Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και χωρίς να λείπουν τα πολιτικά μηνύματα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια του «Δέντρου των Ψυχών», του γλυπτού μνημείου για τα 57 θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Πρόκειται για ένα μνημείο που συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, το συλλογικό αίτημα για δικαιοσύνη και υπενθυμίζει την «υπόσχεση για κάθαρση και το καθήκον να ανοίξουμε καινούργιο δρόμο ελπίδας για την κοινωνία», όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν μία ημέρα μετά τα ιστορικά –αν μη τι άλλο- συλλαλητήρια της 28ης του Φλεβάρη, ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκαν δύο έτη από την πολύνεκρη τραγωδία. Το μνημείο παρουσιάστηκε σε μια ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση, όπου παρευρέθησαν και συγγενείς θυμάτων.
«Θέλουμε αυτό το μνημείο να είναι υπόμνηση της τραγωδίας και της οδύνης και το πότισμα της ευθύνης και της ελπίδας», τόνισε ο δήμαρχος της πόλης στη διάρκεια της τελετής. «Να θυμίζει στους εκάστοτε κυβερνώντες ότι η προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι τυχαίο γεγονός, είναι καθημερινός αγώνας με αφοσίωση και σοβαρότητα. Να κινητοποιεί τον κάθε πολίτη, να μην παραιτείται από το δικαίωμα για καλύτερη ζωή, με ασφάλεια. Να αφυπνίζει την κοινωνία, θυμίζοντάς της ότι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη δεν είναι αυτονόητες παροχές, αλλά αξίες που οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα. Το “Δέντρο των Ψυχών” θα είναι πάντα εδώ, για να μας υπενθυμίζει το καθήκον να ανοίξουμε καινούργιο δρόμο ελπίδας, να αλλάξουμε τα πράγματα. Τίποτα δεν μπορεί να θολώσει το μήνυμα. Δικαιοσύνη, Αλήθεια, Ποτέ Ξανά. Για να χτυπάει το τηλέφωνο και τα παιδιά μας να λένε: “Μάνα, έφτασα. Είμαι καλά. Μην ανησυχείς”», συμπλήρωσε ο κ. Δούκας.
Το μνημείο αποτελεί μια κατάθεση ψυχής, τόνισε η εικαστικός Μαρία Μανδάκη που σχεδίασε το «Δέντρο των Ψυχών». Το μνημείο αποτελείται από ένα δέντρο με 19 ρίζες που είναι «πλεγμένες» σε τριάδες και καταλήγουν σε 57 κλαδιά, στα οποία κάθονται 57 πουλιά. «Φτερουγίζουν στα κλαδιά οι 57 ψυχές των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας που ενώνονται με αυτές των συγγενών και του έθνους. Γιατί εδώ και 2 χρόνια όλοι εμείς γίναμε μια ψυχή που θρηνεί και μια φωνή που ζητά δικαιοσύνη», επισήμανε η εικαστικός.
Κατασκευαστής του μνημείου είναι ο σιδηρουργός Γιάννης Σαντεξής. «Τα παιδιά σας έγιναν παιδιά μας και οι συγγενείς σας συγγενείς μας. Φυτέψαμε σήμερα ένα δέντρο για να ξαναφέρουμε το οξυγόνο που τόσο μας λείπει, για να μην ξεχάσουμε τα 57 θύματα και τους τραυματίες των Τεμπών», τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων.
«Η μνήμη των θυμάτων των Τεμπών θα ζει σε κάθε πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Το Δέντρο αυτό θα αντέχει και θα μας θυμίζει ότι το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ενωμένοι. Να παραμείνουμε άνθρωποι ώς το τέλος», τόνισε η Μιρέλα Ρούτση, μητέρα του Ντένις Ρούτση, ενός εκ των 57 θυμάτων, που σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 23 ετών.
«Αυτό το μνημείο πρέπει να σκέφτονται όλοι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης για να ξέρουν ότι με τις πράξεις τους και τις υπογραφές τους και τις αποφάσεις τους επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ποτέ ξανά Τέμπη», τόνισε ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας Παπαγγελή, που σκοτώθηκε στα Τέμπη σε ηλικία μόλις 18 χρόνων.
Το μνημείο βρίσκεται απέναντι από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο πάρκο στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς, σημείο πολυσύχναστο για τη νεολαία της Αθήνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας