Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Παλαιότερη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Παλαιότερη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ | EUROKINISSI

Στο τραπεζί της ΚΕΔΕ η προσφυγή στο ΣτΕ

Αν και έγιναν βελτιώσεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υποχωρήσει σε σημαντικά ζητήματα, οι δήμαρχοι θεωρούν εκβιαστικές τις έστω και οικειοθελείς συγχωνεύσεις που αφήνουν εκκρεμή τα προβλήματα της υποστελέχωσης και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Οι βελτιώσεις υφίστανται, αλλά και το ενδεχόμενο προσφυγής στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας παραμένει ανοιχτό. Πάνω σε αυτό το δίπτυχο προσεγγίζουν οι δήμαρχοι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το υπουργείο έχει οπισθοχωρήσει σημαντικά από το αρχικό του πνεύμα και, αντί υποχρεωτικών συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων, προβλέπει μόνο οικειοθελείς συγχωνεύσεις.

Ωστόσο, υφιστάμενα και κρίσιμα προβλήματα με το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την υποστελέχωση των επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζονται, τονίζουν αυτοδιοικητικά στελέχη. Οι δε συγχωνεύσεις διά της «πλαγίας οδού», μέσω επιδοτήσεων (που αντιστοιχούν στο 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς παρόχους ενέργειας) σε όσες ΔΕΥΑ επιλέξουν τη συγχώνευση, κρίνονται από ουκ ολίγους δημάρχους εκβιαστικές.

Επιφυλάξεις

Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ζητά βελτιώσεις, αντιπολιτευόμενες παρατάξεις εξετάζουν ακόμη και το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ αναμένεται να αναζητήσει συμμαχίες εντός της κυβέρνησης και δήμαρχοι προτάσσουν την ανάγκη να παρέμβει το υπουργείο Εσωτερικών στην υπόθεση, που «γνωρίζει καλύτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Θα κάνουμε προσπάθεια μεγάλη κάποιες διατάξεις να βελτιωθούν και να αλλάξουν. Κάποιες θα αλλάξουν πιστεύω, κάποιες με τη νοοτροπία του υπουργείου [Περιβάλλοντος] δεν θα αλλάξουν. Αν δεν αλλάξουν, κακό του κεφαλιού τους. Θα δημιουργήσουν περισσότερους λόγους να πέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας», κατέληξε κλείνοντας τη σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση του συλλογικού αυτοδιοικητικού οργάνου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Πολλοί δήμαρχοι είναι επιφυλακτικοί ακόμη και για το εάν όντως χορηγήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τα 200 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί για τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος· κι αυτό γιατί αυτοί οι πόροι δεν αναφέρονται στο νομοσχέδιο, αλλά «είναι σε άλλο πλαίσιο», προφορικό.

Το «κρεμμύδι»

Επιμένει στη σκληρή κριτική απέναντι στο νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Ενωσης ΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα είναι «καταστροφικές» για δήμους, ΔΕΥΑ και τοπικές κοινωνίες. «Το νομοσχέδιο μου θυμίζει ένα κρεμμύδι, που όσο του βγάζεις φύλλα, καταλήγεις στον πυρήνα του που είναι αντι-αυτοδιοικητικός», τόνισε ο ίδιος.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ υιοθετήθηκε ομόφωνα κείμενο παρατηρήσεων της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων της Ενωσης για το προωθούμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το νομοσχέδιο:

● Εισάγει διατάξεις για την επιδότηση του υφιστάμενου χρέους των ΔΕΥΑ προς τους ενεργειακούς παρόχους, παρουσιαζόμενες ως «κίνητρο», όταν επί της ουσίας διατυπώνονται με τρόπο που αποσκοπεί στο να επιτευχθεί ένας «εξαναγκασμός» και μόνο των ΔΕΥΑ.

● Διέπεται από έναν τιμωρητικό χαρακτήρα, είτε στερώντας από όσες ΔΕΥΑ δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος την ένταξή τους σε προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, είτε επισύροντας ποινές (βλ. απολύσεις) των Γενικών Διευθυντών των ΔΕΥΑ στις περιπτώσεις μη εξόφλησης τριών συνεχόμενων λογαριασμών ρεύματος.

● Δεν επιλύονται τα ουσιαστικά προβλήματα των ΔΕΥΑ, που είναι η σοβαρή υποστελέχωσή τους, η διαχείριση του ενεργειακού κόστους τους και η ενεργειακή αυτάρκειά τους με τον πολυπόθητο «χώρο» που ζητούν τα αυτοδιοικητικά συλλογικά όργανα στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

● Δίνει αποκλειστική προτεραιότητα στο αστικό νερό που αποτελεί το 12% της συνολικής κατανάλωσης του νερού στη χώρα μας και αγνοεί παντελώς το αρδευτικό νερό, η χρήση του οποίου (περίπου 85%) δημιουργεί κατά κύριο λόγο την εξάντληση του συγκεκριμένου πολύτιμου φυσικού πόρου. Στην ίδια λογική δεν προκύπτει καμία ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που, ως γνωστόν, οξύνεται λόγω της κλιματικής κρίσης. Το δε συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο Σχέδιο Νόμου με την ανάθεση έργων δημόσιου χαρακτήρα αποκλειστικά στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε., αποκλείοντας τις ΔΕΥΑ.

● Για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου προβλέπεται η έκδοση ενός μεγάλου αριθμού ρυθμιστικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, για θέματα που θα μπορούσαν να ρυθμισθούν με ευελιξία ή έχουν ήδη ρυθμιστεί. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρές σκέψεις και υπόνοιες ότι δεν προηγήθηκε της νομοθέτησης επαρκής μελέτη και έρευνα, είναι η αιχμηρή κατάληξη του κειμένου της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ.

Εξαγορά από ιδιώτες

Τέλος, την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο και «στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση και την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε ένα από τα τελευταία Δημόσια αγαθά, το νερό», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Τo προσωπικό των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών Υδρευσης και Αποχέτευσης των ΟΤΑ Α’ Βαθμού (Δήμων) των Περιφερειών Αττικής και Θεσσαλονίκης μεταφέρεται αυτοδίκαια στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε.

»Ετσι καταργείται το αυτοδιοίκητο των Δήμων και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ειδικού σκοπού ΔΕΥΑ, που μέχρι τώρα έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης του νερού, άλλες θα απορροφηθούν από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε. και στη συνέχεια θα εξαγοραστούν από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ κ.λπ. αντί πινακίου φακής», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο τραπεζί της ΚΕΔΕ η προσφυγή στο ΣτΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας