Πρωτοβουλία για να προλάβουν το «μπάζωμα» των ευθυνών και τη θεωρία του «ανθρώπινου λάθους» και στο Μετρό της Αθήνας ανέλαβαν εργαζόμενοι και έστειλαν εξώδικο προς τη ΣΤΑΣΥ, το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών, το υπερταμείο και τον ΟΑΣΑ με αφορμή τα αλλεπάλληλα περιστατικά σοβαρών βλαβών σε συρμούς ηλικίας έως 42 ετών και ιδιαίτερα εκείνο που συνέβη ανήμερα Πρωτοχρονιάς όταν άνοιξαν ξαφνικά οι πόρτες σε ένα τρένο εν κινήσει.
Το εξώδικο υπογράφουν δύο εργαζόμενοι στον πρώην ΗΣΑΠ (γραμμή 1, Πειραιάς-Κηφισιά), ο Παναγιώτης Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος του σωματείου και αρχιτεχνίτης του εργοστασίου στον Πειραιά, και ο Γιάννης Κολαΐτης, ως εκπρόσωποι της παράταξης «Ενωτικός Συνδυασμός». Οπως αναφέρουν, μάλιστα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ζήτησαν να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από το σωματείο, χωρίς, όμως, να καταφέρουν να πείσουν το προεδρείο του.
Μετάθεση ευθυνών
«Στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν χωράνε εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», είναι η φράση με την οποία ξεκινούν το εξώδικο, επικαλούμενοι το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στη συνέχεια παραθέτουν τις ηλικίες των συρμών που καθημερινά δρομολογούνται στη γραμμή 1 που έχει και τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς κυκλοφορούν ακόμη εννέα τρένα ηλικίας 42 ετών που είναι πλέον αδύνατο να συντηρηθούν.
Ενα από αυτά τα τρένα ήταν εκείνο που ξημερώματα 1/1/2025, στις 6.25, κινήθηκε με ανοιχτές πόρτες μεταξύ Περισσού και Ανω Πατησίων. Ευτυχώς ο συγκεκριμένος συρμός είχε λίγους επιβάτες και κανένας δεν κινδύνευσε, αλλά αν το περιστατικό συνέβαινε σε ώρα αιχμής με τα βαγόνια ξεχειλισμένα από κόσμο, οι συνέπειες θα ήταν τραγικές.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε λίγο πριν από τα Τέμπη, το 2022, να δώσει 70 εκατομμύρια ευρώ όχι για να αγοράσει νέα τρένα, αλλά για να ανακατασκευάσει αυτά που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1984.
Το χειρότερο είναι ότι η εργολαβία καρκινοβατεί και το πρώτο ανακατασκευασμένο τρένο δεν παραδόθηκε από πέρυσι, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, προκειμένου να δοκιμαστεί και να ξεκινήσει η ανακατασκευή των υπολοίπων. Ετσι, 9 από τα 14 τρένα αυτής της παραλαβής συνεχίζουν να κυκλοφορούν γιατί αλλιώς τα δρομολόγια θα γίνονταν με ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις από αυτές που σήμερα παρατηρούνται.
Το θέμα είναι ότι για το περιστατικό με το άνοιγμα των θυρών υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα και ξεκίνησε διαδικασία διερεύνησης. Ο «Ενωτικός Συνδυασμός» εκφράζει τον φόβο ότι οι ευθύνες θα μετατεθούν μοιραία στους εργαζομένους.
Οι πλακέτες
«Αν στο τέλος της έρευνας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες καταλήξει να φταίει η κατάσταση του τροχαίου υλικού, άμεσα αυτό πρέπει να αποσυρθεί, άρα η εταιρεία θα επιδιώξει να μη φτάσει επίσημα κανείς σε αυτό το συμπέρασμα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Για τον λόγο αυτό, αποφάσισαν να στείλουν το εξώδικο, ενημερώνοντας για την κατάσταση, και παράλληλα ζητούν από τη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) «να αποσυρθούν άμεσα όλοι οι συρμοί 8ης παραλαβής (του 1984) και να ελεγχθούν εξονυχιστικά σε ό,τι αφορά τις τυχόν ελαττωματικές μονάδες ασφαλείας».
Τέτοιες μονάδες είναι κάποιες πλακέτες παλαιάς τεχνολογίας που όταν λειτουργούσαν κανονικά, δεν επέτρεπαν το άνοιγμα των θυρών σε τρένο εν κινήσει ακόμη και αν ο οδηγός έκανε λάθος. Επίσης, ζητούν, «πριν συμβεί το απευκταίο», να μην ξαναμπούν οι συρμοί αυτοί σε κυκλοφορία αν δεν είναι 100% ασφαλείς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας