Μπαίνουμε σε μια «σκοτεινή περίοδο» με μία εξαιρετικά αντιδραστική στροφή στις διεθνείς εξελίξεις, την οποία πυροδότησε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Στροφή που έχει τα βαθύτερα αίτιά της στα δομικά οικονομικά αδιέξοδα του σύγχρονου καπιταλισμού και πρώτα από όλα στη μητρόπολή του.
Το παλιότερο ηγεμονικό αστικό δίπολο φιλελεύθερης – συντηρητικής δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας μετασχηματίζεται στο φόντο της σκλήρυνσης των αστικών κρατών και των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων για τη σύγχρονη αστική διαχείριση. Σε αυτό το τοπίο, αναδύεται η νέα ακροδεξιά, με μεγάλη δυναμική όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές όπου αναδείχτηκε πρώτη δύναμη σε Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βέλγιο, δεύτερη σε Γερμανία και ενισχυμένη σε Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο.
Μια εξέλιξη που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους/τις εργαζόμενους/ες και τους λαούς, περικλείοντας εντός της τον κίνδυνο του νέου φασισμού. Ειδικότερα, οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε χώρες κλειδιά της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Γερμανία αναδεικνύουν την ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση των νέων συνθηκών.
Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το γκρίζο κύμα: η νέα ακροδεξιά και οι συνεργοί της», συζητάμε με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου Πέτρο Παπακωνσταντίνου καθώς και με το δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου για την άνοδο της ακροδεξιάς, τους νέους κινδύνους αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Αριστερά, ο λαός και το κίνημα διεθνώς αλλά και στη χώρα μας.
Ομιλητές
Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “το γκρίζο κύμα: η νέα ακροδεξιά και οι συνεργοί της”
Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος
Συντονίζει ο Πάνος Καλαβάνος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας