποιήσει τη δημοτική κοινωνική υπηρεσία και θα αναζητήσει πόρους ΕΣΠΑ για το Πολυδύναμο. Σημειώνεται πως οργισμένος ο Χ. Δούκας κατηγόρησε τον Κ. Μπακογιάννη ότι επιχείρησε να προκαλέσει εντυπώσεις ενώ η επιστολή του ΣτΠ χαρακτηριζόταν από εμπιστευτικότητα.

Πάντως, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός θύμισε ότι η παράταξή του είχε θέσει στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για την ύπαρξη κοριών στο Πολυδύναμο Κέντρο κατόπιν καταγγελιών εργαζομένων, τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούλιο του 2023, δηλαδή επί δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη. Σε κάθε περίπτωση, «το κρίσιμο θέμα των αστέγων δεν είναι για αντιπολίτευση, αλλά για τη λήψη μέτρων.

»Δεν έχει την πολυτέλεια ο Δήμος Αθηναίων να γίνεται το Πολυδύναμο Κέντρο αντικείμενο μιας τέτοιας αντιπαράθεσης. Το θέμα προϋπήρχε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπρεπε να μη γίνει τίποτα», επισήμανε ο Ν. Σοφιανός, καλώντας τη δημοτική αρχή να πάρει περαιτέρω μέτρα, «κι αν αυτό δεν φτάνει, να ανοίξει κι άλλο Πολυδύναμο Κέντρο. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα ένας άνθρωπος να ζει στους δρόμους».

Ψήφισμα για επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο

Ομόφωνα υποστήριξε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων ψήφισμα για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Η συγκεκριμένη απόφαση τονίστηκε ότι –πέρα από πρακτική– έχει και ιδιαίτερα συμβολική σημασία. «Θα απευθυνθούμε και στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ, αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να πάρει την πρωτοβουλία ο Δήμος Αθηναίων», τόνισε ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Πολυμερόπουλος.

Βλέποντας και την πρόθεση της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη να υποστηρίξει το ψήφισμα και θυμίζοντας ότι το ΚΚΕ αλλεπάλληλες φορές έχει προωθήσει στη Βουλή τροπολογίες για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού, ο Νίκος Σοφιανός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν επίμονος προς τον τέως δήμαρχο: «Θα πάρετε πρωτοβουλία ώστε και οι βουλευτές της Ν.Δ. να υπερψηφίσουν την τροπολογία;», ρώτησε, διαπιστώνοντας «υποκρισία» στη «γαλάζια» πλευρά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι δήμαρχοι αλλάζουν μα οι κοριοί μένουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας