Ηταν ξανά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας. Φώναξαν «δεν έχω οξυγόνο» και «καμία συγκάλυψη» για τα Τέμπη. Σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν σε άλλη μία συγκέντρωση καθώς νιώθουν ότι δεν πήραν απαντήσεις και άκουσαν έναν νέο κυβερνητικό μονόλογο χωρίς νόημα. Μάλιστα, ήδη αρκετοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η ερώτηση που κάναμε σε όλους, αρκετά απλή: «Ησασταν εδώ και την Παρασκευή;». «Ναι», μας απαντούσαν σχεδόν όλοι. «Θα είστε ξανά σε ένα νέο συλλαλητήριο;». Και πάλι «ναι». Πιο ένθερμοι οι φοιτητές, που μας έλεγαν ότι θα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις για όσο καιρό χρειαστεί καθώς έχουν δώσει όρκο στη μνήμη των συμφοιτητών τους.
Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, όπως συνηθίζεται σε όλες τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη. Ανατριχιαστική και η εικόνα με τα 57 φαναράκια που αφέθηκαν στον ουρανό στη μνήμη των θυμάτων, ακριβώς όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη. «Ολων των νεκρών είμαστε φωνή, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί», φώναξαν όλοι αμέσως μετά.
Μία από τις ομιλίες που ξεχώρισαν ήταν του Δημήτρη Κουτσιαύτη, προέδρου των μηχανοδηγών. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε πως «αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα από τα μηνύματα που έχει στείλει η ελληνική κοινωνία», συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την πολιτική «απελευθέρωσης» του σιδηρόδρομου.
Ξανά καταστολή
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης σημειώθηκαν για άλλη μία φορά επεισόδια. Ξεκίνησαν από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος με τη ρίψη βομβίδων κρότου-λάμψης. Στη συνέχεια ορισμένες ομάδες κινήθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη Βουλή και στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε άλλη μία επιχείρηση διάλυσης, πνίγοντας στα χημικά το Σύνταγμα και ρίχνοντας πολλές βομβίδες κρότου-λάμψης. Μάλιστα δεν δίστασαν να χτυπήσουν το πλήθος που έκανε καθιστική διαμαρτυρία στο σημείο όπου είναι γραμμένα τα ονόματα των 57 νεκρών με κόκκινη μπογιά.
Η καθιστική διαμαρτυρία επί της Αμαλίας κράτησε για ώρα. «Κάναμε καθιστική διαμαρτυρία αλλά μας χτύπησαν», ακούσαμε από διαδηλώτρια. «Φωνάζαμε όχι βία, αλλά μας έριχναν χημικά», μας λέει άλλος διαδηλωτής. Η ώρα ήταν 10.30 και από την καθιστική διαμαρτυρία φώναζαν «όταν ένα παιδί δεν έχει οξυγόνο, αυτό είναι που κάνει το κράτος δολοφόνο», ενώ καλούσαν τον Κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί.
Και η ένταση συνεχιζόταν ώς αργά το βράδυ. Τουλάχιστον 3 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, με την ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρει και 3 προσαγωγές. Το δυστύχημα είναι ότι για άλλη μία φορά στη συζήτηση δεν θα κυριαρχήσει το ότι έγινε άλλο ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά θα γίνεται λόγος για τα επεισόδια...
Και ο Δ. Κουτσούμπας
Στο συλλαλητήριο βρέθηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που δήλωσε: «Είναι η ώρα που μιλάει ο ελληνικός λαός, η ελληνική νεολαία, που είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν αυτό το έγκλημα να παραγραφεί, να μην ξεχαστεί και όλοι οι υπεύθυνοι -πολιτικά και ποινικά υπεύθυνοι- να καθίσουν στο σκαμνί, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα».
Συγκεντρώσεις παντού
Ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν και στις κεντρικές πλατείες πολλών μεγάλων πόλεων με πολυπληθή συμμετοχή σωματείων, συνδικάτων, φοιτητών και μαθητών, ενώ έγιναν συγκινητικά προσκλητήρια νεκρών ή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Στην Πάτρα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Γεωργίου και έκανε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, ενώ το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που ζήτησε «να τιμωρηθούν όλοι οι πολιτικά και ποινικά υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».
Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, όπου συμμετείχαν συγγενείς των δύο πολιτών της Καρδίτσας που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, η μητέρα του Βάιου Βλάχου, Μαρία Θεοδωρή, και ο αδελφός του Τάσου Κουτσόπουλου, Γιώργος, που σημείωσαν ότι παίρνουν δύναμη από την παρουσία του κόσμου μέχρι να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Στην κινητοποίηση στη Λάρισα, η Χρυσούλα Χλωρού, που έχασε την αδερφή της στα Τέμπη, δήλωσε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και κάλεσε τον κόσμο στο πλευρό της. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Γιάννενα, Πρέβεζα, Αρτα, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Αγρίνιο, Βέροια, Μυτιλήνη, Τρίπολη, Χανιά, Χίο, Σέρρες, Καλαμάτα και αλλού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας