Επίθεση από δύο άγνωστους άντρες δέχτηκε το μεσημέρι της Τρίτης 7 Ιανουαρίου σε κεντρικό σημείο της Νίκαιας και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά του στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, Σταύρος Τουμανίδης. Οπως κατήγγειλε ο ίδιος στην αστυνομία, περίπου στις 3 το μεσημέρι και ενώ κατευθυνόταν προς το σπίτι του, ξαφνικά δύο άντρες πετάχτηκαν από ένα αυτοκίνητο, του επιτέθηκαν γρονθοκοπώντας τον σε πρόσωπο και σώμα, και αφού του έσπασαν το κινητό τηλέφωνό του, μπήκαν στο αυτοκίνητο όπου τους περίμενε ο οδηγός και εξαφανίστηκαν.
Ο Στ. Τουμανίδης μεταφέρθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και για την περιποίηση των τραυμάτων του. Ερευνες για τον εντοπισμό των δραστών διεξάγει η αστυνομία, χωρίς όμως μέχρι χθες το βράδυ να έχει προχωρήσει σε κάποια σύλληψη ή προσαγωγή. Συνδικαλιστές, συνάδελφοι του θύματος, υποστηρίζουν ότι το περιστατικό της επίθεσης είναι καταγεγραμμένο, καθώς η περιοχή όπου συνέβη είναι κεντρική, υπάρχουν μαγαζιά και αυτά έχουν κάμερες ασφαλείας.
Χθες το πρωί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής, και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, έκαναν παρέμβαση στην Εισαγγελία Πειραιά και ζήτησαν να επιταχυνθεί η έρευνα, να αξιοποιηθεί το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό και να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν οι δράστες, ενώ παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έκανε ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος.
Η απρόκλητη επίθεση σε βάρος του συνδικαλιστή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των σωματείων, συλλόγων, αλλά και εργαζομένων. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών κατήγγειλαν την επίθεση λέγοντας ότι «ξέρουμε πολύ καλά ότι πραγματικός στόχος είναι η δράση που αναπτύσσουν καθημερινά τα συνδικάτα μας για την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», ενώ προειδοποίησαν ότι «καμία τέτοια επίθεση δεν πρόκειται να μας φοβίσει, δεν πρόκειται να μας κάνει να σταματήσουμε τον αγώνα μας. Ολοι όσοι οπλίζουν τα χέρια των τραμπούκων - φυσικών αυτουργών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν».
Την επίθεση κατήγγειλε και το ΚΚΕ ζητώντας τον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, πόσο μάλλον που, σύμφωνα με μαρτυρίες, η επίθεση είναι καταγεγραμμένη, οπότε υπάρχει υλικό και δεν χωράει καμία ολιγωρία από τις Αρχές. «Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι αυτό που ενοχλεί τη μεγαλοεργοδοσία -που έχει αποθρασυνθεί από την αντεργατική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων- και τους μηχανισμούς της είναι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η καταγγελία και η επί τόπου παρέμβαση από τα σωματεία για τα εργοδοτικά εγκλήματα που βαφτίζονται “ατυχήματα”, η πάλη για υπογραφή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» αναφέρει.
Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αλλά και πολλά άλλα Εργατικά Κέντρα της χώρας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΝΕΝ, οι λιμενεργάτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), ομοσπονδίες, συνδικάτα, σωματεία κ.ά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας