Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, εμφανίζοντας μια εικόνα success story που απέδωσε μεταξύ άλλων στο νέο δόγμα ταχύτερης επέμβασης της Πυροσβεστικής όπως και στη διεύρυνση της χρήσης drones.
Οπως το έκανε σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής, παρουσίασε μια εικόνα «επιτυχημένης διαχείρισης» και ας είναι οφθαλμοφανές ότι το 2024 ήταν άλλη μία χρονιά μεγάλων καταστροφών σε φυσικό πλούτο και περιουσίες, που επιπλέον στοίχισε τη ζωή τριών πολιτών και τεσσάρων πυροσβεστών.
Ο απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, απέχει πολύ από τη θριαμβολογία, καθώς κατατάσσει τη φετινή αντιπυρική περίοδο στις πιο καταστροφικές μετά το 2021 και το 2023 όπου η χώρα μας έσπασε «μαύρα ρεκόρ», αλλά και το 2013.
Οι μέσοι όροι
Τι υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας; Οτι το 2024 κάηκαν 27.856 στρέμματα δάσους υψηλής αξίας, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της 20ετίας είναι 117.800 στρέμματα, άρα σημειώθηκε μείωση της τάξης του 76,45% σε καμένα στρέμματα δάσους υψηλής αξίας.
Επίσης, καταγράφηκε συνολικά μείωση των καμένων στρεμμάτων κατά 13,67% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών, με τα 191.000 στρέμματα να αφορούν χορτολιβαδικές εκτάσεις, υπολείμματα καλαμιών και καλλιέργειες. Οι καμένες εκτάσεις για το 2024 (444.500 στρέμματα) είναι μειωμένες σε ποσοστό 13,6% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό καμένων εκτάσεων των ετών 2005-2023, που φτάνουν τα 515.000 στρέμματα.
Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης εξηγεί τι βρίσκεται πίσω από τα στοιχεία του υπουργού: «Ο μέσος ετήσιος αριθμός των τελευταίων 19 ετών εμφανίζεται αρκετά αυξημένος επειδή στα έτη αυτά υπολογίστηκαν και οι καμένες εκτάσεις των ετών 2021 και 2023, που ήταν 1.332.141 στρέμματα και 1.769.664 στρέμματα, αντίστοιχα».
Συνυπολογίζονται δηλαδή δύο από τις πλέον καταστροφικές αντιπυρικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, μετά το 2007 (τότε κάηκαν 2,7 εκατομμύρια στρέμματα), κι έτσι η φετινή χρονιά εμφανίζει βελτιωμένη εικόνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής EFFIS της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει τη «μαύρη πρωτιά» στις καμένες εκτάσεις μεταξύ των 27 κρατών της Ενωσης. Ταυτόχρονα, καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των κρατών της Ευρώπης (κράτη εντός και εκτός Ε.Ε.) και των κρατών της Μεσογείου (Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή).
Αυστηροποίηση
Οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής (ΔΑΕΕ και Ανακριτικά Γραφεία Π.Υ.) συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου πάνω από 450 κατηγορούμενους για την πρόκληση αγροτοδασικών πυρκαγιών από εμπρησμό με δόλο ή από αμέλεια και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκουρμπάτσης, «παρότι αυστηροποιήθηκαν από την 1η Μαΐου με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 264 και 265 Π.Κ.) με τον ν. 5090/2024 οι ποινές για του εμπρηστές καθώς αυξήθηκε και το ύψος των διοικητικών προστίμων, ο επιδιωκόμενος στόχος που ήταν, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, η μείωση του αριθμού των πυρκαγιών, δεν επετεύχθη», καθώς φέτος σημειώθηκαν 9.500 αγροτοδασικές πυρκαγιές, περίπου 1.000 περισσότερες από τον μέσο όρο των ετών 2005-2023.
«Το νέο δόγμα Κικίλια πρέπει να τροποποιηθεί»
Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Από τα στοιχεία της αντιπυρικής περιόδου συνάγεται ότι, παρ’ όλο που αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τους εμπρηστές καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών ήταν ιδιαίτερα μεγάλος: 9.500 πυρκαγιές, αύξηση 7,4% του μέσου ετήσιου αριθμού πυρκαγιών των ετών 2005-2023 (8.844 πυρκαγιές). Επίσης, ο αριθμός των καμένων εκτάσεων κατά την ίδια αντιπυρική περίοδο είναι 444.500 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση των κρατών της Ε.Ε. με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. Δηλαδή εκτός από το 2023 και το 2024 η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. στις καμένες εκτάσεις.
Το μόνο θετικό φέτος είναι ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων των φερόμενων δραστών στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αριθμός άνω των 450. Κατά τον απολογισμό του 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου από τον υπουργό κ. Κικίλια, δεν αναφέρθηκαν στοιχεία, όπως λ.χ. πόσο κόστισε η δασοπυρόσβεση, οι ώρες πτητικού έργου των εναέριων μέσων που συμμετείχαν στην αεροπυρόσβεση και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Συμπερασματικά, το νέο δόγμα που επικαλείται ο κ. Κικίλιας αποδείχθηκε ότι πρέπει να τροποποιηθεί.
Μόνον εάν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναθεωρήσει τον αντιπυρικό σχεδιασμό, εμπλέκοντας σε αυτό ενεργά και τη Δασική Υπηρεσία, και αν ρίξει το βάρος της χρηματοδότησης πρωτίστως στην πρόληψη και ακολούθως στην καταστολή, θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό νέο δόγμα στη διαχείριση των πυρκαγιών με αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα. «Οσο αυτό δεν συμβαίνει, οι πυρκαγιές θα είναι και καταστροφικές και ενίοτε θανατηφόρες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας