Για μια ιστορική μορφή της θρηνεί η δημοσιογραφία της Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης Καϊσίδης πέθανε σε ηλικία 88 ετών αφήνοντας το στίγμα του σε μια ολόκληρη εποχή, με δημοσιογραφικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Γεννημένος στην Αξιούπολη του Κιλκίς και ενταγμένος από πολύ νέος στις γραμμές της Αριστεράς, αφού φοιτητής της Νομικής του ΑΠΘ υπήρξε ενεργό μέλος της Νεολαίας της ΕΔΑ, ενώ ήταν μάχιμος δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αγωνιστής» του Κιλκίς και για ένα μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατικό Κιλκίς», η οποία ξεκίνησε την πορεία της το 1965 αλλά η χούντα την έκλεισε, ο Παναγιώτης Καϊσίδης καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή γιατί είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των πολιτικών προσφύγων. Ετσι από ιστορική ειρωνεία ο Καϊσίδης βρέθηκε στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας συγκρατούμενος με τον... Σπύρο Γκοτζαμάνη, εκ των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Με την αποφυλάκισή του δεν έμεινε ήσυχος. Οπως μας θυμίζει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, εντάχθηκε το 1969 στην αντιδικτατορική οργάνωση «Λαϊκή Πάλη». Στις 5 Σεπτεμβρίου 1969, η ΚΥΠ και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβαν τον πυρήνα της οργάνωσης και «μετά από ανακρίσεις και βασανιστήρια, τα προφυλακισμένα στο Μεταγωγών και το Επταπύργιο εννέα μέλη της οργάνωσης παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης σε βαριές ποινές - ο Καϊσίδης σε κάθειρξη 10 ετών για παράβαση του Α.Ν. 509/1947. Αποφυλακίστηκε με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973».
Η Ενωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης με ανακοίνωσή της θυμίζει ότι το ιστορικό στέλεχός της «εργάστηκε στις εφημερίδες Μαχητής, Χρόνος, Ημερησία, Αυγή, Εγνατία, Εθνος και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δίδαξε δημοσιογραφία σε ιδιωτικές σχολές. Εγραψε ποιήματα, διηγήματα και μυθιστόρημα, αλλά κυρίως πολυάριθμα μελετήματα σχετικά με τον ποντιακό Ελληνισμό». Τον Φεβρουάριο του 2010 στο πλαίσιο της ημερίδας «Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση», η ΕΣΗΕΜ-Θ τού απένειμε τιμητική διάκριση για την αντιδικτατορική του δράση.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη, 11 Μαρτίου, στις 10.30 π.μ. στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας