Ραγδαία αύξηση της παιδικής φτώχειας στον αναπτυγμένο κόσμο προκάλεσε η κρίση του 2008, ρίχνοντας ακόμη 2,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που παρουσιάστηκε χθες στη Ρώμη. Η κατάσταση είναι άσχημη στον ευρωπαϊκό Νότο και ιδιαίτερα στη χώρα μας, που μετά τα μνημόνια γύρισε εισοδηματικά 14 χρόνια πίσω (!), με την παιδική φτώχεια να σκαρφαλώνει στο 40,5% (αύξηση 17,5% από το 2008).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση επιδείνωσης της παιδικής φτώχειας, πάνω μόνο από την Ισλανδία, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν οι νέοι 15-24 ετών που δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση ή στην αγορά εργασίας (NEETS), αγγίζοντας το 20,5% έναντι 11,7% το 2008, με αύξηση της ανεργίας των κάτω των 24 ετών σε ποσοστό άνω του 50%.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση στους τέσσερις δείκτες της έρευνας για την ποιότητα ζωής, με ραγδαία επιδείνωση σε σχέση με το 2011. Τέλος, παρά τις συχνές οικογενειακές προσπάθειες για το αντίθετο, τα ελληνόπουλα αντιλαμβάνονται σαφώς τα προβλήματα της κρίσης, με το 21% να εξηγεί ότι τουλάχιστον ένας από τους γονείς του έχασε τη δουλειά του, 28% να δηλώνει ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να πάει διακοπές και 27,3% να ομολογεί ότι προκλήθηκαν οικογενειακές εντάσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας